Kráva nebeská

Kráva nebeská https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415600/bmid_krava-nebeska-pu3-415600.jpg 3 632 190

Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct z kravína. Chvilku je to fajn. Mallory flirtuje s býky, zatímco Elsie prozkoumává okolí farmářova domu. Když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach, a její dosavadní, spokojený život je rázem naruby. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa. A tak se vydají do Indie, kde jsou krávy přece posvátné!... celý text

Literatura světová Příroda, zvířata Pohádky
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

Holy Cow , 2015


více info...

Přidat komentář

reader.007
04.03.2024 2 z 5

Tahle kniha je... ujetá - to je to správné slovo. Je vidět, že Davidovi ta Akta X (možná v kombinaci se stagnací jeho herecké kariéry) poněkud vlezla na mozek. Což ale neznamená, že by neměl špetku pravdy. Nicméně, jelikož jsou na stole jako alternativa hlavně fazole a v poslední době nepříjemně často inzerovaní cvrčci, budu se i nadále držet svých zvyků. Promiň Šalome.

Ovecka_Saki
03.03.2024 2 z 5

Pohádka? Ne. Vtipné? Ne. Praštěné? Ano. Přitažené za vlasy? Extrémně.


Drea
19.02.2024 4 z 5

Už po několik týdnů se úspěšně vezu na vlně spisovatelského (ale nejen toho!) talentu "Dejva Máldra Dukovnyho", který je pro mě obrovským a nejmilejším překvapením za poslední dobu. Baví mě, jak s každým novým románem prozkoumává jiný žánr, takže jednou se popadáte smíchy za břicho nad satirickým road tripem krávy Elsie do Indie, podruhé se dojímáte nad nostalgickým vztahovým příběhem otce a syna, potřetí dostanete městskou fantasy romanci a počtvrté sociální drama o kompatibilitě/nekompatibilitě dvou zcela odlišných způsobů života.
David píše krásně, vizuálně, s láskou pro jazyk, s přehledem v literatuře a popkultuře a především se svým typickým humorem. Už dlouho jsem se tak nenasmála, což může být problém především na veřejnosti, kdy se musíte držet, abyste se v hromadné dopravě nerozhřehtali na celé kolo a nepřipadali lidem jako blázen.
Svou ódu na Davida Duchovnyho končím výzvou pro všechny, aby si dohledali i jeho ostatní knihy, které v češtině nevyšly: MISS SUBWAYS, TRULY LIKE LIGHTNING a THE RESERVOIR. Vaši pozornost si zaslouží i jeho hudební tvorba (herecké role netřeba připomínat).

“You want some of this? The dog now angled his backside close to Shaloms nose. This was not going to end well. “Can you tell they feed me steak? Go on, have a whiff. I would share with you, meine kleine bitch.
- David Duchovny, Holy Cow

pucii
09.10.2023 3 z 5

Na odreagování fakt pěkné, určitě bych se knihu nesnažila nijak analyzovat co se týče ideologií, náboženství a životního stylu, neboť si nemyslím, že to autor psal s tímto účelem. Myslím si, že to má být zábava na odreagování. Za běžných okolností bych si tuto knihu nepřečetla ani omylem, ale do nemocnice je to ideální. Přečteno za 1 den ležení na nemocničním lůžku pěkně nahlas i pro spoluležící. A teda ten dodatek autora byl na celé knize nejlepší.

gabriela8704
06.09.2023 4 z 5

Četla jsem již dříve. Prastene, ale dobré.

Radimka
17.07.2023 3 z 5

Nápad možná vtipnej, ale ke konci už mi to přišlo trochu trapný, i když se to doktlo hodně vážných témat, ale možná kdyby jich bylo míň, nebylo by to na škodu.

Dámaskloboukem
19.06.2023 2 z 5

Slovy mé pubertální neteře: Tak tohle byl mega salát a vůbec to nebylo hustý. Takže jsem občas čuměla jak losos.

Kniha je opravdu salátem různých forem, stylů, námětu, myšlenek, přirovnaní
Pohádka je to možná ze začátku, kdy je to i mírně vtipné. Pak to přechází v bajku, aby následně autor obhajoval vegany a nenechal nit suchou na konzumní společnosti. Poté přidává trosku fantasy a své názory na náboženské problémy blízkého východu. Končí v zaslíbené Indii, aby se nakonec zjistilo, ze nejlepší je to stejně v Americe, přesto, ze je konzumní a přízemní, z čehož vyšel na začátku.

Dej občas prokladá rozhovory s redaktorkou a četnými hudebními a filmovými postřehy.

Kupodivu jsem to dočetla. Ještě teď se tomu divím.

David Duchovny je mnohem lepší herec, než spisovatel. Těžko říct, co ho přivedlo k tomuto literárnímu počinu.

whack
30.04.2023 1 z 5

(SPOILER) Nebudem sa ani snažiť analyzovať nejaké náboženské pointy, ktoré v tejto knihe údajne boli zakomponované, napíšem len veľmi stručne k pointe ohľadne chovu zvierat na mäso, ktorá tam určite zakomponovaná je. Na niekoľkých internetových stránkach som sa totiž dočítal, že toto je fajnová veg-friendly kniha na relax. Číta sa veľmi ľahko vďaka jej jednoduchosti, to musím uznať, takže na relax možno je, ale čo je na nej veg-friendly, to netuším. Začiatok síce bol nádejný, keď krava zistila, čo sa deje s jej potomstvom a aký osud čaká aj ju, no potom to cez úplné absurdity prekĺzlo až do záverečného poučovania, že "človek sa vyčlenil z kolobehu života a vzdialil od ostatných zvierat, čo bolo všetkým len na škodu," pričom to je myslené ako narážka na vegetariánstvo. Krava, hlavná hrdinka, v tomto závere ďalej porozpráva, že "sa musí obetovať, aby niekoho nakŕmila," a že "je to kruté, ale krásne," a že "nebude predsa žiadať tigra, aby sa vzdal mäsa a začal žrať fazuľové klíčky." Fakt nechápem, či tí vegáni, ktorí túto knihu propagujú, ju aj čítali.

Nízke hodnotenie nedávam preto, že by som bol nedajbože urazený alebo pobúrený z toho, čo som písal vyššie, ale preto, lebo celý dej je proste šialená blbosť.

Ctirada
07.12.2022 3 z 5

Zaujal mě název i autor knihy, ale žádný zázrak se nekonal. Vůbec mi neseděl styl vyprávění, odkazy na redaktorku mě vyloženě rozčilovaly a před půlkou jsem knihu odložila. Jak se přidaly k podniku další zvířata, příběh mě začal bavit a knihu jsem dočetla během odpoledne. Závěr mi přišel nějak useklý.

Whobey
07.10.2022

Nedočetla jsem. Styl vyprávění mě rozčiloval. Snaha být vtipný za každou cenu, zároveň asi něco jako jsem hrozně cool a v pohodě, ale přitom to na mě všechno působilo trapně. Byla tam vážná témata, která autor vyobrazil jako největší horor a zároveň to zlehčoval opravdu hloupými komentáři. Zvláštní.

Katka2382
05.04.2022 4 z 5

Tož pěkné to bylo.Takové ftipné.
Mě se to teda líbilo,né že by to bylo nějaké veledílo,ale čtenář se pobaví a kráva zůstane celá.

EliskaD
05.02.2022 2 z 5

Ta kráva byla tááák otravná.

Někteří autoři by se měli raději držet svého kopyta (tedy herectví), protože jinak napíší velkou kravinu.

ZaS
22.11.2021 4 z 5

Překvapivě vtipné dílo z pera agenta Muldera neobsahující ani jednoho ufona, zato pěkně využívající mnohokrát osvědčeného formátu bajky. Začátek je takový pomalejší, asi pro pomaleji chápající čtenáře v autorově domovině. Trochu mi tam vadila i fáze Elsiina prozření, která je sice fakticky správná, ale stejně zavání Green Dealem na sto honů. Nicméně už před polovinou začíná děj gradovat a dál to letí rychlostí private-jetu Air Krocan. V mém hodnocení se v tom okamžiku přesunula kniha z 2,5 na 3,5 hvězdy a tu závěrečnou polovinu dodal Elsiin smířlivý závěr.
Ještě bych chtěl komentovat to zaměření - v průběhu děje občas zazní, že jde o dětskou knihu, ale to je jen součást příběhu. Ve skutečnosti je ale zaměřená spíše na starší čtenáře; mimojiné i díky celé řadě popkulturních odkazů a "product placementu", což je pro mě novinka v oblasti literatury - tohle známe spíš z filmu.
Suma sumárum - nebudete se asi lámat v pase, ale pár pěkných a úsměvných okamžiků v šíleném světě vám kniha určitě poskytne.
P.S. - mým favoritem je jednoznačně Šalom, který hravě předstihl jak Napoleona tak Pištíka (ale to je jiný příběh :-) )

Gatao
02.11.2021 2 z 5

Knížka byla věnována jako dárek.

vlkcz
25.10.2021 4 z 5

Tak on je Fox, tedy Hank, vlastně David vtipný a sarkastický i v civilu? Na tuhle knížku jsem se dlouho těšil a rozhodně mě nezklamala. Kromě těch charakteristik z úvodu je totiž i chytrá, postmoderní, a přestože je o zvířatech, také velice lidská.
Navíc výborný překlad.
4,5*, k absolutnu chybí jen málo.

pejty
28.11.2020 2 z 5

Taková knižní jednohubka na jedno odpoledne, která neurazí, ale ani nenadchne. Z počátku vtipné, ale postupem doby se vtip začíná opakovat a přestává být vtipem. A příběh tady radši ani nehledat.

Petraxxx
20.09.2020 1 z 5

No pohádka nic moc.

burg
21.08.2020 3 z 5

Všechna ta pomrkávání od Beatles, Floydů apod. beru jako příjemné plus, a ještě plusový bodík navíc za luxusní český překlad a hrátky s češtinou (ukázka zabejčenosti, chci s ním mít tele atd....), ale na druhou stranu celkem zklamán že zbytku. Příběh zbytečně rychle ukončen a pokud měl autor na mysli poselství typu "chovejte se ke zvířatům hezky a s úctou", tak bohužel to narazí na dva základní kameny úrazu: 1) lidé jsou moc pohodlní na jakoukoliv změnu a 2) budou-li mít lidé neustálý přísun žvance až k hubě, bude jim ukradený, jak jiní zacházení s dobytkem na jatkách. Hlavně, když to sami neuvidí. Bohužel.

Devil-Ivet
15.07.2020 4 z 5

Vtipný příběh o krávě, která se vydala do světa. Seznámí nás se svými pocity a myšlenkami a poví nám, v čem nechápe lidi. Mnohdy vtipné, pravdivé a satirické. A svým způsobem i smutné. Škoda, že v tomto duchu nebyla celá kniha.

Merlinit
07.07.2020 4 z 5

Vůbec ne hloupé, dobře napsané a hodně, hodně mrazivé.