Dobrodinci

Dobrodinci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499037/bmid_dobrodinci-yvW-499037.jpeg 4 31 8

První díl strhující finské bestsellerové krimi série. Blíží se letní slunovrat a před branami vily velkopodnikatelské rodiny proslulé dobročinností se objeví modrý lodní kontejner, který sice koncernu Lehmusojových patří, ale nikdo neví, kdo ho tam nechal dovézt. Ze stejně nevysvětlitelného důvodu je kontejner plný vody a uvnitř se jako v obrovském plechovém akváriu vznáší utopená žena tmavé pleti. Podivný zločin začne vyšetřovat komisařka Paula Pihlajová a stopy ji zavedou až do Afriky, kde zakladatel koncernu Hannes svého času podnikal a díky rozvojové pomoci zarážejícím způsobem zbohatl. V základech se přitom otřásá i život samotné komisařky, protože za vraždu byl právě odsouzen jeden dvacetiletý narkoman, s nímž ji pojí bolestný vztah. Paula trpí pocity viny a snaží se přijít na kloub tomu, jak se mladík dostal na scestí. Ve vyšetřování mezitím všechny stopy ukazují k rodině Lehmusojových, avšak zároveň se kolem nich stahuje smrtící smyčka.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Kontti , 2021


více info...

Přidat komentář

alzbeta4340
20.10.2023 5 z 5

Mírný spoiler: Čtivá a určitým věcným způsobem napsaná detektivka z Finska. Komisařka Paula řeší případ mrtvé Afričanky nalezené v lodním kontejneru před venkovskou vilou bohaté rodiny. Děj byl zajímavý, mírně překvapivý a rozhodně jsem ocenila, že se autoři vyhnuli motivu nelegálního přistěhovatelství a zločineckých mafií. Taky vyšetřující policistka byla sympaticky normální žena se všemi svými starostmi. Knihu ráda doporučuji, zde na DK si určitě zaslouží hodnocení v červených číslech.

hana1039
18.08.2023 3 z 5

Audiokniha:
Bohužel mě tato knížka moc nezaujala, děj byl takový plytký, nezajímavý, žádná pořádná akce se nekonala, koupila jsem si tuhle audioknihu, že to bude něco napínavého,nic takového... dávám sice tři hvězdičky ale je to mezi 2,5 - 3 ....


soukroma
16.06.2023 5 z 5

Velmi líbilo: finské detektivky jsou zase jiné, rozhodně odlišné od ostatní severské krimi (od Waltariho přes Lehtolainenovou až po tento slibný manželský autorský pár), na první pohled prosté, poklidné, spořádané (jako sami Finové), pod povrchem to ale může vřít, zapáchat a skrývat nečekaně děsivé záležitosti.
Zdánlivě jednoduchý a "běžný" případ smrti černošky v kontejneru nakonec vede mnoha cestami k velmi hrůznému rozuzlení, v němž zrovna přistěhovalci nehrají (očekávanou) roli. Zato kontejnery ano, je to taková kontejner-story i show, neb zde slouží nejen jako základ globalizace (doprava), ale i jako umělecký artefakt, či vražedný nástroj. Seznámíme se s rolí Finů v kolonizaci severu Namibie i v současných rozvojových projektech a s překvapením (hlavně pro jejich krajany) Finové nebudou zcela bez viny, i šmejdi se najdou!
Vyšetřovatelé jsou lidé z masa a kostí, šikovní, schopní, profesionální, odolní, ale mají samozřejmě i svá střežená soukromí či stará tajemství (kupodivu se nijak nevěnují pijatikám, i když celý krimi román začíná veledůležitou - z hlediska spotřeby alkoholu - oslavou Slunovratu). A jedno takové se pro hlavní vyšetřovatelku uzavře odhalením v samotném závěru, po velmi akčním rozuzlení vyšetřovaného zločinu.

Jedině mne nepříjemně překvapilo hned v úvodu několik překladatelských úletů: _oblečen polehku_ namísto "nalehko", či _hřbet dlaně_ místo "hřbet ruky" (ruka sestává z dlaně a hřbetu). Ale naštěstí dál už mne nic nevytočilo.

A už se těším na další případy z téhle nové série...

zubrák
29.04.2023 3 z 5

Ke knize jsem přistupoval po přečtení recenzí opatrně.Mohu ale říci,že mne docela zaujala.Hodnotím za 80%

Ivulka432
02.03.2023 2 z 5

Jedním slovem: těžkopádné. Myšlenky neustále rozbíhají a přeskakují z tématu na jiné téma - já se v tom ztrácela a nebavilo mě to. Další díl si určitě nechám ujít. Nechápu to ocenění literárními cenami a prý "bestseller".

babicka_amalka
29.01.2023 3 z 5

tak strhující to opravdu nebylo (viz anotace), trochu mě udivuje označení knihy jako "finský bestseller"; jedna z mnoha detektivek, přečte se rychle a stejně rychle zapomene;

mikika
17.01.2023 3 z 5

takový normální detektivní román, v ničem speciální. možná se odlišuje právě tím, jak moc je průměrný.

Zuzulinka
02.12.2022 5 z 5

Moc hezky napsané. Čtivé. Napínavé. Těším se na další pokračování!