Kniha o kávě

Petra Veselá Vás v knize Kniha o kávě seznámi s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání. Další část knihy se věnuje samotným... celý text

Petra Veselá Vás v knize Kniha o kávě seznámi s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání.
Další část knihy se věnuje samotným nápojům. Jak má vypadat espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Tipy pro nákup, uchovávání a přípravu kávy, popisy a spousta skvělých receptů na přípravu různých druhů kávy.

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát
méně textu

https://www.databazeknih.cz/images_books/86_/86091/kniha-o-kave-86091.jpg 4.557
Žánr:
Literatura naučná, Hobby
Vydáno:, Smart Press
více informací...
Nahrávám...

Komentáře (18)

Přidat komentář
Terezk-a
16. července

Skvělá knížka o kávě, která vás seznámí se základy.
Knihu velmi doporučuji začínajícím baristům, jelikož je v knize krásně vysvětlený chod celého kavárenského kávovaru + tipy na čištěná a správné nastavení.

bouncer
18. března

Úvodní kapitoly o kávovníku, sklizni a kávě jako surovině-obchodním artiklu mě nebavily a bylo poznat, že autorka píše o něčem, co není úplně její obor. Nebylo to ani podané moc čitelně. Ovšem když se dostává k přípravě kávy, je to perfektní a Kniha o kávě je nejlepší kávová kniha, jakou můžete v češtině sehnat. Velice doporučuji (považuji se za kávového nadšence, ne znalce).

mysteriouslukas
25. února

Velmi stručně a výstižně zpracovaná kniha o kávě. Ideální pro začátečníky baristy nebo pro začínající "kavaře". Zde se dozvíte základy a druhy přípravy kávy, které jsou velmi dobře popsány, takže vše pochopí i naprostý "lajk". Doporučují všem i pro rozšíření obzoru.

jjkohoutek
04.09.2016

ZPŮSOBY MLETÍ KÁVY:
Velmi jemné: jako hladká mouka; příprava v džezvě.
Jemné: jako polohrubá/hrubá mouka; příprava jako espresso.
Střední: neuvádí přirovnání; příprava v moka konvičce.
Hrubé: jako cukr krupice; příprava filtrované kávy.
Velmi hrubé: jako cukr krystal; příprava ve french pressu.

Dál se dočtete o kávě jako rostlině, všem co jí čeká na cestě k vám domů. O různých způsobech přípravy různých káv, základní techniky LATTE ART a pár slov ke kavárnám.

Kittywu
13.04.2016

Super kniha! Jako začínající "piják" kafe, co se chtěl o této voňavé tekutině dozvědět víc, jsem si rozšířila svůj obzor o spoustu informací a zajímavostí, ale hlavně jsem si našla ten "svůj" způsob domácí přípravy kávy... takže si jdu koupit chemex a nějakou tu dobrou kávičku.. Ať chutná! :-)

ladyba
15.01.2016

Zajímavá kniha o kávě, která Vás poučí mj. o tom, že picocolo neexistuje a jaké je tzv. certifikované espresso.

kelemantia
14.11.2015

Kniha bola mojou bibliou pri zaciatkoch v baristickej profesii. Mal som tu cest sa zucastnit aj skolenia u Petry Veselej a urcite je to fajn zazitok. Knihu urcite odporucam vsetkym, ktori chcu vediet viac o kavovej kulture a pripadne o alternativach, ktore su popri espresse dnes uz stale beznejsie. Aj dnes si rad zalistujem v knihe a cuduj sa svetu, vzdy si najdem aj dnes nieco nove, co vyuzivam. Hlavne sa mi paci, ze sa dava doraz na cistenie mlyncekov a kavovarov, co je dnes casto zabudnuta tematika.

Mišmiš
18.10.2015

Velmi hezkým a zábavným způsobem napsaná kniha o kávě. Hledám nyní způsob, jak si kávu připravit, aby mi co nejvíce chutnala a zde jsme našla pár tipů. Děkuji :-)

Valentine
01.07.2015

Krásná, přehledná a velice užitečná kniha napsaná na míru všem milovníkům kávy. Ideální pro kávové začátečníky - zákazníky i obsluhu; povedená bez zbytečného okecávání či bludů a navíc plná fotek, receptů a praktických konkrétních tipů. Takhle má populárně-naučná literatura vypadat!

Verrrunka
12.02.2015

Skvěle zpracovaná publikace o mém nejoblíbenějším nápoji. :-)
Skvělé fotky, jednodušše vysvětlený proces pěstování a zpracování kávy. Knížku jsem měla půjčenou jako studijní materiál do nové práce - kavárny, a myslím, že jsem toho pochytila opravdu hodně. Příprava kávy je vysvětlena naprosto jasně, nakonec to není tak složité, jak by se mohlo zdát.

schizmo
29.01.2015

Nejsem žádnej velkej znalec kávy a už vůbec ne purista či coffee nazi, ale přišlo mi rozumné si s kávovarem pořídit také literaturu, která by mě uvedla do problematiky. Tento účel kniha plní do puntíku. Zároveň je ale psaná poměrně strohou a nekomplexní formou, takže spíš klouže po povrchu a od každého tématu zde dostanem něco, málokdy však podrobněji nebo uceleně. Najdeme zde celkem obsáhlou praktickou část, ale například u latte art (nějak se tu zapomnělo na alternativu mléka aneb vegani mají smůlu) si nedovedu moc představit jak se budu učit z psaného návodu, když z youtube to jistě půjde o dost lépe. Na druhou stranu je zde množství opravdu nádherných a stylových fotografií, tipů do provozu, tipů na weby atd. Osobně mi trochu vadí strohost a výcucový dojem a již zmíněná coffee nazi striktnost, kdy pravé espresso je ze 7,2 gramů kávy a běda jak ne (piccolo neexistuje!) :D. Tak či onak, je to kniha, která je na našem trhu celkem jedinečná, ale obsah mohl být dotaženější a ucelenější.

JanaDobby
22.08.2014

Krásně zpracovaní kniha, asi nejhezčí o kávě jakou jsem četla.

kirmakX6on
23.12.2013

milá kniha se spoustou krásných fotek, zaměřuje se především na praxi - najdeme v ní různé metody správné přípravy kávy (v závislosti na pomůckách, kterými disponujeme), zabývá se nejen domácí přípravou, ale i profesionální přípravou v kavárně s profesionálním kávovarem, dále jsou přítomny recepty na různé kávové nápoje i popis technik latte art (malování obrázků do cappuccina). Stručně též ozřejmí způsob pěstování a zpracování kávy. Mně osobně v knize chyběly dvě věci - v prvé řadě (čistě pro zajímavost, jsem dost zvědavý) trochu více teorie, jak té biologické (kultivary a jejich biologický popis), tak té ekonomické (podrobněji kde se pěstuje, kam se vyváží atd.) a chemicko-medicínské (co káva obsahuje, jaké jsou účinky na zdraví). Tyto věci v knize téměř nejsou řešeny, naštěstí jdou poměrně snadno dogooglit. Víc mi proto vadila druhá, tentokrát praktická věc --- ocenil bych průvodce jednotlivými druhy výběrové kávy (tzn. průvodce jednotlivými značkami podle lokalit, kde byla káva vypěstována) a jejich charakteristiku. V knize je zmíněno, že druhů jsou tisíce, ale zmíněny jsou jen 4 (!). To je trochu málo. Ideální by bylo vyjmenovat a charakterizovat třeba 50 nejlepších / nejdostupnějších na trhu.

Pesvo
09.12.2013

Tato kniha mi otevřela oči v oblasti kávy. Pokud jste milovníkům tohoto nápoje vřele doporučuji její přečtení.

pajuu
16.01.2013

Kniha je opravdu kvalitně zpracovaná, obsahově velmi zajímavá. Měli by si ji přečíst všichni vlastníci a provozovatelé kaváren a taky většina Čechů, kteří si myslí, že když nedostanou kýbl turka, není to ta správná káva...

DecentFellow
12.04.2012

V knihkupectví se dá najít pár knížek o kávě a o její přípravě ale tato jednoznačně vyčnívá svou kvalitou. Přehledné, dobrý poměr fotek a textu, dobře jazykově zpracováno. Doufám, že tato knížka pomůže kultivovat české kavárny, protože je opravdu co zlepšovat. Pokud se dostane do ruky správným lidem, kteří chtějí svou kavárnu nebo restauraci zlepšit, nepotřebují (co se týče kávy) další "manuály". Ale toto dílo není zdaleka jen pro profesionály. Je pro všechny, kteří mají rádi kávu a chtějí vědět, jak zlepšit její přípravu. Co říct na závěr? I v jiných oborech by to chtělo více takovch lidí, jako je Petra Veselá.

st.me
19.06.2011

Krásně napsané kniha o kávě a její příravě. Její četbu jsem si užívala.

ŽabákDokvákal
10.06.2011

Příjemné, poučné a inspirující čtení o kávě.