Smaragdový atlas

Smaragdový atlas https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247682/bmid_smaragdovy-atlas-247682.jpg 4 59 9

Knihy počátku série

1. díl >

Uprostred decembrovej noci trojica detí prenasledovaná temnými silami náhlivo opúšťa svoj domov v sprievode záhadného starého muža. Ich rodičia nemajú inú možnosť, ak chcú deti zachrániť. Prejde desať rokov, no Kate, Michael a Emma nie sú o nič bližšie k odhaleniu pravdy o ich osude. Cesta k odpovedi sa skrýva v tajomnom atlase. Práve vďaka jeho čarovnej sile sa súrodenci ocitnú v krajine, ktorej kruto vládne Grófka s armádou svojich mŕtvych bojovníkov. Dobrodružstvo sa môže začať! Nebudú v ňom chýbať unesené deti, prazvláštne spojenectvá, krvilační vlci, bitky v hlbinách zeme, honosné plesy duchov, obri s mečmi a najmä knihy s vedomosťami nevýslovnej ceny. Smaragdový atlas je prvou zastávkou Kate, Emmy a Michaela na vzrušujúcej ceste do čarovného sveta, ale aj k poznaniu seba samých. Je to príbeh troch obyčajných detí, ktoré sa rozhodnú zachrániť svoju rodinu, aby napokon zachránili svet.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Emerald Atlas , 2009


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
05.01.2023 2 z 5

Smaragdový atlas má hodně problémů, ale pokud je cílovou skupinou dítě mezi 6-10 lety, tak to není nejhorší kniha.

Postavy: Trojice sourozenců a jejich pouto mi neustále připomínalo Řadu nešťastných příhod (byť tam je nejmladší sestra teprve batole) říznutou Narnií.

Akce: Autor neumí akční scény zrovna dobře popsat, takže ve chvíli, kdy se konečně něco dělo, se mi často stávalo, že než jsem si stihla všimnout, že mám být napjatá, bylo po akci.

Děj: Taková klasika na téma "vyvolení musí získat věc x dřív než tajemný záporný záporák".

Na začátku mě autor mile překvapil, vypadalo to, že kniha bude napsaná příjemným odlehčeným tónem s trochu toho humoru, ale pak se dost střídaly zdařilé a obyčejné části a uvažovala jsem, že knihu nedočtu (resp. nedoposlechnu). Hodně mě rušilo, že hrdinové každou chvíli někomu vyprávějí celý svůj životní příběh, ale to je zřejmě částečně míněno k pobavení (cestování časem vede k tomu, že se opakovaně představují stejné osobě) a k rekapitulaci pro malé děti, kterým třeba knihu někdo čte po kapitolách. Vadilo mi, že když někdo něco ví, tak nikdy nemá čas to sdělit hrdinům a vždy se vymluví, aby děj mohl pokračovat tak, jak má (i když je to třeba záměr té postavy, něco zatajit, bylo to prostě moc často). Nejlepší byli trpaslíci. Nemám úplně chuť si přečíst další dva díly, ale v těch 10 letech bych to asi viděla o dost růžověji.

trudoš
22.10.2018 3 z 5

Docela fajn dětská fantasy ve stylu Letopisů Narnie, ve které náctiletí hrdinové zachraňují to, co odrostlejší nezvládli, protože neměli dost odvahy. Je v tom napínavé dobrodružství, rodinné vazby, jemný humor, děsivá tajemství a trochu té křišťálové lásky. Nic víc, nic míň. Jenže čím jsem starší, tím mi tahle premisa začíná nějak vadit. Nemyslím teď ty fantastické heroické skutky, ale to jak předčasně vyspělé děti komandují předčasně zaostalé dospělé, ať už jde o mágy, generály, či panovníky. Na můj vkus to až příliš sklouzává k pohádkové naivitě, což byl ostatně celý můj problém se Smaragdovým atlasem. To ovšem neznamená, že by šlo o knihu špatnou, jen je prostě věnována konkrétní věkové skupině. Ne že by šlo o chybu – vždyť to je to samé, jako stěžovat si, že Teletubbies nemají přesah (nikdy ovšem nepodceňujte Teletubbies). K nedobrému dojmu pak přispěl i rozsah, který je možná o maličko delší, než by být musel. Na druhou stranu, když se u knihy nudíte, je každý rozsah příliš dlouhý.


BarkaS
07.05.2017 4 z 5

Není to nic originálního, ale je to malé, je to milé. A vlastně škoda, že ji v Levných knihách měli za 9 korun. To si "nezaslouží".

MirijamFrankl
17.07.2015 4 z 5

Líbilo se mi, že děti nebyly dokonalé, dělaly chyby atd. Zároveň mi však přišly trochu moc odvážné, ale to je asi tím, že já jsem takový strašpytel. Pravda, hlavně na začátku seto dost podobá knize Lev, čarodějnice a skříň, po tom, co utečou vlkům a morum cadi to nabývá originálnější ráz. Celkové hodnocení: Četla jsem i pár lepších, ale stálo to za to!
Takže můžu doporučit!

Safira55
06.02.2015 5 z 5

Tuto knihu jsem podcenila je úžasná!

Dandulka
16.06.2014 5 z 5

Děj knihy je hezký, čtivý, ale chtěla bych potkat toho překladatele!!!!!!!! Každá práce se musí umět a pokud chce někdo překládat do češtiny, musí vědět, že v českém jazyce se vlastní jména skloňují!!!!!!! Katka, Katky, Katce, Katku, o Katce, s Katkou!!!!!! Našla jsem spoustu chyb právě tohoto rázu a tak si myslím, že to už překlepy asi nebudou!

martin99
28.03.2014 5 z 5

Výborná čtivá kniha kterou jsem si zamiloval

Hanyuu-hime
25.06.2013 1 z 5

Je to neoriginální, až moc připomínající Letopisy Narnie... I tak, se ale neoriginální námět dá zpracovat čtivou formou, pokud autor umí.
Největší problém u této knihy ale je, že autor nijak výrazně neumí, celkový výsledek je tedy cosi, co je i na cca 390 stranách zdlouhavé a nudné. Než se pročtete někam, kde se konečně něco děje, musíte absolvovat zkoušku trpělivosti ve formě textu, kde vás každá druhá postava irituje a kde máte pocit, že si za chvíli ukousnete obě nohy nudou.
Než jsem si však stihla začít oddělovat jednotlivé končetiny od těla, povedlo se mi dříve několikrát usnout nebo zjistit, že přemýšlím úplně o něčem jiném než o tom, co právě čtu.
Tahle knížka je prostě jen nuda přepsaná na 388 stranách.

taylor13
13.06.2012 5 z 5

Velmi mě zaujala,ale v první polovině to bylo děsivé..zároveň kouzelné..tahle knížka mě mile překvapila.Moc se mi líbila,nikdy by mě nenapadlo něco takového napsat :)

Autorovy další knížky

John Stephens
americká
2011  79%Smaragdový atlas
2013  90%Kronika ohně

Kniha Smaragdový atlas je v

Právě čtených4x
Přečtených88x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce59x
Chystám se číst26x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x