Marie Terezie : tajnosti císařských komnat

Marie Terezie : tajnosti císařských komnat https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206901/marie-terezie-tajnosti-cisarskych-k-206901.jpg 5 120 17

Bára si myslela, že jediná věc, kterou musí na královském zámku zařídit, je získat od Marie Terezie propouštěcí list z vojny pro svého kamaráda Vojtu. Jenže situace se poněkud zkomplikovala jednak Bářiným nerozumným přáním zkusit prožít pár dní jako princezna, jednak záhadným soubojem, jehož náhodnou svědkyní se stala, a také příchodem tajuplného nočního návštěvníka do jejích komnat. Bára tedy musí ještě vypátrat, s kým se to královna po nocích tajně schází, zorganizovat dostaveníčko arcivévodkyně Marianny s francouzským vikomtem a zařídit, aby Marie Terezie NEZAVEDLA povinnou školní docházku... Přitom zjišťuje, že mít hromadu sourozenců není taková paráda, jak si myslela, a že princezny mají režim jako v polepšovně.... celý text

Přidat komentář

veveropysk
24.07.2023 5 z 5

Skvělá kniha, ve, které se člověk dozví i něco z historie.
S Vojtou to sice nakonec neskončilo happy endem, ale i to považuji za plus, protože o dopadlo zajímavěji než jsem očekávala.

Kikulka97
22.07.2023 5 z 5

Perfektní! Úplně pochopitelná touha vyzkoušet si život princezny, hezké zpestření příběhu s tajnou láskou a nádherný přesah do další knížky (Boj o Ameriku).


Štěpinambura
20.05.2023 5 z 5

Opět fenomenální kniha!

shadowhunter06
26.08.2021 4 z 5

Přestože již nějaký ten pátek nejsem cílovou skupinou této knižní série jako jsem byla před těmi několika lety, kdy vycházely první bárovky, stejně si teď dávám re-reading všech dílů! Začala jsem právě u Marie Terezie, jelikož to byl vždycky jeden z mých nejoblíbenějších dílů a podruhé jsem unešená. Díky paní Válkové mě nepřestala historie zajímat :)

lucakuca
28.03.2020 5 z 5

Jak do dětí natlačit historická fakta a události dobrodružnou formou? Je tu dobyvatelka knihčtelů paní Válková! Tento díl je spíše holčičí, jiné díly nadchnou zase pány kluky.

Halt468
08.02.2020 5 z 5

Dokonalé.

oskli
09.04.2019 5 z 5

Druhý díl Marie Terezie je více pro holky - užijí si popis života na zámku, nepohodlného oblékání, románku mezi dcerou Marie Terezie a francouzským vikomtem, ale ani kluci se nenudí. Popis prostředí a života je totiž jako vždycky výborný, chytlavý a dostatečně zajímavý, aby zaujal holky, kluky a dospěláky :-)

any333
27.10.2017 5 z 5

Tahle kniha mi zase dala spoustu zajímavostí z mého oblíbeného dějepisu, za což jsem velmi ráda, protože pak můžu svými debatami s učitelem zachraňovat třídu před zkoušením. Ale ne, prostě mě ta minulost jednoduše baví.
Ale nyní ke knize; řekla bych, že to Bářino přání být princeznou tam autorka vsadila hlavně proto, aby vůbec díl vznikl, ale nebudu se v tom pitvat, koneckonců to byl dobrý důvod, jinak by nám byla doba Marie Terezie o něco méně známá.
Zajímalo by mě, jestli se autorka řídila charaktery mladých královniných dětí, protože kdyby ano, byl by to slušný mazec. Asi nejvíc jsem se těšila na odtajnění záhady Mefista - protože jsem kvůli významu toho titulu začala všechny jeho nositele ve skrytu zbožňovat - takže se u mě vyskytlo lehké zklamání, že se z něj nevyklubal třeba nějaký svůdník, ale nevadí. Každopádně Bářinu poznámku o opileckém Hamletovi si budu pamatovat ještě hodně dlouho.
A taky se mi líbilo, že konec pro Vojtu nebyl tak sluníčkový, ale drsný jako z normálního života. Za to velké plus.

MirijamFrankl
27.07.2017 5 z 5

Báječná kniha se sympatickými postavami, zajímavými reáliemi a je k tomu nádherně napsaná. Hodně se mi líbil detailní popis rozvrhu malé arcivévodkyně a postava Lízy, ačkoliv sama sebe bych spíš přirovnala k Marianě.
Taky ilustrace považuji za neobyčejně zdařilé.
Děkuji vám, pí. Válková a pane Kople.

RMpepsi
16.10.2016 5 z 5

nejjjjjjjjjjjj

Vikinka35
25.09.2016 5 z 5

Super!

Zigamviro
07.03.2016 5 z 5

Nádhera. Já i moje 10-tiletá dcera jsme z dvou dílů Marie Terezie nadšeni. Jsem překvapen kolik historických reálií si dcerka z těchto poutavých knih pamatuje. Děkuju autorce.

cialexa
16.09.2015 5 z 5

Nádherná kniha pro náctileté, která ale pohladí po duši i překvapí informacemi i dospělé. Moc ráda jsem si přečetla všechny knihy z řady Bářina kouzelného atlasu a moc se těším na nové díly! (Začala jsem je číst od dílu z Egypta, protože mám Egypt ráda, a zaujaly mě všechny :-))

Viki22
25.07.2015 4 z 5

Určitě bych jí doporučila.Moc hezká kniha, hodně chytlavá a těšim se na další díly moc se mi líbila dala bych čtyři a půl:-)

Nemesis Moriko
30.09.2014 4 z 5

Je to fajn knížka, ale opět mi Bára na svůj věk dvanácti let připadala mimořádně zabedněná (ovšem, četla jsem díly, ve kterých to bylo mnohem horší.. třeba jak v terezíně plácla "tak to za půl roku skončí druhá světová, že?"), ale jako oddychovka je to moc fajn knížka a já se k téhle sérii ráda vracím, sama mám doma všechny díly, kromě druhého (který jako naschvál patří k nejlepším).

Brambram
08.09.2014 5 z 5

Jako vždy výborná sonda do historie, pro děti základních škol jak dělaná. Velmi jsem si jí užila a paní autorce děkuji za její práci, je jí třeba.

DračiceLaura
15.08.2014 5 z 5

Nádherná kniha. Velice se mi líbí, jak autorka popisuje těžký život princezny. Také tam skvěle zařadila francouzštinu. Doporučuji !!!