Krajina s jednorožcem

Krajina s jednorožcem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117522/bmid_krajina-s-jednorozcem-exz-117522.PNG 4 28 10

Poutavá kniha s prvky historického románu a fantasy zavádí čtenáře do mytické krajiny. Líčení spletitých osudů několika postav zaujme nejen dramatickým spádem, ale i krásou slova. Zprvu jednoduchý milostný příběh tohoto "novogotického" románu se postupně rozrůstá a větví. Tím, jak přibývají postavy a děje, sílí a mohutní jako tok řeky od pramene. A dnes často zneuznané pojmy, jako jsou čest a přátelství, odplata a odpuštění, věrnost a oddanost dámě, v tomto příběhu získávají zpět svůj prapůvodní význam. ISBN 978-80-8686-822-6 (dotisk 2017)... celý text

Přidat komentář

Akvabela
07.10.2023 4 z 5

Kniha se úplně snadno nečetla. Děj byl zbytečně hodně natahovaný. Vadily mi mystické prvky.

Schary
29.05.2023 3 z 5

Taková poetická kniha, něco mezi historickou knihou, pohádkou, romancí a rytířským příběh - od všeho trošku. Za přečtení stojí, i když mě knížka místy přišla rozvláčná.


pavla2565
02.03.2023 4 z 5

Přečteno jedním dechem. Krásný jazyk, barvité popisy, které vyvolávaly pocit, že se mi příběh odvíjí před očima jako film. Tento druh literatury mám ráda, trocha pohanské mystiky, hrdinství, lidské slabosti, ale i ctnosti a v neposlední řadě to, co člověka dělá lepším - láska. K takovým příběhům neodmyslitelně patří a dotváří nádheru celé knihy. Podvědomě všichni po ní toužíme a náš svět dokáže být krutý, tak proč nesnít s touto knihou právě o lásce. Oproti některým mně právě zaujalo množství jmen, mám je ráda, dávají postavám osobnost. Osobně velmi doporučuji přečíst, náš jazyk je krásný a vytrácí se, proto jsem nadšená, že pořád jsou lidé, kteří tento jazyk, tak působivě používají.

Hypatia1010
01.02.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě. Abych pravdu řekla, nejsem si jistá, jak bych měla toto dílo hodnotit. Zanechalo ve mně poněkud rozporuplné pocity. Musím ocenit úžasně barvité popisy krajiny, protože ty se opravdu povedly. Ale postavy mi moc nesedly, připadaly mi příliš nevyzrálé až plytké, charakterově mělké. Nehledě na to, že dílo v podstatě pokrývá několik různých (někdy až neslučitelných) žánrů, což je občas docela rozptylující a náročné. Na druhou stranu, moc se mi líbily básně-písně, které příběh pěkně dotváří.

Belgarion
09.12.2022 5 z 5

Luisa Nováková patří mezi mé TOP české autory, minimálně kvůli překrásnému poetickému jazyku. Krajina s jednorožcem byla mojí první knihou od této autorky, nečekala jsem nic a dostala všechno. Prostě lahoda.

Jajus
24.06.2022 5 z 5

Kniha se mi krásně četla, popisy byly fantastické. Občas se to na některých místech trochu táhlo, jinde to mělo hezký spád. Líbilo se mi, jak děj do sebe komponuje několik příběhů.

Alma-Nacida
24.06.2022 2 z 5

Velmi dlouhá a poněkud popisná pohádka. Jazyk a styl jsou trochu jako Erben nebo Němcová, jen je tu věnováno hodně místa duševním hnutím všech postav a pak prásk, a je konec.
Fantasy mám ráda a (některé) dobrodružnější pohádky taky, ale tato kniha mě nechytla za srdce. Obsah by šlo vypovědět v několika větách a romantika mě zcela míjí, tak asi pro to. Navíc se v podstatě nic během děje nevyřešilo krom toho, že nejmenovaný vládce zjistil, že vlastně miluje ženu, kterou myslel, že nenávidí. To je pro mě typická červená knihovna. Vadilo mi i množství jmen, osobních i místních. Dvě hvězdy za texty písní = básně.

kolacky
16.01.2022 4 z 5

Moc dobré čtení. Ale novogotické ani trochu. Takové pohansko-slovanské s prvky divoké magie perunovské a tak...
Taky by mě docela zajímalo, jak to dopadlo s mladou Hanuer... a s Kierysem a jeho chlapečky. Veljana je celkem jistá... a zachráněný Séned-Mar taky.
A ještě musím poznamenat - ty úžasné básně/písně! Taky jsem zapomněla na nádherné popisy krajin, luk, stepí a lesů...

MilaJ
01.01.2022 5 z 5

Tato kniha mi učarovala. Je napsaná nádherným poetickým jazykem, který krásně prohloubil vnímání příběhu a lidských hodnot jako čest, přátelství a láska vykreslených v knize. Jsem příjemně prekvapena. Doporučuji nejen těm kdo čte fantasy literaturu!!!

Эva
14.09.2014 5 z 5

Luisa Nováková byla moje učitelka na FFMU a byla jedním z nejlepších učitelů, které jsem kdy měla. Snad proto jsem si její knihu zamilovala a mnohokrát ji četla. Možná proto, že v ženských postavách vidím osobnost jejich autorky. Možná proto, že mi učaroval jazyk, kterým je dílo psáno. Možná proto, že je to nádherný, čistý a dojemný příběh. A možná proto, že někdy si potřebujete přečíst, že láska možná je a že někdy i vítězí...

Štítky knihy

česká fantasy historická fantasy

Autorovy další knížky

Luisa Nováková
česká, 1971
2017  85%Bílí Havrani
2006  82%Krajina s jednorožcem
1997  90%Sestra volavek
1999  80%Izaldiny bílé ruce
2000  0%Zpěvy u jesliček

Kniha Krajina s jednorožcem je v

Právě čtených1x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce37x
Chystám se číst31x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x