Křehké jistoty

Křehké jistoty https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38408/bmid_krehke-jistoty-38408.jpg 3 5 2

Povídky současných českých autorek. Antologie dvaceti povídek, jejímž námětem jsou jistoty i nejistoty rodinného života a křehkost manželských vztahů. Povídky: Jarmila Cmíralová: Hledání domova Eva Bernardinová: Raněná řeč Jana Moravcová: Jistota Aida Brumovská: Všechno je jinak Ludmila Romportlová: Semifinále Milada Marešová: Život je život, no ne? Alžběta Šerberová: Kobereček Marie Podešvová: Staříčkovo křeslo Věra Kistlerová: Tchoříky přes rameno Ilona Borská: Jubilantka Věra Adlová: Ananas de Cuba Alexandra Berková: Miniromán Zdeňka Psůtková: Ona a on Alena Vrbová: Kotě Jaromíra Kolárová: První láska Hana Prošková: Tam z té velké temnoty Věra Sládková: Vajíčko Helena Longinová: Proč umírá sánská koza Helena Šmahelová: Vůně letních jablek Květa Koževniková: Paměť a Železná panna... celý text

Přidat komentář

Koka
27.10.2022 4 z 5

Společným prvkem jsou mezilidské vztahy, vztahy rodičů a dětí, partnerů, manželů ...., v každém případě jde o vztahy konfliktní, komplikované či pokrytecké (o harmonických by nebylo co psát, že?). V několika příbězích ještě doznívají témata 2. světové války a života za Protektorátu.
Borské Jubilantka a Berkové Miniromán považuji za vynikající, ty další také zaujaly.

BabaJaga11
12.01.2019 4 z 5

Velice silné příběhy, celkem dvacet povídek, každá od jiné autorky. Všemi příběhy se silně prolínají mezilidské vztahy - rodiče a děti, muž a žena, mezigenerační problémy v rodinách. Tedy problémy staré snad jako lidstvo samo. Hrdinové některých povídek žijí své životy na pozadí dějinných událostí - 2. světová válka či osvobození - většina příběhů však není zasazena do konkrétního období, mohla by se tedy klidně udát i dnes. Některé mají nádech tajemna, jiné jsou z těch nejobyčejnějších... rozmanité jako samy autorky. Hodně se mi líbilo podrobné charakterové vykreslení postav v jednotlivých povídkách, včetně toho, jakým způsobem přemýšlely (jak často jsem se v některé hrdince nalezla!). Některé povídky mají velmi překvapivé rozuzlení. Doporučuji k přečtení nejen ženám, ale i mužům, kteří chtějí lépe porozumět ženské duši.