Kouřové signály

Kouřové signály https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12046/kourove-signaly-12046.jpg 4 16 3

Mladý americký prozaik předkládá ve své knize dvacítku příběhů ze života současných Indiánů, převážně z prostředí rezervace kmene Spokane ve státě Washington. Jeho do značné míry autobiografičtí hrdinové se potýkají s nezaměstnaností, alkoholismem a dalšími obecně lidskými starostmi, jsou však nuceni čelit i specifické situaci lidí zbavených od vlastní minulosti a tradic a neschopných přijmout cele za svůj svět moderní Ameriky, jímž jsou obklopeni. Alexie sám označuje styl svých próz, pro nějž je typické míšení reálných a fabulovaných prvků a specifický, mnohdy hořký až cynický humor, termínem „rezervační realismus“ a zdůrazňuje subjektivitu svého pohledu; jak ale potvrzuje mimořádně nadšené přijetí jeho děl, o úspěchu jeho snahy zobrazit svět svých současníků s vnitřní lidskou i uměleckou pravdivostí nemůže být nejmenších pochyb.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Lone Ranger and Tonto Fistfight In Heaven , 2005


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
05.01.2016 1 z 5

Asi je to i obdobím, ve kterém jsem se ke knize dostala, ale kniha mě neoslovila. Respektive... ona se mi dobře četla a nějak mi nešlo ji odložit a nedočíst. Ale obsah a hlavně forma... asi na tu etnickou literaturu nejsem. A nemám ráda ufňukaný pesimistický chlapy. Bylo by snad autorovi líp, kdyby se narodil jako běloch v některé ze zemí Sovětského svazu? Jako Tibeťan? Jako muslimka? V Africe? Kdyby aspoň napsal pořádný příběh. Míň umělecký. Ne jen naštvané výkřiky do tmy. A kdyby v tom bylo míň halucinogenů... Určitě to nenapsal pro nás, napsal to pro indiány a možná pro Američany. Asi chápu, co se na tom líbí ostatním. Ale já se k této knížce už určitě vracet nebudu.

evelinaevelina
03.04.2014 4 z 5

Byť patřím k příznivcům Karla Maye a Indiány mám ráda zidealizované z jeho knih, sbírka povídek o současných Indiánech bez budoucnosti (v niž nevěří), bez minulosti (s níž pouta jim byla násilně zpřetrhána), žijící - či přežívající pouze přítomností, mě dostatečně zaujala.
Různá témata povídek, vždy nahozena do trýznivého prostředí indiánské rezervace, ve kterých se hledá indiánská identita pro americkou současnost.


valentýna
30.01.2014

Byla jsem zklamaná, povídky mě moc nezaujaly.

Štítky knihy

Indiáni americké povídky Pacifický severozápad

Autorovy další knížky

Sherman Alexie
americká, 1966
2009  84%Kouřové signály
2005  86%Deset malých Indiánků

Kniha Kouřové signály je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x