Křížová cesta: 3. díl

Křížová cesta: 3. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50428/bmid_krizova-cesta-3-dil-OWO-50428.JPG 4 22 22

Křížová cesta série

< 3. díl

3 díl trilogie: Ponuré ráno Křížová cesta - epopej (trilogie), ve které je ruská inteligence představována jako hlavní problém. Hrdiny jsou dvě bohaté sestry a dva důstojníci. Hlavním hrdinou je kapitán Roščin, který hledá pravdu a váhá, zda se přidat k rudým či bílým, postupně se přikloní k rudým.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Хождение по мукам - Хмурое утро , 1946


více info...

Přidat komentář

Adapa
26.07.2021 4 z 5

Nejslabší díl trilogie, už jsem se ke konci těšil až budu mít dočteno. Všechny postavy se mi nějak vzdálily a jejich osudy přestaly zajímat. Dost se zde už objevuje rudá propaganda a nikdo z protibolševiků nemá snad jedinou dobrou vlastnost.
Vše se zde příliš tříští a přeskakuje se v místech a na postavách.
Jako celek mohu trilogii rozhodně doporučit.

Marbo
02.06.2017 4 z 5

Poslední díl trilogie zdolán. Co napsat - třetí díl je skvěle napsán a děj hezky graduje, A.N.T. z postav ždímá tolik, že se nejde ubránit srovnání s naprostou špičkou klasického ruského realismu ( Vojna a Mír/Karamazovi ) a dokonce toto srovnání není pro Křížovou cestu bolestné. K tomu přispívá též autorova osobnost - zástupce inteligence, prošel první světovou válkou, emigrací i sovětským ruskem - tyto všechny podněty a znalost reálií (lidí ), přispívají k tomu, že je román uvěřitelný.
Přesto mám i k třetímu dílu výtku, tentokráte se jedná o mírnou politickou prostituci autorovu. Já sice chápu, že jinak to tehdy napsat nešlo, přesto unylé chvalozpěvy na Stalina kalí jinak velice příznivý dojem.