Komentáře knihy Krize v životě, život v krizi

crazyslunicko
28.07.2025

Do knihy jsem se nejprve nemohla začíst, ale pak jsem ji přečetla na jeden zátah. Kniha obsahuje nejdříve teorii a různé fáze krize. Pak se soustředí na různé stupně krizí a jak je vyřešit nebo je přejít ve zdraví. Popisuje deprese, úzkosti, výchovu, mezigenerační problémy, nezaměstnanost apod. Velice zajímavá kniha napsaná lidsky pro lidi :)

ma_Run_ka
11.07.2025

Kniha Radkina Honzáka a Vladimíry Novotné (oba psychiatři) nám přináší několik rad, jak zvládat krize či problémy v životě. Každé krizi předchází tzv. fáze prodromální (varovná), se kterou úzce souvisí prevence. Následuje fáze akutní a tady nás krize zastihne jako bezbranné a bezmocné bytosti, nepřipravené... A co dál? Jak na krize životní (vázané ke generačním obdobím), jak zvládnout krize v mezilidských vztazích či krize vázané na zdravotní stav, co dělat s pracovní a tvůrčí krizí, nebo jak přežít - zastihne-li nás krize smyslu a hodnot...... jak žít, jak řešit a jak předcházet krizím?
Velmi pěkně zpracováno, s řadou konkrétních příkladů, příběhů i rad, jak s krizí pracovat, jaké jsou možnosti krizi vyřešit a zorientovat se. Jak se k věci postavíme, co uděláme a zda budeme mít energii krizi řešit sami či s pomocí odborníků - je jen na nás. A tato kniha nám může alespoň trochu pomoci, abychom se zorientovali a zeptali se sami sebe: "Co je v této chvíli nejpodstatnější?".
A rada autorů na závěr:
- "Krizím se nevyhneš, ale můžeš se na ně připravit" (život bez krize je nemožný)
- "Popření nic nevyřeší" (nepřehlížet varovné signály)
- "Humor" (jako nejlepší prevence)

Jihočech427
16.05.2025

Laskavé, poučné a praktické čtení s mnoha příklady. Asi nejlépe to vystihli autoři v závěru knihy - chtěli by, aby kniha byla kompasem v době, kdy čtenář řeší nějakou krizi a potřebuje se zorientovat. K tomu účelu, myslím, poslouží velmi dobře. Mě nejvíce zaujala kapitola o transakční analýze (hraní rolí) a o asertivitě.

helusa2
28.02.2025

Takové klasické zamyšlení pana Honzáka nad věcmi, které velmi dobře všichni známe, protože krize byly, jsou a budou. A je třeba být na ně připraven, aby nám vzaly co nejméně sil. Nic světoborného, nad čím bychom zůstali stát s otevřenou pusou, jen prosté zamyšlení. A to se přeci rozhodně počítá!!!

DreamerX9
07.11.2021

Kniha důležitě vystihuje jednu myšlenku a to "krize se týká nás všech, tak se netvařte že ne" a někdy krizi prozijeme aniž bychom si uvedomili ze to vůbec byla krize. Několik důležitých termínů týkajících se krize a také upřesnění co to vlastně ta krize je. Velice užitečná publikace pana R.Honzáka

Klamm
21.12.2018

Možná ne moc známá, útlá knížečka pana Honzáka, kterou jsem nedávno objevil v krabici určené k rozebrání v antikvariátě. Je sice více než dvacet let stará, ale protože životní krize tu vždycky byly a budou, poselství knihy lze považovat za nadčasové.

„Ze svého slovníku bychom měli vyškrtnout větu „tohle se přece mně nemůže stát". Měli bychom si všímat neúspěchů a starostí s kterými se potýkají jiní, a zamyslet se nad tím, jak bychom podobnou situaci řešili my, kdyby se nás právě teď začala dotýkat."

„Krize se daleko lépe řeší v období před jejím propuknutím"

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi