Komiksová historie moderního světa #1: Od Kolumba až po americkou revoluci

Komiksová historie moderního světa #1: Od Kolumba až po americkou revoluci https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104072/bmid_komiksova-historie-moderniho-sveta--JDN-104072.jpg 4 13 3

Dějiny ve strhující podobě. Larry Gonick dokonale obrací naruby "zažité dějiny" a podává je svou osobitou směsicí chytrého komiksu a vtipných komentářů. Koho jiného by napadlo tvrdit, že Cortés byl "povrchní floutek, kterého vyhodili z práv", že Machiavelli "napsal brožurku o politice" nebo že Newton "byl výstřední génius", aby nás přitom svými kresbami neustále přesvědčoval, že to jsou vlastně jeho oblíbené historické postavy? Prvotřídní dějiny, špičková kresba a k tomu vyprávění tak kousavé a sarkastické, že se při jeho čtení jednoduše neubráníte pochechtávání.... celý text

Komiksy Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

THE CARTOON HISTORY OF THE MODERN WORLD, PART 1 , 2007


více info...

Přidat komentář

Jezinkabezinka
29.05.2023 3 z 5

Stručně a vtipně shrnuté vazby (hlavně peněžní), které hýbaly světem. U střední Evropy, sem tam chybka - Rakousko nebylo království.

martinstefko
24.03.2020 5 z 5

Kniha "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" skvěle navazuje na své tři předchůdce a Larry Gonick dál pokračuje v díle, které je až obdivuhodné. Kolik toho asi musel načíst, aby vytvořil dílo, které bude dávat smysl, i když bude okleštěné, kolik musel přečíst, aby mohl podávat souvislosti tak smysluplně, jak jsou zde prezentovány. To je prostě něco, co se musí ocenit. Je velká škoda, že kniha - a vlastně i celá série - šla nakonec do slev, protože si myslím, že historie podávaná touto formou je historie mnohem zajímavější, než jak je předávána žákům standardně ve škole. Ale třeba jednou zjistíme, že suchopárná prezentace dějin není jediný způsob a je možné to udělat i jinak. nezbývá se těšit na dobu, kdy to přijde. To bych se pak znovu rád učil.


Kapis
21.01.2014 5 z 5

Shrnout do jedné knihy co se kde po světě stalo v celosvětovém bouřlivém dění snad ani není možné, Gonick vybírá takové ty nejdůležitější události, především evropsko-americké provenience, i když zásadní dění v Indickém oceánu a africké "deportace" taky stranou nezůstaly. Divím se ale, že tento skvělý cinycký rýpal nevěnoval ani jednu celou stránku podmínkám na otrokářských lodích a této ostudné kapitole "křesťanského světa" vůbec. Moc dobře jsem se pobavil, něčemu i přiučil, něco si pospojoval, prostě dějepis jak má být. Trochu mě štve rozdíl formátu oproti původním třem dílům, ale to se nedá nic dělat. Nejvíce se však bojím, že, vzhledem k rychlému uvedení knih do výprodeje, nebude pokračování. A to by byla opravdu obrovská škoda.