Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska

Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445018/bmid_krasove-oblasti-stredni-a-severni-m-QFl-445018.jpg 4 3 3

Publikace se soustředí na oblast střední a severní Moravy, která je bohatá na malá krasová území. Až na jednu výjimku vznikla souvrství vápenců a mramorů z mořských usazenin z období devonu, stejně jako tomu bylo v případě vápenců Moravského krasu. Jen v severovýchodní části Moravy se nacházejí polohy druhohorních vápenců, které jsou součástí Karpat a byly sem přesunuty v důsledku pozdějších horotvorných procesů na území střední Evropy. Krasové oblasti střední a severní Moravy se utvářely v průběhu dlouhých geologických procesů. Řada jeskyní, jež jsou prezentovány v knize, patří k významným archeologickým a paleontologickým lokalitám, podzemní prostory mají mnohdy bohatou krápníkovou výzdobu. Kniha je doplněna rozsáhlou obrazovou dokumentací.... celý text

Přidat komentář

David81
03.09.2023 4 z 5

Po dlouhých pětašedesáti letech konečně vyšla další populárně-naučná knížka o krasových oblastech střední a severní Moravy, navíc ve skutečně reprezentativním formátu. Sestavit přehlednou publikaci o tak roztroušených a nesouvislých krasových ostrůvcích s tak odlišným vývojem je ořech jako hrom, ale autor se s tím dokázal i přes pár drobností poprat.
Hlavními přednostmi knížky jsou opravdu krásné fotografie a velké množství málo známých historických informací, které se autorovi podařilo sestavit z archívů a dobových zdrojů. K většině jeskyní se tak dozvíme o podrobnostech jejich objevování, výzkumu, nebo zpřístupňování veřejnosti. Zaujaly mě například kapitoly o málo známém krasovém badateli Karlu Kostroňovi, o výzkumu nepřístupných jeskyní u Kadeřína, o historických nápisech v jeskyni Na Špičáku, o historii hloubkových ponorů v Hranické propasti, nebo třeba o krasové oblasti u Vitošova.
Jako hlavní negativum je absence jakékoliv mapy - což v případě tak roztříštěných a většinou i málo známých oblastí je dost na škodu. Je tu i několik faktických chyb: V kapitole o potápění v Hranické propasti je David Čaňi chybně uvedený jako Michal. Javoříčské jeskyně jsou tu jednou uvedeny jako třetí nejdelší v ČR, o pár stran dál jako čtvrté. Na straně 121 je informace, že v kapitole 25 je zmínka o lomové stěně u jeskyně Na Špičáku, ale informace tu chybí. Přes pár drobností jde o velmi dobrou knížku, kterou se vyplatí sehnat.

nemharap
20.04.2022 4 z 5

Naprosto souhlasím s předchozím komentářem. Za sebe bych popis krasových oblastí střední a severní Moravy a Slezska rozdělil do dvou knih. Byl by pak prostor jít do větší hloubky. Také bych uvítal mapky popisovaných krasových oblastí a u popisů jeskyní jejich půdorysy. I tak se mi ale kniha líbila. Autorův styl psaní mi velice vyhovoval.


beníček
14.07.2020 3 z 5

Kniha o Moravském krasu byla lepší. Tady chybí větší hloubka při popisu problematiky. Rovněž se téma tříští, protože je zkoumáno několik krasových útvarů. Jinak fotky jsou perfektní.