Kôstka

Kôstka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526728/bmid_kostka-655a7a1d18281.jpg 4 33 3

Bron a Ray tvoria dlhoročný queer pár, ktorý si zrazu užíva úlohu zábavných tiet šesťročnej Nessie. V životoch, ktoré sa pohybujú niekde medzi rodinným napätím a hlboko zakorenenými osobnými prekážkami, sú stretnutia s dievčatkom malým ostrovčekom divokosti, radosti a ľahkosti. Ako sa postupom času oslabuje citová intimita, Ray a Bron sa navzájom odcudzujú a pokúšajú sa napraviť svoje narušené rodinné väzby. Ray so svojou prepracovanou, urazenou sestrou, slobodnou matkou a Bron so svojou nábožensky založenou dospievajúcou sestrou, ktorá nie celkom chápe zložitosť rodovej identity. Po tomto riskantnom kroku sa každá z nich otvorí a zistí, že majú so svojimi súrodencami viac spoločného, než si kedy mysleli. Kôstka je striedavo radostná a srdcervúca. Prostredníctvom intímne naturalistických dialógov a podmanivých akvarelov odhaľuje, aké bolestné je stať sa skutočne zraniteľným pred svojimi blízkymi – a aké napĺňajúce je byť konečne pochopený taký, aký ste.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Brak
Originální název:

Stone Fruit , 2021


více info...

Přidat komentář

Lka
12.08.2023 3 z 5

Tento komiks mě příliš nenadchl. Působil na mě depresivně a k tomu ty kresby v podobě oblud tomu moc nepomohl.

Romča11
24.06.2022 4 z 5

Líbilo se mi, že tenhle komiks zpracovává a pojednává o velmi důležitém tématu a to je duševní zdraví. Oceňuju, jakým způsobem je to rozebráno a podáno. Úplně jsem se díky tomu do příběhu vžila a hltala jsem každou stránku.
Dále se mi velmi líbilo, že je to lgbtq+ komiks, jelikož hlavní hrdinky jsou na začátku příběhu pár. Je to zde bráno naprosto přirozeně, nikdo se nad tím nepodivuje.
Postavy byly skvělé, krásně do příběhu zapadly, seděly v něm a některé mi dokonce byly dost sympatické.
Při čtení mi příběh většinou krásně odsýpal, ale v jednu chvíli se mi už příběh zdál zdlouhavý, vytrhla jsem se ze soustředění a začala se koukat, kolik stránek zbývá do konce. To mě lehce zklamalo.
Celkově se mi komiks velmi líbil a rozhodně bych ho dál doporučila.


SynD
29.01.2022 3 z 5

3,5*

doporučuju nečíst text výše ani internetové recenze, obsahují spoiler.

upřímné a civilní vyprávění o složitosti vztahů a nefunkčních rodinách mi znepřístupnila kresba Lee Lai; jakoby uvízla na půl cesty mezi anonymizující schematičností Chrise Wareho a bující divokostí (až obludností) Charlese Burnse. fungovala pro mě jen u holčičkového skřeta, u dospělých postav bránila jakékoli citové investici. a ve spojení s poměrně jemnou a zastřenou narací výtvarný styl zkrátka způsobil, že mi osudy postav zůstaly fuk.

a ano, LGBTQ+ literatury a komiksů zejména není nikdy dost. na to, abych ale utíkala na zahradu odpalovat oslavné petardy (podobně jako autoři externích recenzí), to není. Lee Lai si nicméně pohlídám, zajímá mě, jak se bude vypravěčsky vyvíjet.

Autorovy knížky

Lee Lai
australská
2021  82%Pecka

Kniha Kôstka je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst19x
Chci si koupit8x