Klub radosti a štěstí

Klub radosti a štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13838/klub-radosti-a-stesti-13838.jpg 4 62 10

Román americké autorky vypráví o rodině čínských poválečných přistěhovalců a srovnává nejen rozdíly mezi generacemi, ale i mezi Amerikou a Orientem. Americká autorka čínského původu vypráví komorní příběh čtyř žen, které se v San Francisku po čtyřicet let jednou týdně scházejí a udržují přátelství, spojené vzpomínkami na vlast. Po smrti jedné z žen se její dcera vydává poprvé v životě do Číny, aby se setkala se svými nevlastními sestrami. Jako dokonalá Američanka přijíždí do země rodičů a teprve tam poznává, že chápe matčino poselství a že v sobě nemůže natrvalo zapřít krev předků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Joy Luck Club , 1989


více info...

Přidat komentář

Radimka
17.07.2023 2 z 5

Příběhy čtyř čínských emigrantek a jejich dcer. Určitě moudrá kniha, ale plná mně nepochopitelných čínských jinotajů, takže mě některé kapitoly nebavily. Taky jsem čekala větší propojenost mezi postavami. Žádná z hrdinek mi nebyla sympatická.

lencin
26.08.2020 4 z 5

Američanka čínského původu se po smrti své matky dozvídá pravdu o jejím životě v Číně a sams začíná žít nový život.
(2006)


Babo
30.09.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila jako všechny od této autorky.
Sebekriticky ovšem musím přiznat , že jsem se tak úplně nesoustředila a bylo by dobře , přečíst ji ještě jednou a pozorněji. V knize je spousta moudrých myšlenek ,co si ale odnáším je potvrzení existence jakési paměti národa. I když se člověk narodí v jiné kultuře , je vychováván touto kulturou , tak se nakonec ukáže , že v sobě má mnohem víc otisknutou DNA svých předků než by čekal .

Popko
03.07.2019 1 z 5

Tak nějak mě nezaujala...

soukroma
07.08.2017 3 z 5

Z přečtených čtyř knih autorky se mi tato líbila asi nejméně - vadilo mi hlavně rozkouskování děje na příběhy jednotlivých postav. Ostatní romány byly podstatně plynulejší.

pajusss
10.03.2015 5 z 5

Velmi poučný pohled do života čínských rodin žijících v Americe. Spletitost čínské kultury a jejích zvyklostí se často špatně popisuje, autorka to ale zvládla bravurně. Kniha pro mě byla velmi příjemným překvapením.

jindulka
02.07.2014

když jsem začala číst tuto knihu poprvé, vůbec jsem netušila, že se stane jednou z mých oblíbených knih.Autorka dokáže svým vyprávěním naprosto zaujmout, sama jsem se přistihla při čtení, že si dokonce představuji tváře dcer i jejich matek.Knihu jsem četla už asi 3 x a pokaždé v ní objevím ještě něco nového, čeho jsem si předtím vůbec nevšimla.

Věro
25.03.2013 4 z 5

Zajímavé odpočinkové čtení.

Azizi
13.11.2011 3 z 5

Aká škoda, že kniha nie je inšpirovaná skutočnosťou (aj keď podobné životné osudy sa už určite odohrali). Tieto príbehy (niektoré celkom pútavé a zaujímavé, iné menej) približujú život v Číne, ako aj život Číňaniek v americkej čínskej štvrti. Napätie v tom však určite nehľadajte, je to skôr akési rozprávanie zo života, ktorý nebol vždy ľahký. Orientálne, miestami dojemné (záver ma dostal).

zuzulique
13.06.2011 5 z 5

veľmi dobré čítanie! autorka odkrýva mnohoraké príbehy čínskych žien - priateliek, ich kultúru, zmýšľanie, vzťahy...oplatí sa prečítať :-)