Křížová cesta pro věřící i nevěřící

Křížová cesta pro věřící i nevěřící https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409923/bmid_krizova-cesta-pro-verici-i-neverici-LVG-409923.jpeg 5 3 1

Křížová cesta vyjadřuje působivě jádro křesťanské víry. Vidíme, jak je Ježíš odsouzen na smrt, jak objímá svou matku, jak padá, jak mu Veronika otírá tvář a Šimon Kyrénský pomáhá nést břemeno, jak je ukřižován i pohřben. Kristus na sebe bere úděl každého z nás. Naše vítězství i pády, radosti i bolesti. Klopýtá s námi, když zakopneme, a pomáhá nám znovu na nohy. Toto poselství zde zprostředkované Timothym Radcliffem je přístupné věřícím, těm, kdo víru hledají, i těm, kdo víru nemají. Nechme se oslovit a vydejme se na cestu!... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Stations of the Cross , 2014


více info...

Přidat komentář

Jana512
28.02.2024 5 z 5

V křížové cestě ukazuje autor, dominikán Timothy Radecliffe, bídu člověka v nejrůznějších životních situacích, kterou Kristus vzal na sebe, aby se žádný, kdo je ve spojení s ním, necítil sám a opuštěný a spolu s ním překonával všechny těžkosti života a nakonec i smrt.
Zastavení Křížové cesty zdobí ikony Martina Erspamera, OSB.
Úryvek z XI. zastavení:
Byl přibit na kříž, pevně přibit ke všem našim nezdarům, a ztotožněný s každým, kdo se zdá být pro druhé zklamáním: s dítětem, které nenaplnilo očekávání jednoho ze svých rodičů, s manželem nebo manželkou, u jejichž vztahu se ukáže, že stojí na hliněných nohách, i s knězem, který odešel ze služby. Ježíš bere do náruče všechny, jimž se zdá, že je Bůh opustil. Jeho silná milost působí ve všech, kdo mají dojem, že se jim život rozpadá na kusy a oni už s ním nemůžou nic udělat. V něm žádný život nekončí slepou uličkou. Nikdo nakonec nemusí být bezmocnou obětí. Náš život je koneckonců v našich rukách, protože On je drží.
Papež Benedikt vybízí: Nechme se přibít s ním, nepodléhejme žádnému pokušení, abychom se odpoutali a ustoupili posměškům, které by nás k tomu chtěly svést."
"Jeho náruč je na kříži rozevřená, otevřená pro každého, a ukazuje nám výšku a hloubku, šířku i délku Boží lásky, která nemá hranic. Tato nejtemnější chvíle, kdy nesvítí slunce ani měsíc, zjevuje slávu.