Kordélie a kloboučníci

Kordélie a kloboučníci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519854/bmid_kordelie-a-kloboucnici-1ql-519854.jpg 4 26 12

Kordélie Kloboučníková série

1. díl >

Strhující příběh plný překvapení a dobrodružství představuje podmanivou hrdinku Kordélii Kloboučníkovou a její mimořádný svět kouzel. Kordélie Kloboučníková pochází z věhlasného rodu Kloboučníků, který již po mnoho generací do každého vyrobeného klobouku vkládá magické ingredience. V Kordéliině světě existují i další významné řemeslné cechy s prastarými dovednostmi. Z kouzelných přísad šijí pláště, boty, rukavice nebo vyrábějí hodinky – a ty pak mají výjimečnou moc. Dokonce by mohly zabránit i válce, ke které se schyluje mezi Anglií a Francií. Avšak někdo v pozadí o mír nestojí a magické umění řemeslníků chce k rozpoutání bojů naopak zneužít. Ani hrozba války nedokáže překonat po staletí trvající nenávist a svár mezi cechy. Nejmladší kloboučnici tak čeká nelehký úkol. Nejenže musí zjistit, kdo a proč touží po válce, ale zároveň chce odhalit pravdu o zmizení svého otce, který údajně ztroskotal se svou lodí na zámořské výpravě…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Bambook
Originální název:

The Hatmakers , 2021


více info...

Přidat komentář

ladyfromskye
16.02.2024 5 z 5

Viktoriánský Londýn a magie. Existuje lepší kombinace?
Ano! Přimíchejte k tomu naprosto famózní práci s jazykem a překrásné ilustrace a dostanete jednu z nejkrásnějších dětských knížek roku 2023.
Ani se mi nechce věřit, že se jedná o debut mladé spisovatelky. Do posledního detailu propracovaný svět je popisovaný poetickým, ale zároveň lehkým a hravým jazykem, naprosto jsem žasla nad množstvím originálních názvů kouzelných ingrediencí, zvířat a rostlin. Je na místě pochválit paní překladatelku, Kateřinu Cinkovou, která si s překladem musela opravdu vyhrát. Pochválit je třeba také ilustrátorku, Paolu Escobarovou. Člověk by si skoro přál, aby bylo v knize těch ilustrací víc. Ne vždycky to tak mám, ale v tomhle případě jsem si postavy jinak, než jak byly vykresleny na obrázcích, nepředstavovala.
Čtení jsem si moc užívala a nejraději bych vklouzla mezi stránky knížky a na chvíli se k hrdinům připojila.
Knihu Kordélie a kloboučníci vřele doporučuji všem, kteří milují knihy, malým i velkým.

okeey
23.11.2023 5 z 5

Já zkrátka zbožňuju fantasy pro děti a mládež, ještě jsem se snad nesetkala s tím, že by se mi příběh takového ražení nelíbil a Kordélie a kloboučníci nebyla výjimka, naopak, kniha je naprosto fantastická!
Magie a kouzelný svět, to je moje! Ale to by nebyl správný příběh, když by se neobjevilo nějaké zlo, bezpráví, zkrátka ničivý element. A do toho chce ještě Kordélie vyřešit záhadu ztraceného otce.
Jestli tě tohle nenalákalo, tak už nevím. Tato kniha je must read!


Áňa 998
06.11.2023 4 z 5

Nesuď knihu podle obalu. To mi trochu znělo v uších, když jsem se do Kordélie pustila. Hlavním lákadlem pro mě nebyl příběh. Recenze. Ale obálka, po které jsem koukala už několik týdnů před vydáním, myslím že u našich slovenských instagramů.
.
Totálně jsem si jí zamilovala. Krásně barevná, magická... Kniha je určená pro děti a mládež, a myslím si, že v daném věku bych po ní i jako nečtenář skočila.
.
Dalším plusem pro mě bylo prostředí, ve kterém se děj odehrává. Londýn, několikrát i zmíněn, nejenom připomenut mapkou na začátku knihy.
.
Hlavní myšlenkou je magie ukrytá do předmětů, které vyrábí různé cechy. Jsou tu třeba rukavičkáři, kabátníci, ale hlavně kloboučníci. Podle příležitosti vyrábí kloubouk, dle účelu na něj umísťují prvky, které v nositeli posílí kýžené vlastnosti. Třeba mírumilovnost.
.
Do této rodiny patří i Kordélie. Dívenka z rodiny kloboučníků, která sama ještě ale nesmí klobouky vyrábět. Čeká ji toho v knize dost. Dokáže najít ztraceného otce? Pomoci nastolit mír? Kordélie má jednu úžasnou vlastnost, kvůli které si jí zamilujete. Věří v naději a to strašně ovlivňuje celý příběh.
.
Byla místa, kdy jsem se trochu nudila a působila na mě jako vata. Ale dalo se to přejít.
.
Celá kniha pro mě měla trochu vibe jako Kloboučník z Alenky v Říši divů, kterého perfektně zahrál Johny Depp. A fakt jsem čekala, odkud se objeví!
.
Moc krásná kniha. Jako dítě bych z ní byla nadšená, jako dospělák jsem objevila nějaká ta hluchá místa. Zároveň ale musím zatleskat obálce, začlenění obrázků... Nejsem zklamaná!

Vampucha
06.11.2023 3 z 5

Po této knize jsem sáhla ze dvou důvodů. Za prvé mě oslovila svou obálkou, která se opravdu povedla a za druhé, doufala jsem v podobně magický svět jako je v Nikdyuš. Ale musím si přiznat, že stejně tak, jako neexistuje nic podobného Harry Potterovi, tak neexistuje nic co by se vyrovnalo Nikdyuš. Laťka je nasazena extrémně vysoko. Možná i proto jsem měla nastavená jistá očekávání a ty se bohužel v mém případě nenaplnila.

Kordélie je nejmladší členka rodiny Klouboučníkových, kteří pomocí zvláštních materiálu vytvářejí magické klobouky. Patří mezi tzv. Tvůrce, ke kterým dále patří Kabátníci, Ševci, Rukavičkáři a Hodináři. Všichni Tvůrci tvoří magické oděvy a doplňky, které pak svým nositelům pomáhají být lepšími v nějaké specifické situaci.
Kordélii je 11 let a má dost svou hlavu a myslí si, že ví všechno nejlíp. Díky své troufalosti se dostává do zvláštních situací a nakonec jí i vše prochází. Mně Kordélie nebyla moc sympatická, vlastně na mě chvílemi působila trochu rozmazleným dojmem.

Příběh je opravdu plný všelijakých dobrodružných vylomenin a věřím, že dětem, pro které je kniha určena, se to bude líbit. Všechny ty eskapády, které Kordélie v této knize vyvádí mají samozřejmě svůj důvod. Příběh začíná ve chvíli, kdy Kordéliin otec zmizí za záhadných okolností na moři a dívka se nehodlá smířit s tím, že by její otec byl mrtvý. A rozhodne se ho vypátrat stůj co stůj.

Kniha je plná zvratů, jsou tam vtipné momenty i postavy, magické oděvy, které mají zvláštní schopnosti To vše dohromady zní skvěle, pro mě to bohužel jako celek nefungovalo. Kromě Kordélie, která mi nesedla, mě asi nebavil ani příběh jako takový, zápletka ohledně mírových jednání mi přišla vlastně hloupá a i když je to příběh pro děti, postrádalo to pro mě jakousi logiku v chování či vývoji některých postav.

Jaehyun
20.10.2023 4 z 5

Prostředí starého Londýna a cechů, které vám dokáží vyrobit oblečení na každé trable. Kordélie je nejmladší z kloboučníků a poté co se její otec ztratí na moři a její rodinu neprávem uvrhnou do vězení, musí se svými přáteli pomoct princezně Georgině zabránit válce mezi Anglií a Francií.

Ráda čtu i knížky pro mladší čtenáře, protože proč ne, a když navíc dávají smysl tak tím líp. Tohle můžu doporučit, bylo to fajn a pěkně napsané.

dam.si.knihu
18.09.2023 4 z 5

Tohle byla opravdu krásná dětská knížka. Už je to nějaký rok, co jsem si nějakou přečetla, ale s jistotou mohu říct, že tahle je opravdu moc fajn! Ve svých 12. letech bych ji milovala. Pří čtení jsem si hned vybavila Johnyho Deppa z pohádky Alenka v říši divů. :)
Autorka si pro své čtenáře připravila krásný magický svět, který v sobě skrývá velké dobrodružství, odvahu, lásku, ale i trochu smutnější téma. Bavilo mě celkové zpracování starého Londýna a všech postav, které se v příběhu objevují, autorka jim dokázala dodat tu správnou jiskru, skvěle je popsala a vy jste měli pocit, jako kdybyste v příběhu sami byli.

Takže za mě je tohle krásná a originální pohádka, která by si zasloužila i filmové zpracování! Pokud máte rádi fantasy pohádky, či vaše dětí, tak touhle knihou rozhodně nešlápnete vedle! Těším se na pokračování a další dobrodružství Kornélie a jejích kamarádů. :)

veruptackova
18.09.2023 4 z 5

Příběh plný magie a kouzel je doporučován pro čtenáře od 11 let, ale nebála bych se po knize sáhnout i v případě o chloupek mladších dětí.

Vyprávění vykazuje jistou dávku předvídatelnosti a naivity, takže pokud vyloženě v sobě nemáte to malé dítě nadšené pro kouzelný svět, pravděpodobně ho neoceníte tolik jako právě mladší čtenáři. A to by byla škoda, protože pokud je něco, co se rozhodně autorce nedá upřít, je to obrovská fantazie, díky které vystavěla zajímavý svět plný magie.

Jedinou výtku, kterou k prvnímu dílusérie s Kordélii mám, je zvláštní kombinace jmen. Protože pokud máte v místnosti někoho, kdo se jmenuje Goose a současně další postavu lorda Macešku,trošku to bije do očí. Jinak vám ale tuhle knihu s krásným poselstvím mohu doporučit a určitě se těším i na pokračování, které vyšlo teď v září u Bambooku.

3,5*

Sanny_happ
11.09.2023 4 z 5

Krásná pohádková knížka plná magie s nádhernou obálkou a ilustracemi uvnitř Knížku pro děti jsem už strašně dlouho nečetla a musím říct, že jsem se u čtení krásně odreagovala. Kniha rozhodně splnila má očekávání.
Kordélie jako hlavní hrdinka byla svá, odvážná a odhodlaná jen tak se nevzdát. Celou dobu ji budete držet palce a prožívat s ní její dobrodružství naplno
Samotný příběh mě bavil, byl napínavý od začátku, tajemný i kouzelný zároveň. Samozřejmě kdybych byla dítě, byla bych z knížky ještě o něco více nadšená.

Celkově knize a malé Kordélii dávám 4 hvězdičky. Knihu jsem četla v rámci spolupráce.

Knižní střípky
05.09.2023 5 z 5

Kombinace historického Londýna se starodávnými cechy, co dokáží vytvořit oblečení, které vám může pomoci s vašimi trably, odvážná hlavní hrdinka, která se nebojí a nevzdává, co více si můžeme v knize pro děti přát :-)

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

eva3992
28.08.2023 5 z 5

Kloboučníci věhlasný rod, který již po staletí vkládá do svých klobouků magické ingredience. Existují i další řemeslné cechy, jejichž výrobky mají kouzelnou moc.
V Anglii se schyluje k válce, a právě kouzelné výrobky řemeslníků jí mají zabránit. Bohužel však v pozadí stojí někdo, kdo naopak válku chce a řemeslníkům chce jejich práci pokazit.
Malá odvážná Kordélie bude na stopě tohoto lumpa a zároveň bude hledat svého otce, který záhadně zmizel.

Toto byla jedním slovem NÁDHERA. Mám ráda knihy pro děti, obzvláště ty, co mají hlavu a patu a tato kniha je prostě úžasná.

Příběh má spád, je napínavý, tajemný, dojemný, ale hlavně kouzelný, a to doslova. Malou Kordélii si zamilujete, budete jí fandit a prožívat s ní každé dobrodružství.

V knize najdete nádherné ilustrace, které celý příběh skvěle doplňují.

Nemám více slov, prostě si knížku přečtěte a já se jdu těšit na podzim, kdy vyjde druhý díl!

Kni-holka
07.08.2023

Vítejte v Londýně, v pulzujícím městě historické Anglie, kde je to přesně takové, jaké znáte, a přesto není. Kordélie Kloboučníková je nejmladší kloboučnice z rodiny. Klobouky, které vyrábí, nejsou obyčejné. Jsou opředeny magií, jež jim dávají různé předměty. Třeba Déšť hromový uvolňuje hněv a smutek nebo Fazole sicilská hopsavá propůjčuje lehkost a radost v srdci. Buďte ale při výrobě opatrní!

V Londýně je celkem 5 cechů. Kloboučníci, Rukavičkáři, Ševci, Kabátníci a Hodináři a mezi rodinami panuje letitá nevraživost. Kdysi král Anglie určil, že jen těchto 6 cechů - o tajemných Hůlkařích se tam dočtete - mají právo vyrábět magické oblečení. Chtěl si tak pojistit, že nikdo nebude mocnější než on. A nyní princezna Georgina potřebuje Tvůrce víc než kdy dřív. Schyluje se totiž k válce s Francií a Kordélie se tak ocitne uprostřed královských intrik a bude se s nimi muset vypořádat, pokud chce zachránit nejen Anglii, ale i svou rodinu a najít svého otce, který se ztratil na moři.

Už při čtení anotace jsem si pomyslela, že by stačilo pár úprav, trochu ubrat na dětské naivitě a přidat románek a kniha by se mohla zařadit do žánru young adult. Navíc to má suprovou obálku, ilustrace uvnitř a dokonce i mapu, což u knížek kvituju.

iskrizka
21.05.2023 5 z 5

Klobučníci ponúkajú roztomilo-dobrodružný príbeh z historického Londýna, v ktorom remeselníci vyrábajú magické oblečenie.
Knižka nie je pekná iba vizuálne, hoci obálka i ilustrácie vo vnútri sa vydarili, no to platí aj samotnom príbehu. Hovorí o priateľstve, o odvahe, o nádeji, a prináša aj mierové posolostvo.
Je to napísané pekne a dej sa odvíja v príjemnom tempe. Aj worldbuilding autorke vyšiel. Postavy sú taktiež dobre vykreslené a príbeh ma hlavu aj pätu. Situácie i humor zaváňajú istou fraškovitosťou, ktorá nemusí každému sadnúť, ale mne sa autorkin štýl písania trafil presne do vkusu.
Hoci je to knižka pre deti, nebude nudiť ani dospelých.

Autorovy další knížky

Tamzin Merchant
anglická, 1987
2023  86%Kordélie a kloboučníci
2023  91%Kordélie a kreslozemci

Kniha Kordélie a kloboučníci je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce31x
Chystám se číst28x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x