Knížka plná obrázků

Knížka plná obrázků https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295770/mid_knizka-plna-obrazku-YC3-295770.jpg 5 1 1

Co má máma v kuchyni - Co má táta v dílně - Co potřebuje sestra k šití - Co má bratr na stole - Jak pomáhám doma - Co roste na zahradě a čím tam pracuji - Co je v koupelně - Co už umím nakoupit - Co dovedu udělat - Co si oblékáme - Jaká znám domácí zvířata - Jak si hrajeme. Na tato themata jsou v knize jednak celkové obrázky, jednak kresby jednotlivostí (věcí, zvířat, zeleniny, ovoce atd.). Pod každým obrázkem je zároveň nápis, co kresba představuje; tím je kniha vhodná nejen pro nejmenší děti, které se pomocí obrázků učí poznávat svět kolem sebe, ale také pro ty, které začínají číst a mohou se právě na jednotlivých názvech cvičit ve čtení.... celý text

Přidat komentář

hrdlickova_61
07.01.2023 5 z 5

Tahle knížka už sotva někdy znova vyjde, protože působí zastaralým dojmem. A protože se v rodinách určitě používala až do úplného roztrhání, nikdy jsem ji neviděla ani v antikvariátu. Kdybych ji ale sehnala a mohla se do ní občas podívat, moc by mě to těšilo.

A ani by to nemuselo být s vnoučaty - prohlížela bych si ji jen tak pro sebe, pro vzpomínku na dětství. Mám s ním spojené, mimo jiné, právě i obrázky Vojtěcha Kubašty, mám je nakoukané a zažité, je mi "v nich" dobře a nevadí mi ani typický budovatelský ráz padesátých let, vzhledem k tomu, že pracovitost, pomoc rodičům, veselé hry, družnost mezi dětmi, zvídavost, pořádkumilovnost, učenlivost... na tom není vůbec nic špatného. Žádný z těch motivů za to nemůže, že si jej lidé často spojují s představou politických procesů a jiných nepravostí té doby. Mně knížky tohohle druhu nikdy nijak protivné nebyly, ani jako malé čtenářce, ani teď po letech. Nopak - jsem za ně vděčná a obdivuju um a pečlivost, s jakou byly pro nás tehdy připraveny.