Kniha o Faustovi

Kniha o Faustovi https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125965/bmid_kniha-o-faustovi-FGP-125965.jpg 5 6 3

Významný ediční počin Mladé fronty: komplexní zpracování faustovského mýtu v celé jeho historické šíři. Pojednání o tom, jak vznikla pověst o doktoru Faustovi, kdy a za jakých okolností se zrodil mýtus, rozsáhlá kapitola Literární Faust přináší už informace a ukázky ze zpracování tématu Marlowem, Leasingem a dalšími, jádrem je samozřejmě "nesouměřitelný výtvor" - Goethovo zpracování, jeho interpretace a běh světem. Knihu uzavírá studie Osudy mýtu po Goethovi. Kniha je bohatě ilustrovaná vloženými grafikami Oldřicha Kulhánka, ilustrace v textu vytvořil Jiří Běhounek. Formální zpracování knihy je na výši jejího obsahu.... celý text

Přidat komentář

Petrick
24.09.2020 5 z 5

Naprosto souhlasím, takové knihy se dnes už nevydávají. Pečlivá příprava, literární a historické odkazy, hledání souvislostí, zasazování do kontextu doby. Jedním slovem: skvost.

RH faktor
29.06.2016

Mám pocit, že takové knihy se snad už dnes nevydávají. Dávám všechny palce nahoru a v úctě klobouk dolů před tématem zpracovaným tak, že si autoři na faustiádu posvítili a rozebrali shora zdola zleva zprava...no prostě to vzali pěkně zgruntu...


Koka
11.07.2013 5 z 5

Formou i obsahem druhá nejúžasnější kniha v mé knihovně. Jaké vydavatelství by si dnes mohlo dovolit ten luxus angažovat skupinu autorů - špičkových odborníků na danou problematiku, nechat je ze všech stran prozkoumat a zpracovat tak nosné a kultovní téma jako je faustovská legenda, pak prokládat odborné texty literárními ukázkami a ještě to vyšperkovat úžasnými grafikami Oldřicha Kulhánka?!
I když ... možná .... se dnešní okouzlení mystikou třeba zaslouží o reedici tohoto po všech stránkách nadstandardního vydavatelského skvostu.