Konec Vládců nebes

Konec Vládců nebes https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31994/konec-vladcu-nebes-mrp-31994.jpg 4 37 11

Vládci nebes série

< 3. díl

Ve vesmírných koloniích stále žijí lidé. A podaří se jim navázat spojení se Zemí. To je něco pro Mila, který žije na jedné stanici. Do děje se opět zapojuje i Jana Dorvinová a Ryn. A vše se velmi zkomplikuje...

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Fall of the Sky Lords , 1985


více info...

Přidat komentář

TERRORDROME
10.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Finálny diel Vládcov z Nebies je taký zvláštny. Autor natvrdo odmieta robiť čokoľvek čo by čitateľ logicky čakal a radšej driftuje spletitými serpentínami nečakaných liniek doslova z vesmíru. Bývalá hlavná hrdinka Jana väčšinu času vegetuje v ľadovom bunkri, kde sú jej jedinou činnosťou filozofické debaty s počítačom a voľné miesto si tak privlastnia postavy z osady ohrozovanej morskými mutantmi a hlavne sadistický supertruper Milo dokonca v dvoch exemplároch naraz. Nejaký vládcovia nebies už sa tu vlastne nevyskytujú a nahradila ich invázia rusov(!) z orbitálnej stanice. Motívov a postáv je tu ako na orloji, čo je s ubúdajúcimi stránkami stále znepokojivejšie, lebo je jasné že to bude musieť byť uťaté značne brutálne. Brosnan to našťastie dokáže urobiť dosť šikovne aby to v pohode dávalo zmysel, ale taktiež tým zmení všetky postavy len na bábky ovládané všemocným počítačom, ktoré sa sami nezmôžu vôbec na nič a ešte skončia mentálne vykastrované. Melancholický záver je teda na môj vkus príliš odovzdane submisívny, ale filozoficky zaujímavý. Skvele by sa hodil do Cyberpunku.

Hyaenodon
28.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Osobně pro mě byl třetí díl zklamáním. Všechno se zázračně vyřeší, téměř ze dne na den. Jana ustupuje do pozadí ve prospěch své palmýrské dvojnice, Milovi trochu dochází dech a kromě psího vína prorvavšího plot se už ani nesetkáme s ničím novým z produkce genetických korporací (vodní lidé, dobře). Chybí to, co nabízely předchozí díly, tedy akce a "pornografické" pasáže a na jejich místo nastupují pasáže filozofické (nic proti, ale trochu ruší). A myslím, že celkové zakončení příběhu si Jana nezasloužila...


nikatus
22.04.2022 1 z 5

No, jednoduše australská literatura - stejná jako jejích jídlo.

Ivan F
10.04.2022 4 z 5

Po pätnástich mesiacoch od prečítania Vojny Vládcov z nebies a po tridsiatich mesiacoch od prečítania Vládcov z nebies som uzavrel trilógiu v hlavnej úlohe s Jane Dorvin s príznačným názvom Koniec Vládcov nebies. Tretie pokračovanie ma bavilo viac ako druhé, je tu trochu filozofovania na tému "kam smeruje ľudstvo". Dovolím si citát, ktorý to celé vystihuje: "Pristúpime k modifikácii ľudskej rasy. Bude sa týkať predovšetkým vrodeného inštinktu agresie. Tým sa vyrieši problém, ktorý ľudský druh sužuje tisícky rokov. Intelektuálne ste tento problém pochopili a od najrannejších spoločenských zriadení ste si vytvárali náboženské zákony a spoločenské pravidlá, aby ste sa pokúsili s tým vyrovnať. To zvyčajne stačilo na vytvorenie fungujúcich zásad chovania v spoločnosti, ale sú nepoužiteľné pre tých, ktorí žijú mimo spoločnosť. Pochlebujete ideálu posvätnosti ľudského života, ale len v intelektuálnej rovine. Vaše opičia ja, ktoré nie je príliš hlboko pod povrchom vašej duše, tento ideál neprijíma, keď ste sami ohrození. To čo ste dosiahli je takmer úplná deštrukcia vlastného druhu a planéty." Tieto slová napísal John Brosnan, autor príbehov o Jane Dorwin v roku 1985. Dnes sme svedkami toho, že mal pravdu.

thorir
08.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Poslední díl trilogie. Hned zpočátku se příběh rozbíhá v několika rovinách (Milo 1 a Ashley, Milo 2 a Belveder, Jana a Ryn v polárním habitatu a Palmyra), které se samozřejmě dříve či pozdějí spojí. Bohužel ne všechny tyto linie jsou stejně zábavné a čtivé (zejména pobyt Jany a Ryna v habitatu je dost nudný, i když to byl možná právě autorův záměr). Milo se opět překonává, tedy hlavně Milo 2 z Belvederu:). Jana konečně opouští tu feministickou filosofii tolik rozčilující v prvním dílu. Opět se objevuje množství nových postav. Styl psaní se nijak výrazně neliší od předchozích dvou dílů, i zde objevuje poněkud větší množství více či méně povedených úvah na téma vývoj lidstva (rozhovory Jany a Programů v habitatu), které se mohou zdát poněkud nudné, nicméně nakonec zapadnou do finálního rámce. Závěr není tak akční jako v předcházejícím díle, což je trochu škoda. Vše co se zamoření týče, je vyřešeno až moc rychle. Je zde trochu nevyužitý potenciál. Co je horší, pro lidstvo se finále nevyvíjí zrovna pěkně (na tohle však může každý pohlížet jinak). Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdami, a abych řekl pravdu, hodnotil bych spíš někde mezi. Nakonec však dávám čtyři, nakonec je to lepší než se z mého příspěvku může zdát. Pro čtenáře předchozích dílů je to téměř povinnost.

Luigi1
20.01.2021 5 z 5

Tento díl plynule navázal druhý díl apokračování se moc líbilo.Velice mě potěšilo jak Jane dostala po prstech a trochu se změnia,k dobrénu.

MesLivres
13.03.2019 4 z 5

Na rozdíl od druhého dílu, který mě spíš otravoval, mě závěrečná část trilogie bavila. Příběh měl spád a nové postavy naštěstí trochu upozadili Janu.

burianek
12.11.2017 5 z 5

Celou sérii hodnotím jako velmi zdařilou sci-fi. Jak jsem psal u předchozích dílů, četl jsem v mládí a nyní jsem si našel ve své knihovně a asi si přečtu znovu. Na tzv. světové bestselery si budu dávat větší pozor, už jsem totiž několikrát naletěl.

romansolar
12.12.2016 5 z 5

velky zazitok, vrelo odporucam! vladci nebes sa hlboko zapisala do mojho srdca :)

yerry
07.01.2016 3 z 5

Tretí diel tohoto postapokaliptického nášupu nadväzuje svojim spracovaním aj obsahom na predchádzajúce dva. Cinizmus, sex a násilie, to sa zdá byť alfou a omegou celého deja, svojou výpoveďou aj pointou. Miestami som už autora upodozrieval zo sexuálnej úchylky. Text je pretkaný sadistickými excesmi a násilím páchaným na ženách ako u Mila tak i u niektorých iných mužských postáv. Mám podozrenie, že feministická Minerva z úvodu prvého zväzku, bola akýmsi symbolom, na ktorom si autor zgustol. Neviem, možno je jo len kalkul vypočítaný na efekt, čomu by nasvedčovalo aj viacero popkultúrnych odkazov na produkciu z prvej polovice dvadsiateho storočia.

Aby som autora len nehanil. Ten svet je vybudovaný docela dobre, je tu rozpracovaných aj niekoľko hard sci-fi tém, prevažne z oblasti genetiky a bioinžinierstva. Pri popise postáv autor kalkuluje s čitateľovými predstavami, ktoré su navodzované z rôznych katastrofických a postkatastrofických filmov a seriálov z 80. rokov minulého storočia. Tu je vidieť, že autorovým ťažiskom nie je svet literatúry ale filmu. Takže tu taktiež problém nevidím. Obrovským problémom celej tejto série je však naivné jednanie jednotlivých postáv a otrasné pubertiacke dialógy. Z tohoto dôvodu tu najuveriteľnejšie pôsobia cinický Milo a jeho klony. Cinická je aj pointa tejto knihy a celej série.

Jednotlivé kapitoly sú opäť krátke, dej je rýchly. Autor tu nakúsne spústu tém, ktoré by stáli za ich rozvitie a šmahom ich zahodí. Číta sa to dobre, text je jednoduchý, pulp ako vyšitý. Medzi brakom sa jedná o to lepšie, čo trh ponúkol. Svojou úrovňou si aj tento diel u mňa udržal hodnotiacu laťkku predošlých dielov.

mitko
09.08.2015 5 z 5

Tak po piatich dňoch som dočítal celú trilógiu a radím to medzi to najlepšie čo som z scifi žánru prečítal, aj keď zas mne prišiel tretí diel spomedzi všetkých najslabší (ale stále vysoká kvalita). Dej je tu teraz rozdelený do ešte viacej príbehov ako v dvojke a hlavnými postavami sa už nezdajú Jana a Ryn, ale najviac času sa tu venuje jednej osade, ktorá patrí medzi najvyspelejšie na planéte a naviazali po dlhej dobe s vesmírom spojenie. V tejto knihe sa Brosnan snaží hlavne filozofovať (rozprávanie Jany a umelej inteligencie) o vedomí a správaní človeka. Koniec knihy bol pre mňa nečakaný a obávam sa že keď sa vymyslí niekedy umelá inteligencia, mohlo by sa stať niečo podobné, počítaču to môže prísť ako veľmi racionálne riešenie a možno aj pre ľudí by to bolo z globálneho hladiska lepšie, keby sa dokázali potlačiť niektoré negatívne vlastnosti, ale zas ja aj verím, že bez niektorých z nich by sme nedokázali napredovať, poučiť sa a v neposlednom rade bojovať o budúcnosť.
Celkovo mi tieto knihy dali neskutočne veľa o čom premýšľať, čo je pri knihách veľké pozitívum a určite sa v budúcnosti ku nim vrátim.

Štítky knihy

australská literatura

Autorovy další knížky

John Brosnan
australská, 1947 - 2005
1993  79%Vládci z nebes
1995  79%Válka Vládců nebes
1996  75%Konec Vládců nebes

Kniha Konec Vládců nebes je v

Přečtených59x
Doporučených4x
Knihotéce59x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x