Klíč ke květeně České republiky

Klíč ke květeně České republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416247/bmid_klic-ke-kvetene-ceske-republiky-i83-416247.jpeg 5 7 4

Česká květena je díky své poloze uprostřed Evropy velmi bohatá a různorodá. V době ledové ji obohatily rostliny chladného severu, později teplomilné rostliny z jižní Evropy a stále ji ovlivňuje blízkost dvou velkých evropských pohoří, Alp a Karpat. Mnohé další rostliny se k nám dostaly vlivem člověka jak záměrně, tak jako nežádoucí zavlečenci. Všechny tyto rostliny, celkem více než 3 700 druhů a poddruhů, jsou popsány s využitím nejnovějších poznatků ze systematiky i terénní botaniky v novém, zcela přepracovaném Klíči ke květeně České republiky. Určování usnadní vynikající perokresby a stručný text s popisy rostlin a údaji o jejich rozšíření, nejčastějších stanovištích a době květu. Klíč je určen všem zájemcům o určování rostlin, zejména botanikům, studentům, učitelům a ochranářům. Hlavní editor Zdeněk Kaplan ; editoři textů Jiří Danihelka, Jindřich Chrtek jun., Zdeněk Kaplan, Jan Kirschner, Karel Kubát, Milan Štech, Jan Štěpánek ; autoři dílčích textů Petr Batoušek, Petr Bureš, Roman Businský, Jaroslav Čáp, Martin Dančák, Jiří Danihelka, Michal Ducháček, Martin Duchoslav, Václav Dvořák, Libor Ekrt, Petr Filippov, Vít Grulich, Daniel Hrčka, Michal Hroneš, Lubomír Hrouda, Zdenka Hroudová, Jindřich Chrtek jun., Vladimír Jehlík, Klára Kabátová, Zdeněk Kaplan, Gergely Király, Jan Kirschner, Ludmila Kirschnerová, Lucie Kobrlová, Kateřina Kočí, Petr Koutecký, František Krahulec, Karel Kubát, Pavel Kúr, Martin Lepší, Petr Lepší, Bohumil Mandák, Jan Ponert, Jan Prančl, Petr Pyšek, Radomír Řepka, Jiří Sádlo, Jan Suda, Otakar Šída, Petr Šmarda, Pavel Špryňar, Milan Štech, Jan Štěpánek, Jitka Štěpánková, Bohumil Trávníček, Pavel Trávníček, Jiří Uher, Radim Jan Vašut, Václav Větvička, Jiří Zázvorka, Václav Zelený.... celý text

Přidat komentář

jprst
05.04.2022 5 z 5

Vydařený úlovek z oblíbeného antikvariátu a ještě k tomu za velice přívětivou cenu. Ještě jsem nepřečetl, ale už jsem vyzkoušel určení některých rostlin podle uváděných popisů a dokonce jsem byl i úspěšný (tedy skoro), podle mne mimořádně kvalitní publikace.

knižní_Káťa
11.06.2020 5 z 5

Na druhé vydání této skvělé knihy se nejen v botanických kruzích dlouho čekalo. A dočkali jsme se. A stojí to za to. Kniha je určená spíše odborníkům, či znalým botanickým nadšencům. Obrázky tu jsou vzácné, za to zde najdete kvanta užitečných informací, pohromadě a přehledně od těch největších botanických kapacit v ČR.


Metsästäjä
14.03.2020 5 z 5

Klíč je skvělý, celá květena na dosah ruky. I když samotné určování mi nepřijde nejjednodušší a chce to trochu cviku a také aspoň trochu ovládat morfologii rostlin. Naštěstí je vše v klíči krásně ukázáno.

zydan
22.09.2019 5 z 5

Bezkonkurenčně nejlepší klíč k určování naší květeny.