Pozvánka

Pozvánka https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345348/bmid_pozvanka-4Vn-345348.jpg 4 70 20

Kepler62 série

1. díl >

První část napínavé šestidílné finsko-norské série vesmírného dobrodružství z budoucnosti. Všichni o ní mluví. Každý by ji chtěl. Tajemnou hru, kterou se ještě nikomu nepodařilo dohrát do konce. Kepler62. Jenže se k ní skoro nedá dostat a pro Ariho je stejně moc drahá. Když Ari zjistí, že jeho mladší bráška Joni právě dostal tuto hru od neznámé ženy na ulici, zdá se mu to podezřelé. Zvědavost však zvítězí nad opatrností. Podaří se klukům hru dohrát? Nikdo neví, co čeká ty, kdo překonají poslední level. Mezi hráči kolují nejrůznější zvěsti. Vypadá to, že Kepler62 není jen hra, ale spíš pozvánka. Jenže kam? A kdo ji posílá? Mezi dětmi ve Finsku i Norsku je série Kepler62 v současnosti velkým hitem. Moderní jazyk, akční děj, atraktivní témata a neuvěřitelně působivé ilustrace představují kombinaci, které se jen těžko odolává. Tahle hra ti změní život!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Host
Originální název:

Kutsu , 2015


více info...

Přidat komentář

Varjohukka
17.11.2023 4 z 5

Tohle bylo milé překvapení. Četly jsme s dcerou a obě nás děj udržoval v napětí. Velmi slibný začátek série.

jitka_dankova
08.09.2023 5 z 5

Překvapivá a lehce strašidelná sci-fi série pro děti s pěknými ilustracemi. V celé sérii se střídají pohledy chlapce (Ari) a dívky (Marie) a jejich příběhy se různě protínají a prolínají. V tomto kratičkém minidíle se čtenáři seznámí zrovna s Arim a jeho životem. Dobře se mi na knihu lákal syn - téma počítačové hry, krátkého textu a spousty obrázků - to na dítě, které číst nechce, celkem platí.
Syn sérii začal číst v devíti letech (kniha je doporučována od 9 let) a obávám se, že to bylo ještě brzy, měla jsem raději aspoň rok počkat. Některým věcem a konceptům ještě nerozuměl (konspirační teorie, problémy s vládou, cestování vesmírem a časem a souvislosti) a některé slovní obraty a slova (v celé sérii) pro něj byla ještě obtížná. Nicméně jako první seznámení se sci-fi tématy, vesmírem, spiknutím, mimozemšťany atd. to byla celkově skvělá volba. Jen prosím pozor u citlivějších dětí. V sérii umírají děti i mimozemšťané, dost se tam řeší zbraně, ničení, ale nebezpečné viry i ovlivnění mozku rodičů apod. Děj se odehrává v budoucnosti a s planetou Zemí to vypadá dost bledě a působí to docela depresivně a úzkostně. Ne každé dítě se nad to povznese, pro citlivější děti to může být skličující čtení.
Série je vhodná i pro děvčata, protože část děje je vyprávěna z pohledu (no, zvláštní) dívky a dojde trochu i na romantiku. Téma počítačové hry je víceméně jen tady v tom prvním díle, dále je série zaměřená už spíš na ty lety do vesmíru. Pro rodiče, kteří chtějí představit dětem žánr sci-fi, je to parádní volba.


Atlantis
01.03.2023 5 z 5

Kde se tahle série schovávala? Proč o ní nemluví víc lidí? Kepler62 je skvělý. Pro mladší čtenáře naprostá libůstka. Parádní příběh, který se nebojí být tak akorát temný, zajímavé kulisy, spousta tajemství. A ty ilustrace! Jednotlivé obrázky fenomenálně dokreslují celou atmosféru a jsou určitě jedním z hlavních rozpoznávacích znaků téhle série. Malá výtka - příběh občas podivně "škytne" a poskočí dopředu. Vy pak máte pocit, že jste něco vynechali.

Karola050716
18.02.2023 5 z 5

Super dětská knížka, kterou dá bez problémů i dospělák. Krásné ilustrace a vizuální stránka vůbec, působivý příběh dvou zapomenutých dětí ve světě, kde všechno sice vypadá jakž takž, ale normální to rozhodně není.

Criosphinxx
29.12.2022 3 z 5

Kniha, která by mohla přitáhnout pár “mladších nečtenářů” alespoň k nějakému čtení. (Jako děcko bych tohle rozhodně ocenil)
Je to i takové seznámení se scifi světem a autoři se i snaží něco předat. Je to dobrodružné a není prostor pro to se nudit. Jsou do toho zakomponovány i ilustrace, které příběhu dodávají atmosféru.

Pro dospělého je to nenáročná jednohubka. Samozřejmě je tam dost dětinské naivity a občas ten děj bez vysvětlení tak divně přeskočí tu danou situaci.

Asi bych nedoporučil knihu kupovat za plnou cenu, spíše si ji kdyžtak vypůjčit a nebo koupit ve slevě. Pokračovat budu, protože to má svoje kouzlo a občas je potřeba si přečíst i něco takového.:)

Madla81
18.11.2022 4 z 5

Velice zajímavá kniha o dvou chudých bratrech žijících v nepříliš vzdálené budoucnosti je sice primárně určená dětským čtenářům, ale s přesahem (genderová rovnost, technické vymoženosti, které by potěšily celou bandu nerdů, všemocná vláda, globální oteplování...), který potěší i jejich dospělé souputníky.
Mladší syn si tuto knihu vybral ve školní knihovničce a zatím musím uznat, že ho jako nečtenáře zaujala. Při poslocuhání hlasitého čtení a pozorování zajímavých ilustrací jsem byla zvědavá, co se za příběhem skrývá, takže za hodinku jsem tuhle útlounkou knihu slupla během hodiny jako malinu a byla to paráda! Spousta zajímavých témat a jsem vážně zvědavá, kam příběh Joniho a Ariho dovede. Vzhledem ke spoustě nedořečených a nakousnutých témat se na pokračování velice těším!

marketa3815
15.07.2022 3 z 5

Dceru (7 let) knížka příliš neoslovila. Přečte sice všechno a tohle bylo pro ni čtení tak na hodinku, ale absolutně ji to nezaujalo, takže další díly zřejmě vyhledávat už nebude.

zandu
27.09.2021 5 z 5

Nejsem hráč, nejsem dítě ani teenager. Jsem obyčejná ženská středního věku. A jsem nadšená a zvědavá, co se bude dít dál.
Ještě že jsem koupila rovnou celou sérii a nemusím teď čekat na pokračování :-) Doufám, že ostatní díly budou stejně tak dobré nebo ještě lepší.
(Tuto sérii jsem pořídila na doporučení do budoucna pro svou dceru, které je momentálně 5 let)

renisla
27.10.2020 4 z 5

pro hráče her, kteří se dokáží do ni vžít, jedna radost

Wasdy
02.09.2020 5 z 5

Do téhle knihy se bylo opravdu snadné vžít do hlavní postavy a zažívat s ní stejná dobrodružství. Knihu opravdu moc doporučuji. :D

Adrim
17.08.2020 4 z 5

Kniha zajímavá a relativně poutavá. Jen osobně jsem se občas ztrácel a nechápal některé věci - mohly být více rozepsané. Tím však nechci tvrdit, že kniha je špatná :-).

broskev28
29.01.2020 3 z 5

Milé překvapení - doufám, že hlavně pro naše malé čtenáře!
Ilustrace jsou zajímavé a v kombinaci s textem ještě lepší ( i když podle titulního obrázku bych soudila, že Joni je dítě školkou povinné), nápad pro dnešní "pařiče" všech možných stříleček úžasný, překlad Michala Švece jako vždy velmi příjemný. Ano, v úvodním dílu se toho moc nestalo, a klidně by se mohl sloučit s tím druhým, ale jak správně usoudila Mirka.K: proč nevytáhnout lidem/rodičům z kapes více penízků? Mám-li soudit podle ilustrací, tak to rozhodně není jen česká záležitost. Ale nekřivděme autorům - třeba jen nechtěli malé čtenáře odradit tloušťkou prvního nabízeného dílu . . .
Tak se necháme překvapit, jak bude příběh pokračovat, zatím to vypadá slibně!

Svica
29.07.2019 3 z 5

Napínavé, čtivé, dobrodružné. Pro menší děti i dospělé. Jednoduché čtení.

Čtenářka429
04.05.2019 5 z 5

Super kniha, lehká na čtení i se skrytým smyslem. Za mě ????.

ZuzanaMrh
05.04.2019 5 z 5

Napínavý, čtivý děj, krásné ilustrace. Doporučuji i dospělákům ;-)

bibi.r
03.09.2018 4 z 5

Jak už psal někdo níže, je to knížka určená spíše nečtenářům, ze kterých bychom rádi udělali čtenáře.
Téma koresponduje s tím, čím dnešní děti žijí - počítačové hry.
Bavila jsem se. Čte se to rychle a příběh udržuje napětí. Ráda si přečtu celou sérii.

Dragell
26.04.2018

Dětská kniha vhodná spíše pro nečtenáře, které chtějí maminky přitáhnout k této milé zálibě. Větší písmo, spousta ilustrací a velmi stručný děj. Kniha je pro děti od 9 let, ovšem pro dětské čtenáře, co slupli např. Harryho Pottera, to asi nebude.

Děj je opravdu velmi proměnlivý, dobrodružný a akční. Kniha končí otevřeně a působí spíše jako prolog k něčemu většímu, ale naštěstí už je další díl v tuto chvíli na knižních pultech.

Na jednu stranu se mi velmi líbila zobrazovaná sourozenecká láska, která se proplétá celou knihou, na druhou stranu je zde i útěk z domova.

flanky
16.04.2018 2 z 5

Kniha kombinuje skvělým způsobem příběh a úžasně podmanivé kresby, které člověka vtáhnou do děje. Bohužel, když se to vezme kolem a kolem, tak se vlastně žádný děj neodehrává. Kniha by měla být o hře, která je drahá a kterou prakticky nikdo nedokončil. Hlavní hrdinové se k ní nějakým zázrakem dostanou a za pár dnů (sice bezesných, ale i tak) se dostanou do posledního kola, které zvládnou na poslední pokus. Fajn, jenže tohle vše, co mělo být ústředním motivem tohoto dílu, se odehrálo někde na 10 či 20 stranách knihy. Hodně, hodně málo. Když si navíc přečtu anotaci dalšího dílu, tak zjišťuji spoustu nesrovnalostí s prvním dílem, a proto hodnotím takto nízko a nebudu pokračovat dále, byť je škoda celého námětu, který ztroskotává na nedotaženosti příběhu. Možná to projde u dětských čtenářů, ale já knihu plnou nesrovnalostí číst nebudu.

Mirka.K
07.04.2018 4 z 5

Knižní jednohubka, která by chtěla trochu doladit. Autoři představili zajímavý nápad, který určitě má potenciál zaujmout cílovou skupinu čtenářů - děti. Občas se ale objevují myšlenky, které podle mě děti až tak nedocení ("Vláda je přítel", narážka na genderovou rovnost, atd.).
Rozhodně je potřeba vyzdvihnout ilustrace, které skvěle dokreslují děj, kterého bohužel tolik není. Dá se říci, že kniha skončila dřív než stihla začít. Série klidně mohla vyjít v jednom svazku. Děti by určitě takové množství slov neodradilo, ale vydavatelé by tolik nevyždímali peněženky jejich rodičů.
3,5*

LordMikes
15.03.2018 5 z 5

Pěkná kniha, líbila se mi dávám pět hvězd a těším se na další knihy.

Štítky knihy

pro děti sci-fi pro děti

Autoři knihy

Bjørn Sortland
norská, 1968
Timo Parvela
finská, 1964

Kniha Pozvánka je v

Přečtených93x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených11x
Knihotéce14x
Chystám se číst54x
Chci si koupit13x
dalších seznamech6x