Kněžna Ludmila: Vznešená, milovaná, zrazená

Kněžna Ludmila: Vznešená, milovaná, zrazená https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362377/mid_knezna-ludmila-vznesena-milovana-zr-RaE-362377.png 4 36 12

Ludmila se s radostí podvolí otcovu přání a provdá se za přemyslovského knížete Bořivoje. Když se jim narodí syn, jejich štěstí se zdá být úplné. Zdání však klame: někdo touží nejen po Bořivojově knížecím titulu, ale také po jeho krásné a urozené manželce Ludmile.

Přidat komentář

Emik87
12.02.2024 5 z 5

Tento román jsem objevila zcela náhodou a protože je Ludmila moje křestní patronka, pustila jsem se do čtení. Příběh je poutavý a doslova vás do sebe vtáhne. Sice není podle skutečnosti, ale to vůbec nevadí. :)

pepe837
16.04.2023 5 z 5

Nejnovější verze na CDmp3 je krásné poslouchání.Trochu krátké,škoda,ale stojí rozhodně za to.Vřele doporučuji jako romantickou oddechovku.Tato verze v databázi zatím není


lenyleny
01.03.2023 4 z 5

Historické romány od paní spisovatelky mám raději než ty s detektivní zápletkou. I tento se mi líbil, ale .... Nevím jak to nazvat, asi méně záživný a možná i méně propracovaný. Proto jedna hvězdička dole. Ale již se těším na další historický román, který si přečtu.

evelýny
02.07.2022 3 z 5

,,Na zradu se zapomíná jen těžko.
Zejména zradí li ten, komu jsme důvěřovali."

Historie dávnověká, pro všechny známá pohanská dcera.
V úmyslech jak lilie čistá.
Hamižnost a intriky jsou však věc jistá.
Vědma snad napoví.
Splní-li se věštba?
Ubohá Ludmila, z boží vůle kněžna.

Historie, opředená mlhou dávnověkosti ožila v této romanci o knížeti Bořivoji a jeho ženě Ludmile. Počátky přemyslovského státu se snoubí s počátkem vzniku křesťanství na našem území.
Příběh klouzající po povrchu, přítel Google prozradí nám víc.
Ale poslouchalo se krásně.

Audiokniha: kolektivní zvuková adaptace, za všechny Ljuba Krbová četla jemně, vcítěně, přívětivě.

Carol1122
02.07.2022 4 z 5

Autorka má skvělý styl psaní, který vás velmi rychle vtáhne do děje a než se nadějete, knížku máte přečtenou. Jedná se skutečně jen o historický román, který se postavami spíše inspiroval, než že by popisoval skutečnost. I tak se mi ale velmi líbil. Možná v porovnání s jinými romány od autorky nebyl příběh tak záživný, proto dávám 4*.

Kerberos
09.10.2021 4 z 5

Romantický příběh zasazený do historie.Dobře se četl, ale příliš nesrovnalostí ,aby se dal nazvat historickým románem.

Ester71
09.10.2020 5 z 5

Další knížka od mé oblíbené spisovatelky. Příběh působil mírně naivně, ale to nic neubralo na jeho čtivosti. Nejsem úplně nadšeným historikem, toto je pro mě nenásilná forma získání znalostí z naší minulosti. Těším se na další knížky Hany Whitton...

mistrikova
22.08.2020 4 z 5

Kniha se četla dobře. Čtenář si musí však uvědomit, že s ohledem na nedostatek relevantních informací, které se vztahují k životě Ludmily, což podotýká i autorka v epilogu, se jedná o historickou fikci. Některé nebo převaha dialogů mají nádech červené knihovny. Kniha zachycuje mladou Ludmilu, kdy se seznamuje s knížetem Bořivojem, za kterého se provdá a historické pozadí té doby. Tj. počínající christianizaci pohanských slovanských kmenů v oblasti Pšova (dnešní Mělník) a nájezdy okolních sousedů na knížectví Přemysla Bořivoje na Levý Hradec (dnešní Roztoky u Prahy) a Prahu. Popisuje i spojenectví Bořivoje a Svatopluka vládnoucího Velkomoravské říši. Je to takové romantické oddechové čtení.

vercas945
04.03.2020 3 z 5

Pěkné čtení, ale raději mám od autorky knihy z období vrcholného a pozdního středověku, přece jen se opírají o víc faktů, což mně vyhovuje víc.

alnahu
29.05.2018 5 z 5

Další krásný čtivě historický příběh z pera mé oblíbené autorky. Příběh Ludmily začíná proroctvím staré vědmy Idy ,která ji předurčí, že se stane mocnou vládkyní a slavnou kněžnou ,kterou budou všichni milovat. Její otec ji vybere za ženicha Bořivoje z rodu Přemyslovců a tím se věštba čarodějnice vyplnila. Ale Ludmilu nečeká jen láska ,ale také zrada od člověka od ,kterého by to nečekala.

milunka21
15.01.2018 5 z 5

Historie z pera této autorky doslova ožívá. Opravdu skvělá kniha. Musím vyhledat další knihy této autorky.

zuzana2599
13.01.2018 4 z 5

S radostí si připomínám osudy postav z české historie, které Hana Whitton tak poutavě zpracovává do románové podoby. Začíst se do osudu vznešené české kněžny Libuše, jejího muže Bořivoje a setkat se na Velehradě s Metodějem bylo velmi příjemné a obohacující. Epilog na závěr upřesnil historická data.