Konvertitka

Konvertitka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478453/bmid_konvertitka-eiL-478453.jpg 4 51 17

Mladá žena Vigdis Adelais původem z prosperující křesťanské rodiny se zamiluje do Davida Todrose, syna rabína a studenta ješivy. Jejich životní příběh je o to složitější, že se odehrává v katolické Francii jedenáctého století. V touze po společné budoucnosti se Vigdis vzdává svého pohodlného života a pár prchá z města s pronásledovateli v patách. Na jihu Francie se formuje první křížová výprava a z příběhu zakázané lásky se stává putování napříč kontinenty. Na základě dvou fragmentů z Káhirské genízy – archivu uchovávajícího více než tři sta tisíc rukopisů a dokumentů uložených v horní komoře synagogy ve Staré Káhiře – vytvořil Stefan Hertmans pozoruhodné dílo, v němž s téměř tisíciletým odstupem zrekonstruoval tragický příběh milenců, jimž hvězdy nepřály. Hertmans umně proplétá fakta s fikcí a se stylistickou vynalézavostí barvitě líčí středověkou společnost.... celý text

Literatura světová Náboženství Historické romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

De bekeerlinge , 2016


více info...

Přidat komentář

Chesterton
18.10.2023 5 z 5

[četba ČRo]
Kéž by všechny historické romány byly takhle střízlivé!
Vůbec vlastně nejde o příběh se "židovskou tématikou" jak píše Bezantina a už vůbec ne pouze o milostný příběh.
Spíš příběh o naivitě mladé lásky, co vypadá zprvu tak jednoduše - zradit tradici rodičů a udělat ve víře krok zpět, bez větších následků. Jenže když se kolem valí kolo dějin francouzské části Evropy jedenáctého století spolu s první křížovou výpravou . . .
Při čtení mi šlo hlavou, nakolik jsme jako lidstvo na podkladě často krvavé žido-křesťanské evropské civilizace otevřeli dveře ďáblu komunismu ?. . . a nyní náboženství konzumismu . . . ?

Ve finále smutný, ale místy poeticky vyprávěný, realistický příběh vrcholného středověku. Dokonale načtený Alešem Procházkou.
6/6

Vojslava
14.05.2023 4 z 5

S anotací, kterou kniha má, je možné očekávat více či méně romantický milostný příběh, takže jsem byla překvapená tím, co čtu. Putování po stopách příběhu, který vyvstává ze základů dvou reálných středověkých listin, to je způsob odkrývání historie, který mi velmi konvenuje (taky jsem ráda rozkrývala příběhy, které mi vyprávěly archiválie, a zažila jsem i pocit "tady se dotýkám prostoru, který zažil TEN příběh"). Přitom se autor nevyhýbá i osobní reflexi a dojmům natolik, že se jeho svět a ten, který hledá, pomalu prolíná, i když jsou oba pořád rozpoznatelné. Křesťanská Evropa této doby z příběhu nevychází s čistým štítem... a dívat se na historii z druhé strany určitě neuškodí. Za mne dobré a zajímavé počtení.


lenka.mik
04.11.2022 5 z 5

Náhodně jsem zaslechla v rádiu a vyhledala jsem si pak celé a vyslechla během pár cest autem. Krásně napsané, krásně načtené. Obvykle toto období v literatuře nevyhledávám, takže jsem vděčná za náhodný poslech a inspiraci.

mnohoknih
24.10.2022 4 z 5

Poslouchala jsem na ČRO. Některá témata je lepší poslouchat než tu hrůzu v písmenkách vidět na vlastní oči. Líbí se mi prolínání středověkého příběhu a současnosti.

Evaho73
19.10.2022 5 z 5

Ústrednou postavou tohto románu je mladá žena z jedenásteho storočia, ktorá pre svoju lásku konvertovala na judaizmus, dôsledkom čoho bol jej nedobrovolný útek z rodnej krajiny, od rodiny a svojej viery.
Autor Stefan Hertmans sa rozhodol napísať tento román po tom, ako zistil, že provensálska dedina, v ktorej žije a píše, sa objavuje v dokumente z jedenásteho storočia.
V knihe sa striedajú dve línie príbehu medzi útekom a pátraním po konvertitke a autorovou vlastnou cestou po jej stopách, pričom zároveň rozpráva svoj osobný príbeh.
Myslím si, že tým, ako sa vcítil do situácie utečenky, poňal jej históriu veľmi hodnoverne. Načrtáva tiež množstvo historických faktov spred viac ako 1000 rokov, ako je pôvod križiackych výprav, postavenie Židov a ich každodenný život.
Príbeh má veľa podobností aj so súčasnou utečeneckou krízou.
Ide o veľmi dobrú knihu, ktorú odporúčam každému milovníkovi historických románov.

padola
10.10.2022 5 z 5

Fascinující příběh. Fascinující reálie.
Krásně vyprávěno.

Vesmich
07.10.2022 5 z 5

Tak poklidně to začíná, až skoro jemně, aby se pak ukázalo, že jakmile se jedinec připlete do cesty Dějinám a přimotá se k tomu jejich Toku, tak to nemůže dobře dopadnout a je to jedno ve kterém století a ve které zemi. Badatel bádá a zkouší rekonstruovat příběh kohosi dávno mrtvého, kterému se tady to připletení stalo. A ať už člověk utíká kam chce a kudy chce, neuteče. Mimořádně úchvatný čtenářský zážitek!

zdenaR
06.10.2022 5 z 5

Knihu jsem poslouchala a byl to zážitek. Skvělá kniha.

Gabromila
30.09.2022 4 z 5

Knihu jsem přečetla, s tím, že nechápu jak to hrdinka vše vydržela. Byla to velice krutá doba, autorem dost realisticky popsaná. Bohužel boje mezi křestťany, židy , muslimy nesmyslně pokračují.

Bezantina
14.08.2022 2 z 5

Hodnotím jako slabé. Vadilo mi prolínání příběhu se současností. Děj knihy jako takový je zajímavý, nicméně je psaný plytce, navíc celou dobu tak nějak podvědomě čekáte "kdy už se něco špatného stane". Ono je hned i v anotaci psáno, že příběh končí tragicky a také že ano. Vlastně ani nevím, proč bych měla knihu někomu doporučit, za mě ztráta času. Příběhy se židovskou tématikou píše mnohem lépe např. Noah Gordon.

Mituli78
13.06.2022 5 z 5

Uchvacující....

capricornus
09.06.2022 5 z 5

Dechberoucí osud hlavní postavy a putování autora v jejích stopách po víc jak 1000 letech.

Darkry
27.05.2022 5 z 5

Naprosto brilantní historický román! Hertmans jde příkladem toho, jak psát historickou fikci v 21. století. Román je čtivý, jazykově bohatý, fascinující. Vychází z reálných historických pramenů, které autor nenásilně odhaluje skrz autobiografickou metafikci, která prostupuje celou knihou ve formě paralelní dějová linky. Právě popis autorovy cesty současnou Francií a Egyptem nádherně dotváří obraz středověké krajiny v kontrastu s její modernitou.

Historické postavy nejsou vůbec psychologicky ploché, jak u podobných románů někdy bývá smutným zvykem, naopak nabízí neotřelý a pro moderního člověka pochopitelný pohled na středověkou mentalitu. Hertmansovi se tak - jakoby mimochodem - daří bořit zažitou představu středověkého člověka jako bytosti principiálně Jiné a cizí.

daza.dt
18.05.2022 3 z 5

Na knihu jsem se těšila vzhledem k životopisu autora - doufala jsem , že to nebude "Angelika" z normanské doby, ale......
Asi jsem čekala zbytečně něco víc. Téma bylo neuvěřitelně zajímavé, hlavně ho když autor dokládal skutečnou existencí nálezů mapující život hlavní postavy, ale bylo to takové.......těžkopádné a neuvěřitelné. Chápu, že toho moc z roku 1090 nemáme, ale čekala jsem lepší uchopení tématu a propracovanější vystavění příběhu. Jak už psali ostatní přerušování děje střihy do současnosti, taky moc nepomohlo. Škoda.

Egertová
28.02.2022 4 z 5

Uspokojivé, kdyby tam autor nevkládal postřehy ze současnosti, bylo by to pěkné čtení.
Takto přetrhuje nit vyprávění.

alnahu
26.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Zvláštní kniha-docela náročné čtení.Příběh se odehrává v jedenáctém století v katolické Francii.Zde žije dívka Vigdis ,která se zamiluje do Davida syna vrchního narbonnského rabína.Spolu uprchnu ,ale jsou pronásledováni, procestují spolu několik kontinentů, aby unikli galským rytířům.David, aby dívku uchránil ji dá nové jméno Chamutal.Ta mu během útěku porodí celkem tři děti .Vesnice ,kde naposled spolu žili napadnou rytíři,pobyjí místní obyvatele i Davida a jejich dva syny,Chamutal a její malou dcerku zachrání pouze to ,že je světlovlasá ,nakonec zabijí i malou dcerku a i Chamutal zemře,když si sama sáhne na život.
Tuto knihu z bouřlivé doby,kdy byl porušen mír mezi židy a křesťany ,jsem přečetla,ale není to,žánr,který bych opět vyhledávala.

Ladygeront
25.02.2022 2 z 5

Přečetla. Podruhé už takovou chybu neudělám.