Safírová stezka / Tom a Péťa / Záhada smaragdového jezírka

Safírová stezka / Tom a Péťa / Záhada smaragdového jezírka https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211907/bmid_safirova-stezka-tom-a-peta-zahada-s-211907.jpg 4 12 4

První příběh je inspirován stejnojmennou knihou S. Lidmaňského a J. Vitoně o prázdninovém putování skupiny chlapců, kteří po splnění řady úkolů získávají právo stát se členy trampské osady. Druhý dobrodružný komiks byl provázán s psanými Příběhy Starého vlka z časopisu Skaut - Junák a byl nazýván podle hlavních protagonistů Tom a Péťa. A poslední napínavý příběh vtáhne čtenáře do opuštěného lomu v těžko přístupné krajině, který ukrývá tajemství. Tento příběh vyšel začátkem 90. let v časopisu Stezka. Komiksy: Safírová stezka Scénář: Jiří Macek Kresba: Marko Čermák Tom a Péťa Scénář: Miloš Zapletal, Jiří Macek Kresba: Marko Čermák Záhada smaragdového jezírka Scénář: Wabi Ryvola Kresba: Marko Čermák... celý text

Přidat komentář

Krbi
29.09.2022 5 z 5

Když se mi tato publikace dostala do rukou, měl svá "komixová léta" už dávno za sebou (bylo mi v té době už přes třicet) Přesto jsem z kreseb Marko Čermáka a z textu Wabiho Ryvoly a Miloše Zapletala, vycítil, že v mých 10-12 letech, by pro mne bylo toto čtení, to pravé ořechové.

Ivan Kučera
21.06.2022 3 z 5

Trojitá porcia táboráckych komiksov, ktoré prvý raz vyšli v 90. rokoch v rôznych časopisoch. Okrem žánru majú spoločného ilustrátora, legendárneho Marka Čermáka. Hoci mám pre podobné projekty retro slabosť, tentokrát nemôžem ísť na 4*. Som rád, že to konečne vyšlo súhrnne v jednom zväzku, ale nemôžem s čistým svedomím povedať, že ma to strhlo. Je to milé a fajn, ale treba povedať, že v tom období vznikli proste aj výdatnejšie komiksy podobného zamerania. Najviac sa mi z trojice komiksov páčil posledný, najkratší. Mal jednak čarokrásnu výpravu (jazero uprostred lesov), jednak sa mohol pochváliť celistvým dejom a jednak mi predsa len pripadal trochu temnejší a dospelejší. Naopak, scenáre predchádzajúcich dvoch sú epizódne, čo ma nebavilo. Niektoré zápletky boli fakt poňaté z rýchlika. Zaslúžili by si oveľa väčší priestor. Na tak malom priestore nemajú šancu, keďže sa ani poriadne nezačnú a už šprintujú do finále (ale pri zahrabávaní výkalov som skoro spadol zo stoličky, to priznávam). Rušila ma aj slovenská pasáž, ktorá je plná gramatických šialeností („daaký“ namiesto „dajaký“ alebo veta „Poznáte Vlado Mihalca?“) a samozrejme Slováci sú v nej líčení ako muži, ktorí si bez plnej fľaše domácej pálenky za volant tatrovky nikdy nesadnú. Palec hore za kvalitné úvodné slovo, ktoré nás uvedie adekvátnym spôsobom do témy (čo, kde, prečo, kedy). Inak je to taká vtedajšia klasika s výchovno-edukačným apelom: táborenie, lesy, rieky, jazerá, stavanie táborov, odvaha, statočnosť, priateľstvo, ochrana prírody.


Denny456
17.07.2021 2 z 5

Trošku jednodušší Marko Čermák, trošku se opakuje, ale první příběh dobrý.

Zmiu
22.05.2018 3 z 5

Milé příběhy. Prostřední seriál Tom a Péťa souvisí z touto knihou. https://www.databazeknih.cz/knihy/severka-273123 Škoda, že to nevyšlo dohromady.

Štítky knihy

tramping české komiksy

Autoři knihy

Miloš Zapletal
česká, 1930
Wabi Ryvola (p)
česká, 1935 - 1995

Kniha Safírová stezka / Tom a Péťa / Záhada smaragdového jezírka je v

Přečtených14x
Knihotéce10x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x