Utrpení

Utrpení https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425902/bmid_utrpeni-xWK-425902.jpg 4 35 35

Spider-Man se houpe mezi mrakodrapy na hedvábném vlákně a stráží město pod sebou. Ale ve stínech ulice se skrývá mstivý sok, který chce ke své pomstě zneužít jednoho z nejsmrtonosnějších síťomilových nepřátel. Bočními uličkami New York City se plíží postrach... a jeho jméno zní Lizard! Obsahuje komiksy Spider-Man č. 1-5 a 13-14.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Torment


více info...

Přidat komentář

memphisz
16.07.2023 4 z 5

Tohle je jednoznačně o kresbě. Kreslířská hvězda raných 90. let Todd McFarlane v komiksech se Spider-Manem tak zářil, že si od Marvelu vysloužil vlastní sérii na hraní, kterou mohl i psát. Prvních pět sešitů, story arc Utrpení, je totálně autorská věc, kde je promyšlen každý panel. Temný, devadesátkový feeling, který fungoval díky své dynamičnosti a přehnanosti. Všechno je navíc děsně sexy, takže lze pochopit, proč to tolik fungovalo, a proč byl první sešit série ve své době nejprodávanějším komiksem historie. Rysy McFarlaneho kresby byly revoluční a výrazně ovlivnily vizuál Spider-Mana. Dynamická akce, pokroucená anatomie, hutné pavučiny, velké oči, detail až do míry naprostého a nepřehledného chaosu. V dalších sešitech už se McFarlane poněkud sklidnil a je vidět i jistý pokrok v jeho scenáristice.

Lioncz24
28.10.2021 3 z 5

První pět sešitů bylo nudný tady se Spider.man málem umírá protože měl v sobě jed . Ale potom ty zbylé dvě sešity jak se tam objevil Morbius ty mě docela bavily


Delphín
06.03.2021 2 z 5

Kresba Todda McFarlaneho se mi nikdy nelíbila, to co dělá s obličeji postav je prostě divný, každý panel temný. Ale jakožto komiksového autora jej uznávám, jeho komiks Utrpení však pro mě bylo opravdu velké utrpení. Autor se tu snaží najet na psychologickou notu jako například duo DeMatteis - Zeck v komiksu Kravenův poslední lov. McFarlanemu se to ale brutálně nedaří. Nuda, řada nevysvětlených nebo nedokončených pasáží. Přitom obecně nápad dobrej, ale provedení prostě drhne v několika faktorech.
Nevím no, dost zvláštní dílo, ke kterému se vracet fakt nebudu

mirec88
30.11.2020 5 z 5

Dumm dumm dumm dumm... Zvuk, ktorý charakterizuje celé Utrpenie. A fakt to, čo tu Spidey pri Lizardovi a hlavnej záporáčke zažil, bolo preňho fakt utrpenie. Brutálny a temný príbeh mi sadol spolu s kresbou, ktorá bola fakt neskutočná. Utrpenie je skvelý komiks a ten bonusový s Morbiusom sa mi páčil o trošku menej, ale tiež bol skvelý. Nič mi nebráni tomuto dať plný počet. Vynikajúci komiks.

Terva
17.04.2020 3 z 5

No, ať sis dnes
naplánoval cokoliv,
Spider-Mane,
čeká tě schůzka
s mrtvým!

Tento svazek je svým obsahem důkazem toho, proč se mi nelíbí výběr a mixování čísel. Nerozumím tomu, proč je tak velkým problémem vydávat sešity tak, jak jdou po sobě. Například v tomto svazku jsou sešity #1 až #5 a #13-14. A bohužel, zatím co byl v předešlém svazku perfektně nakreslený Lizard a celé další dobrodružství, je v tomto svazku opět Lizard, a navíc takový ten staromódnější styl kreslení, křiklavé barvy, jednoduchá komiksová okna a obsahově...inu zase Lizard. Tento příběh vznikl v roce 1990, musím k němu mít trochu respektu.

Citát: Je čas utrhat pavoukovi nohy!

Když si na tu kresbu zvyknete, začnete ji i chvilkami obdivovat. Co stojí za podívanou jsou všechny dvojstránkové kresby. Sice v nich není moc detailů, jsou spíš jednodušší, ale i tak jsou příjemné. Například ta z sešitu #3 – „Spider-Man spí v odpadcích“. I přes svou jednoduchost je to příjemná a povedená dvojstrana. A s trochou nadhledu jich v těchto příbězích najdete víc. Jako celek se mi však kresba moc nezamlouvá a v posledních dvou sešitech #4 - #5 je skoro nepřehledná.

Malá ochutnávka:
New York. V potemělé skrýši... ...to celé začíná. Tlukot bubnů jako z počátku věků. Rituální nádoby s ohněm. DUM. Modlení k duchům. DUMM. Paktování s těmi nejnesvětějšími silami. DUMMM. Magie se natáhne. DUUM. Dál... ...a dál. DUUMM.Až to v temnotě začne bublat. DUUUM. Moc kouzel sáhne do East River... DUMMMM. Povolá zlo, které číhá pod hladinou. DDUUMM. Povolává jej … ...na povrch! DUMM DUMM.

Obsahově mě to tak moc nepřesvědčilo. Ten podivný zmatek spolu s psychedelickou kresbou a barvami. a nevědomost, která je protkána skoro polovinou příběhu, jako nějaké špatné pavoučí sítě, vás sice nutí číst dál, ale po dočtení možná ihned na příběh zapomenete. Nevryl se mi tak do paměti, jako příběh předchozí. Ani žádné pořádné hlášky, málo humoru, i celkem málo akce. Jediné, co mi přišlo zajímavé je ich forma, kterou si vlastně Spider-Man a další postavy, svůj příběh vypráví a následně vám dojde, že příběh nemá moc dialogů, jen tu ich formu všech postav.

Citát: Lovec zabil sám sebe. Přiložil si k hlavě zbraň.

Sešity #13-14 „Pod městem“ jsou zase úplně jiný příběh, příběh z roku 1991. Opět si tu Todd McFarlane dělá jak scénář tak i kresbu. Styl tohoto člověka se mi nelíbí. Navíc tu zas přeskakujeme do úplně jiné dimenze, do světa Black Knight. Ano, Spider-Man je tady v černém. Co je absolutně příšerný je forma písma – některý věci by prostě neměli opustit mysl umělce. Jako celek je tento svazek pro mě obrovským zklamáním a dávám mu jen tři hvězdy. Při čtení těchto příběhů jsem poslouchal skupinu Nightwish a jejich dvoj album Humna II. Nature z roku 2020.

Citát: Nemotej mi palici Pajdemene! …..Jsme Spider-Man!

Ivan Kučera
16.04.2020 4 z 5

„Poprvé za dlouhou dobu uvěříš, že bys mohl zemřít! A tak bojuješ. Bojuješ každou buňkou svého těla. Protože víš, že ani všechna ta tvá slavná síla... ti dnes v noci nemusí stačit.“ McFarlaneovu brutálnu kresbu a dynamické, živé scenáre, v ktorých niet priestoru pre nudu, som si zamiloval na prvý pohľad. Utrpení je podobná jazda, ako hobgoblinovský Úhel pohledu. Todd nahodil pre seba typickú formu, kedy akcia strieda akciu, ale zaujímavé je to i mimo nej (nie, že by takých okamihov bolo veľa). McFarlane vie byť zaujímavým spôsobom nazvime to „filozofický“ uprostred akcie, kedy začne hrdina „zrazu“ premýšľať nad zmyslom všetkého, nad svojou existenciou, nad tým, akú cestu si vybral a či spravil dobre. Mne sa tento prístup páči a v kombinácii s miestami až neuveriteľne mäsitou a opulentnou kresbou (ktorú mnohí charakterizujú ako „absurdne detailnú“) je Utrpení pecka. Rýchla, jasná, stručná, priamočiara a jednoduchá. Ale pozor! Nezabúdajme, že jednoduché veci je v skutočnosti strašne ťažké vytvoriť. Jediné, čo mi tu nesedelo, bol bonusový príbeh s Morbiom. Nesúvisí s predchádzajúcim Lizardom a za mňa by bolo lepšie, ak by tu nebol. Vyzerá skôr ako keby sa niekto snažil kráčať v McFarlaneových stopách. Zároveň práve tento príbeh dokazuje, že Toddova sila je v priamočiarych a v dobrom jednoduchých jazdách. Akonáhle sa mu to začne komplikovať a pridáva dialógy, už to nie je ono. Má to síce viacero šťavnatých aspektov (podzemie, čierny kostým alebo „krtkovia“, ktorých štýl rozprávania mi pripomenula Poga z Bažináča), ale s hlavným príbehom nesúvisí a to ma rušilo. Dumm dumm dumm dumm. Volanie bubnov sa blíži.

3DD!3
10.01.2020 5 z 5

MacFarlanova špičková kresba (aneb klasika na steroidech) v řádně temném příběhu o moci a ovládání. Záporačka s dokonalým tělem dá pavoukovi zabrat. Finále s Morbiem především potěší i osobní válce tvůrce s šéfredaktorem Tomem DeFalcem = šmejd. Kus historie, který by neměl v knihovně chybět.

martinstefko
27.11.2019 4 z 5

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení" představuje jeden skvělý komiks, který tedy není na českém trhu úplnou novinkou a k němu přidává ještě dva sešity, jež na českém trhu nové jsou. Je to hlavně zajímavá ukázka toho, co Todd McFarlane ještě vytvořil, ale je to především "Utrpení", které je z hlediska Spider-Mana tak důležité. A tenhle komiks pořád stojí za to. Hezké na tom je, že nám v rámci Toddova runu chybí už jen dvě čísla ze série "Spider-Man". Zbytek vyšel v rámci knihy "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu".

hroubek
18.11.2019 4 z 5

Naštěstí čtení Utrpení není utrpení, ale velmi dobrý a drsný komiks. Todd McFarlane dává Spideymu opět zabrat, a náš oblíbený pavoukolez si místy sáhne až na dno vlastních sil. McFarlane píše a kreslí dospělejší komiks, nešetří krví, pocitem beznaděje a občas dokáže vyvolat až hororové momenty(samozřejmě s přihlédnutím na věk čtenáře). Mě osobně komiks bavil, a četl se mi dobře. Trošku mě mrzelo, že poslední dva sešity nenavazují na prvních pět sešitů, a hlavně je ten druhý příběh slabší, a jeho vyvrcholení je sice zajímavě pojaté, ale o uspokojení nemůže být řeč. Utrpení se povedlo, a já se samozřejmě dost těším na další čísla.