Inferno

Inferno https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454779/bmid_inferno-TzR-454779.jpg 4 14 5

New York je vzhůru nohama! Po celém městě dochází k nevysvětlitelným útokům neživých předmětů posedlých démonickými silami. Ale věřte nevěřte, není to ten největší problém, který musí Spider-Man zrovna řešit. Hobgoblin dožene Harryho Osborna na hranu šílenství a Green Goblin znovu ožívá. Najde Spider-Man způsob, jak ochránit svého nejlepšího přítele a zamezit nadcházející válce Goblinů? Obsahuje komiksy Spider-Man č. 310-314, Petr Parker Spider-Man č. 146 a Web of Spider-Man č. 47.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Inferno


více info...

Přidat komentář

Terva
10.01.2022 3 z 5

Obsahuje sešity z komiksů:
Spider-Man #310 - #314
Petr Parker
Spectacular Spider-Man #146
Web of Spider-Man #47

Tak že čtěte, Spider-Man právě vstupuje do Inferna.

Opravdu pestrá škála scénáristů i kreslířů udělala z tohoto svazku jen průměrný dobrodružství. Nejlepším scénářem se tak pro mě stal ten od Roberta Sterna (Spider-Man #310). Ale bohužel kresba dvou mistrů Johna Romita a Jima Mooneye ten příběh trochu srazila. Naopak nejlepší kresbou, alespoň pro mé oko, je od Alexe Saviuxe v příběhu Tvář v zrcadle (Web of Spider-Man #47)

Malá ochutnávka:
Shrike čili ťuhýk je vcelku malý ptáček, ovšem mimořádně drsný. Rád svou kořist napichuje na trny či ostnatý drát. Skoro jakoby si to zabíjení užíval. A i když se mezi jeho terče občas počítají hlodavci a dokonce i menší ptáci, jeho oblíbená kořist je mnohdy i menší. Kupříkladu různí brouci... kobylky...
...pavouci...

Ale nemyslete si, že jsou ty kresby nějak od sebe výrazné. Všichni se snaží uchovat tu linii barevných „žvýkačkových“ příběhů. Jednoduchá komiksová okna, všude spousty barev, ale to je tak vše. Někde je víc humoru, jinde více akce, ale mnohdy je spousta povídání a opakování. Roztroušenost příběhů a moc účastníků na sešitech je spíše pro škodu. Svazkem jsem „prošel“ se smíšenými pocity a opět zalitoval, že u nás nevychází pěkně popořadě.

Citát: Policie už tě zadrží, já tě potřebuju jen zastavit (Shrike Force!)

Nutno také konstatovat, že tento svazek knih (s důrazem na slovo KNIH) zde na Databázi končí. Od čísla 29 se sem již nesmí vkládat. Nemají tu klasickou byrokratickou koncovku ISBN a tak někdo rozhodl (pane Dane?) že to již nejsou knihy. S politováním a vzpomínkou na klasickou hlášku „jen dvě věci smrdí jako ryba“, se zde s těmito KNIHAMI musíme rozloučit a dále si číst jen v soukromí. Mám doma již (8.1.2022) 58 KNIH v této sérii. Před námi je ještě spousta dobrodružství, ale komentáře už nebudou :(

Citát: Mám pocit, jako by tu přebývalo něco zlého, sledovalo nás to a vyčkávalo. (Night of Madness!)

Ivan Kučera
27.07.2021 3 z 5

„Jediný klíč, který potřebuju, je klíč k tvému srdci.“ – „Ten už máš, Tygře.“ Bol by to skvelý komiks. Ale nie je. No nie je ani zlý. Jeho hlavný problém je v tom, že nás otravuje s Mysteriom, Lizardom, Batmanom (pardon Killerom Shrikeom) a Tinkererom (ktorého poznáme zo semic-slovarťáckej deväťdesiatkovej série, ako i z jej zlomkovej reedície Spider-Man: Počátek). Ich strety s naším milovaným Stenolezom však jednak nie sú ničím výnimočné a jednak nesúvisia s hlavným dejom. Dobrou správou je, že tým je psychologicky zručne vystavaná linka s Petrovým dobrým kamarátom Harrym Osbornom. Harry sa vždy snažil žiť dobrý život, ale bohužiaľ zdedil hriechy svojho šialeného otca Normana alias Green Goblina. Vždy proti tomu bojoval, ale nie vždy sa mu to darilo a konkrétne v tomto prípade fajnovo prichádza o zdravý rozum. V Inferne je prinútený stať sa novým Goblinom, aby sa postavil legendárnemu otcovmu nasledovníkovi - Hobgoblinovi (v SK preklade občas Mátoha). To je môj miláčik a patrí mu aj obálka. Tá je ale trochu zavádzajúca, keďže Inferno okrem Spider-Mana, Hobgoblina a nového Goblina obsahuje tiež príbehy, ktoré so svätou trojicou nijako nesúvisia. Ťažko sa o tom hovorí bez spoilerov a ono je to celé takým divným spôsobom mierne prepletené, ale kebyže to mám robiť ja, tak žiadne Inferno neurobím, ale urobil by som napríklad Spider-Man: Prokletí otce a pojednávalo by iba o Harrym a tieňoch temnej minulosti, ktoré sa po ňom (a jeho rodine a priateľoch) načahujú. Montovať do toho oživené predmety (rúry, schodisko, budovy... wtf???), nepovažujem za dobrý nápad. Ak si chcete Hobgoblina naplno vychutnať, siahnite radšej po semic-slovarťáckom Záhadnom Spider-Manovi, prípadne po Spider-Man: Hobgoblin. Kladne vnímam kresbu Todda McFarlanea (spider-manovky Úhel pohledu, Utrpení, Zrození Venoma, Masky atď.). Priemerný kus, určite by som ho nezaradil medzi TOP 10 z KVS. Všimol som si viacero chýb (nechce byť ironický, ale je úžasné, že podľa záverečných bonusov bol Chris Claremont scenáristom série o X-Menoch v rokoch 2075 – 1991). Inferno čisto teoreticky nadväzuje na KVS - Spider-Man: Únos Mary Jane, ale osobne s ním mám zlé skúsenosti a ak to nechcete riskovať, tak vedzte, že Inferno sa dá celkom v pohode čítať aj bez znalosti spomínaného titulu.


Delphín
28.10.2020 3 z 5

Máme tu kvalitní pokračování dílu ,,KVS #24 - Únos Mary Jane“. I když, autorovi tu začíná docházet dech. Neprojevuje se to ale po všech stránkách. Postavy v civilním životu jsou psány senzačně a mají tu dostatek prostoru. Ale boj s Mysteriem? Tragédie. Souboj Goblinů, na nějž láká samotná obálka? Taky docela bída. Navíc mi připadalo, že sám autor má v hlavě tolik nápadů, že je ani nestíhá zrealizovat. Komiks tak místy působí zbytečně zmateně a obsahuje pár nevyřešených událostí nebo logických nesrovnalostí.
Sečteno – podtrženo: tento komiks není nijak špatné dílo, docela mě bavil, ale nemohu si pomoci, že oproti jiným příběhům, které tu se Spider-Manem vyšly je, toto kvalitní průměr, jehož kvalitu dostatečně zvedá závěrečný vánoční sešit, nebo pasáže, kde je Peter a jeho okolí v civilu. Jak akce s pavoukem kolísala, mimo oblek to bylo furt kvalitní čtivo.

trudoš
20.10.2020 3 z 5

Spider-Manův komiksový výběr je takřka v polovině a už se začíná cyklit v otiskování různých řad. Ne, že by neměly něco do sebe, ale trochu postrádám původní myšlenku - představit baboukovy nejdůležitější chvíle. Což o to, Inferno jako takové má perfektní základ, jenže ten se rozvíjí v úplně jiné sérii s úplně jinými hrdiny a aby člověk pochopil smysl toho všeho, rozhodně by na to nestačilo jedno stosedmdesátistránkové album. Když ovšem člověk přijme fakt, že má před sebou sedmero sešitů pokračující řady a nerozčiluje se nad tím, že některé otázky zůstanou nezodpovězeny, není to po scenáristické stránce zas až tak zlé. Jen, že už to všechno známe a častokrát lépe zpracované - Peter Parker nemá peníze, Mary Jane má strach o jeho život a panoptikum starých zločinců se vrací stále dokola, jako na obrtlíku. Démonní strašidlování napříč městem je fajn, ale tvoří jen kulisu vyprávění, než že by do něj aktivně zasahovalo. Kromě dílčích sekvencí, je to jinak jedna velká nedořešená záležitost.

hroubek
09.10.2020 3 z 5

Tento komiks mi udělal radost a zároveň mě docela dost naštval. Nejdříve k té pozitivní částí. Tento komiks navazuje na číslo 24., takže když tyto dva komiksy budete číst po sobě, tak dostanete pěkný příběh. A teď k tomu horšímu. Pokud se těšíte na titulní Inferno, tak Vás čeká velké zklamání. Je to dost ironické, jelikož ve vysvětlivkách na konci komiksu se dočtete, že to hlavní a důležité přijde až o dva sešity později. Proč to vydavatel, takhle vydal je mi záhadou, a je to taková menší podpásovka. Jinak příběhy jsou slušný a zábavný, a v rámci Spideyho série představují lehký nadprůměr.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové superschopnosti Spider-Man Marvel

Autoři knihy

David Michelinie
americká, 1948
Gerard Conway
americká, 1952

Kniha Inferno je v

Přečtených16x
Knihotéce19x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x