Klobouk, kniha a hůl

Klobouk, kniha a hůl https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114200/klobouk-kniha-a-hul-114200.jpg 4 5 2

Soubor šesti rozsáhlých textů prvořadého českého esejisty Josefa Kroutvora je věnován vztahu člověka, krajiny a písemnictví, potažmo výtvarného umění, a to od počátku 19. století do současnosti. Jednotlivé eseje objevují život a dílo autorů zapomenutých či opomíjených (Anton Sika, Josef Bartuška) stejně jako obhlížejí z netradičních úhlů práce a osudy tvůrců zásadního významu i renomé (Karel Hynek Mácha, Bohuslav Reynek, Josef Váchal, Alfred Kubin, Jakub Deml, Miloš Doležal). Rukopis doprovázejí autorské akvarely. Josef Kroutvor (nar. 1942 v Praze) už minimálně tři desetiletí náleží k předním českým esejistům, ať své texty věnuje literatuře, výtvarnému projevu, fotografii, architektuře, užitému umění či v poslední době krajině. Pro žánr eseje je náležitě vybaven jak po stránce odborného zázemí, neboť je vystudovaným historikem umění a filosofem, tak po stránce stylisticko-lexikální - vždyť vedle esejistiky do jeho díla od počátku patří též svérázně groteskní poezie i próza. Také ve své esejistické novince zůstává Josef Kroutvor esejistou, který suverénně zvládá kombinovat textovou náročnost se vstřícností vůči čtenáři: jeho práce jsou dobrodužné i objevné, a to nejen tam, kde vytahuje z hloubi nemilosrdné minulosti na světlo neprávem opomíjené autory, resp. jejich díla - ale i tam, kde se zdá, že už dávno bylo vše podstatné řečeno.... celý text

Přidat komentář

zazvorek
28.02.2021

Oproti knize Chvály, pocty a rozpaky..., kde autor působí jako značně nevrlý starý pán odmítající připustit existenci světa po roce 1900, je tahle kniha poetickým výletem do světa poutí a putování, do světa lesů, cest necest, hospod, výmolů, romantických duší a deníků. Tohle téma mě hluboce oslovuje, jen bych si ho uměla představit rozvést ještě dál mimo Šumavu a Vitorazsko.

kuruteku
17.03.2019 5 z 5

To skoro vypadá, že takové knihy nikdo nečte, ale vidět mé milé Novohradské hory jinýma očima - pastva pro duši. Asi se začnu dívat i po těch opojímených autorech, pan Kroutvor mne umí navnadit.