Královnina guvernantka

Královnina guvernantka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46716/bmid_kralovnina-guvernantka-1rW-46716.jpg 4 43 16

Je krásný květnový den roku 1536 a v londýnském Toweru se schyluje k popravě bývalé královny Anny Boleynové. Mezi svědky ponurého divadla stojí i nenápadná Kat Champernowneová, jež v duchu přísahá, že nikdy neopustí dcerku své umírající paní a přítelkyně, malou Alžbětu, a bude ji chránit před vším zlým… Kat, dcera chudého venkovského zemana, se dostala ke královskému dvoru přičiněním Thomase Cromwella, který chtěl bystrou dívku využít pro své cíle. Obstaral jí místo v domácnosti Anny Boleynové, jejíž hvězda právě stoupala, a na oplátku po ní chtěl, aby ho zpravovala o veškerém dění ve svém okolí. Kat brzy zjistí, že život na výsluní má i svou odvrácenou stranu a že královský dvůr je plný intrik a všemožných nástrah. Dokáže si však získat Anninu důvěru a stává se přímou svědkyní všech triumfálních chvil i jejího krutého pádu. O to víc přimkne k Annině dceři a nakonec se díky své vytrvalosti stane Alžbětinou guvernantkou a vlastně i náhradní matkou. Spolu sdílejí vyhnanství, vězení, zvraty a pády, při nichž často visí život na vlásku. Když Alžběta po mnoha peripetiích nastoupí na anglický trůn, Kat jí nadále oddaně slouží, věrna až do konce dní slibu, který kdysi dala její umírající matce.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Queen’s governess , 2008


více info...

Přidat komentář

Maraiser
16.07.2023 3 z 5

Po knize jsem tak nějak sáhl v knihovně a ještě před otevřením jsem si říkal - snad jsem nepůjčil nějaký ten ženský román!
Ne, nepůjčil. Bylo to čtivé, bylo to zajímavé.
Jen mám velké pochybnosti, že nejbližší guvernantka Alžbety byla opravdu tak poctivá, oduševnělá, bojující za spravedlnost, bojující proti intrikám atd.. Myslím, že s tímto postojem by v té době daleko nedošla.

januska82
22.04.2021

Kniha má samé skvelé recenzie, tak som sa do nej pustila s tým, že tak skoro ju z ruky nepustím.... Bohužiaľ, mňa osobne extra veľmi nenadchla. Mala som z nej zmiešané pocity a necelých sto strán pred koncom som to vzdala s čítaním.... Možno ju ešte niekedy dočítam, ale zatiaľ si dávam od nej pauzu


Noisette73
21.08.2020 5 z 5

Obálka zvláštní, obsah skvělý, ale malé Alžběty mi bylo líto.

jakafe
15.02.2018

Záměrně nedávám hodnocení, protože už jsem o Alžbětě I. (a tedy i Kat) četla víc knih, a proto jsem tuto dočetla do poloviny a zbytek už jen přeskakovala. Tohle je vlastně to samé. Sice to má být o Kat, což zpočátku skutečně je, ale pak to sklouzne zase jen k převyprávění příběhu Alžběty. Jistě, Kat byla její guvernantka, společnice a později první dvorní dáma. Ale safra, kde je rozvinut temperament a hlubší pocity této dámy, kde jsou nějaké důvěrné rozhovory atd.?
Nepopírám, že pro toho, kdo o Alžbětě neví tolik moc nebo komu nevadí četba vlastně stejného děje, tomu by se tento román mohl líbit. Ale jak já jsem zpočátku byla ráda za vylíčení Katherinina života "před Alžbětou", tak potom to byla zase stejná písnička. Krom toho jsem asi zhýčkaná vytříbeným vypravěčským stylem Alison Weir.

gigi77
28.07.2017 4 z 5

Pěkný příběh, čtivě napsáno. Přestože jde o román, kde se autorka drží historických faktů, dovolím si knihu označit za literaturu pro nenáročné.
Doporučuji číst po knize "Králova přízeň" od Philippa Gregory, na níž navazuje v časové linii a v podobném stylu.
Nyní jsem se začetla do další krásné knihy a to "Dědictví" od Susan Kay, která navazuje. Zároveň mi na stolku leží i "Alžběta a Marie" od Jane Dunn. Spousta krásné literatury tématicky spjatá s Alžbětou I. Mám na seznamu i další knihy o Alžbětě I., ale kterou z nich vybrat? Je jich mnoho a všechny se číst nedají, přejídá se to. Má někdo typ?

Jindřich osmý
11.01.2016 4 z 5

Tato literatura nikdy nezklame.

orinka3
27.12.2015 5 z 5

Výborná knížka, která čtenáře ovlivní natolik, že si začne vyhledávat informace o všech aktérech děje. A zbaví iluzí ty, kteří věří na pohádkové příběhy o krásném životě princezen a jejich dam na zámcích. Život u dvora byl podle všeho všechno jiné, než selanka. Tanec mezi vejci, strach z toho, že jediné špatně zvolené slovo způsobí ztrátu hlavy. Absolutní moc, soustředěná do jedněch rukou, byla zničující. Stačilo se znelíbit. Anna Boleynová musí ještě před vlastní popravou děkovat svému vrahovi a není jí ani v takové chvíli dovolena upřímnost a pravda. Vysilující intriky jako pavoučí síť ovíjely všechny, co se ocitli poblíž vladaře a jeho rádců a běda tomu, kdo nemyslil o dva tahy dopředu...Znovu musím obdivovat sílu osobnosti hlavní hrdinky, která si zachovávala tvář i tam, kde by jiní selhali. Skvěle napsáno, žádný kýč. Pěkná četba pro každého, koho zajímá historie i psychologie.

Antoaneta
24.04.2015 4 z 5

Moc pěkné čtení,znovu jsem se přesvědčila že život u dvora vůbec nebyl lehký a králova náklonnost velmi vrtkavá.Knihu ráda doporučím čte se velmi dobře není to jen strohý výčet faktů ale poutavý příběh který vás vtáhne do děje.

kečup60
19.01.2015 4 z 5

Pěkné čtení. Skoro jako pokračování Královy přízně od Gregory Philippy. Tuto knihu doporučuji přečíst před Královninou guvernatkou.

HoneyMM
21.08.2014 4 z 5

První knížka tohohle žánru a musím říct, že moc pěkná :)

Sarah01
17.02.2014 5 z 5

Moc pěkně napsáno, hodnotím lépe než knihy Kate Emerson, ve kterých se míhá tolik lidí, že si po každé kapitole musím přečíst jejich seznam uvedený v závěru knihy :-) Líbí se mi, že v této knížce prakticky nevystupuje žádná úplně kladná postava, přesně tak, jak je tomu i ve skutečném životě.

Shardlake
16.01.2013 3 z 5

Po přečtení této knihy, si člověk řekne, jak je rád, že nežije v době, kdy platí trest smrti a po znelíbení se králi mu nehrozí pobyt v přísném žaláři, mučení a nakonec poprava.

Ellis
10.12.2012 5 z 5

Pěkně napsaný příběh. Vůbec bych nechtěla být ženou v 16. století a u královského dvora už vůbec. Když se královna králi po čase znelíbila (přestože ji původně strašně chtěl a miloval), tak ji prostě popravil.

Majulinek
03.11.2012 5 z 5

Tato kniha se mi velice líbila, jen je škoda, že v ČR nevyšla další kniha od Karen Harper.

Verousek
15.07.2012 5 z 5

Jsem ráda, že jsem si tuhle knihu přečetla, protože jsem alespoň mohla vidět Alžbětu z jiné perspektivy :)

Šmerka
20.12.2011 5 z 5

Pěná knížka, opět jsem se dozvěděla něco více o Alžebětě I. :)

Štítky knihy

Anglie 16. století Alžběta I., královna, 1533-1603 Tudorovci

Autorovy další knížky

Karen Harper
americká, 1945
2010  84%Královnina guvernantka
2013  63%Zahrada plná jedu
2013  69%Zemřít s přílivem
1999  77%Černá orchidej