Dům s matracemi

Dům s matracemi https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113194/dum-s-matracemi-113194.jpg 3 20 7

Komisař Kovacs série

< 2. díl

Do malého městečka Furth am See přišlo jaro, před restauracemi se objevují zahrádky a lidé mají povznesenou náladu. Bezmračná obloha se ale začíná pozvolna zatahovat. Psychiatr Raffael Horn na zahradě okopává růže a při tom pochybuje o věrnosti své ženy. Kriminální komisař Ludwig Kovacs sice jede na ryby, ale nejde mu z hlavy, proč se k němu tak nečekaně ohlásila na návštěvu jeho dcera. A pak skočí z lešení mladý muž. Na polici přivedou zneužívané dítě. Už po chvíli je jasné, že nejde o výjimečný případ, ale pověstný vrcholek ledovce. Svérázná dvojice vyšetřovatelů z předchozího Hochgattererova románu Sladkost života (Host 2009) stojí před novým, mnohem nebezpečnějším úkolem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Das Matratzenhauz , 2010


více info...

Přidat komentář

DagmaraTC
15.11.2019

Velmi chaotické a depresivní. Kniha mne nebavila, ale dočetla jsem ji až do konce, jako vždy všechny knihy. Mezi detektivky bych jí určitě neřadila.

sagasir
02.11.2016 2 z 5

Severské detektivky vs Dům s matracemi 1:0

Omrzely vás už severské detektivky, ale stále máte žánr detektivek rádi? Mám tu pro vás řešení. Zkuste knihu Dům s matracemi od Rakušana Pauluse Hochgattnera.

Nemohu si pomoct, ale mně tento příběh přišel ohromně zdlouhavě vyprávěn, i když má kniha jen 255 stran. Možná jsem také zdeformovaný právě severskými detektivkami, ale tato knížka mi přijde jako taková „detektivní pohádka“. Také mi vadilo, že se na první vraždu čekalo vcelku dlouho a kapitoly před ní byly takové mdlé. I nějaká samotná akce se v knize objevuje až po delší době. Vyloženě mě vytáčely ty zlověstné náznaky v různých kapitolách, ze kterých se pak nic nestalo a já si pak jen řekl, proč? Proč ty zlověstné náznaky nedotáhl autor do konce. Kniha má mimo jiné ohromně tíživou atmosféru. Takovou atmosféru, až jsem z ní skončil v depresi. Neříkám, že kniha je vyloženě špatná, ale proti severským detektivkám prohrává na plné čáře, a to snad ve všech ohledech.

Knihu bych doporučil těm, kdo hledají nějakou knihu na zaplnění času (např. při cestě vlakem) a nehodlají číst delší dobu. A také znalcům a milovníkům detektivek a to už jen z důvodu toho, že to detektivka prostě je. Kniha je mimo jiné dobrá třeba právě pro srovnání s jinými detektivkami. V poslední řadě ji doporučuji těm, kteří se rádi ponoří do tíživé atmosféry alespoň sepsané na papíře.


Akana
12.01.2016 4 z 5

Hodně netypická detektivka důsledně se vyhýbající žánrovým klišé a připomínající spíš psychologický román. S případem se seznamujeme pomalu, střípkovitě a prostřednictvím různých postav. Matoucí jsou i vedlejší dějové linie a motivy. Přesto mě kniha dokázala strhnout. Každá další drobná osvětlená ploška příběhu zvyšuje napětí a hlad po vysvětlení, které je nakonec rovněž náznakové, ale dostačující. Kromě toho kniha nutí přemýšlet i třeba nad povahou "normálnosti" a šílenství. Cením si detektivního románu, který vyvolává otázky i po něčem jiném, než je identita pachatele. Nejde o četbu do MHD, ale je to originál.

Evik30
04.09.2014 2 z 5

Kniha spíše než detektivku připomínala psychologický román. Spousta postav, jejich propojování a snad každý měl svůj problém.
Kniha Sladkosti životqa se mi četla i líbila o něco lépe.

Hella
10.06.2014 1 z 5

I mně se četla kniha velmi obtížně, několikrát jsem musela celé pasáže i stránky číst znovu, abych pochopila, jak to vůbec autor myslel. A bohužel jsem ve třetině knihu odložila... prostě to nešlo.

bosorka
09.02.2012 2 z 5

Těžce se mi četlo, i proto, že na tak relativně krátký příběh bylo přelidněno. I na konci knihy jsem se vyznala jen v hlavních postavách a u některých jsem i pak netušila, proč se tam vlastně objevily. Psáno podivně chladně, nevtáhlo mě a dočetla jsem jen silou vůle. Příběh mě nedonutil k tomu být pozorná, tak skoro zpětně nedokážu říct, o čem byl. Ale možná i proto, že autor rád naznačuje a nedoříkává - aspoň mi to tak přišlo.

jasmína
24.01.2012

Nevím, zda jsem to nečetla jen v dobrém rozpoložení, ale nevím, co tím chtěl autor říci .... Kniha se mi bohužel nelíbila.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány rakouská literatura

Autorovy další knížky

Paulus Hochgatterer
rakouská, 1961
2009  60%Sladkost života
2012  62%Dům s matracemi

Kniha Dům s matracemi je v

Přečtených23x
Knihotéce47x
Chystám se číst13x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x