Kejklíř

Kejklíř https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63556/bmid_kejklir-pFE-63556.jpg 3 14 3

Román se špionážní zápletkou o metodách práce CIA při pokusech o diskreditování Sovětského svazu. Autor vypráví příběh ruského spisovatele, Větrova, vězněného v 50. letech, jehož pocit křivdy a jeho záporné charakterové vlastnosti přivádějí k odcizení od vlastního lidu a k nenávisti k Sovětskému svazu. Stává se tak vhodným objektem pro CIA v jejích záměrech o diskreditování SSSR. Po udělení Nobelovy ceny opouští svou vlast. V druhé rovině se odvíjí osud mladé americké slavistky vyslané do Moskvy, aby řídila akci Větrov. Tato mladá žena se dívá na Sovětský svaz bez předsudků, nachází tam přátele a její osud vyvrcholí tragicky - uvědomuje si svou roli a beznadějnost situace a spáchá sebevraždu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Der Gaukler , 1978


více info...

Přidat komentář

Gracian1964
12.01.2020 3 z 5

Kniha kúpená v antikvariáte. Možno by som túto knihu nechal nepovšimnutú, nebyť toho, že kedysi v mladosti som si prečítal Hodinu mŕtvych očí a tá ma výrazne oslovila. Nuž ale Kejklíř je iný prípad. Autor bol kovaný východonemecký komunista a to je v tejto próze aj cítiť. Jedná sa tu o ruského spisovateľa Vetrova, ktorého predobrazom je Alexander Solžeňycin. CIA vyšle do ZSSR ženu, ktorá má tohto Vetrova riadiť a navádzať, aby vytrval vo svojej činnosti, útočnom písaní proti komunistickému režimu a tým dopomohol k ideologickému podrývaniu tohto zriadenia, keďže vojenské riešenie nie je aktuálne a nemalo by efekt. CIA to však zariadila tak umne, že Catherine ani netuší, že za tým stojí táto americká tajná služba. Vetrov, teda Solžeňycin je tu vykreslený ako totálny idiot, kretén a fašista, amorálna kreatúra. Možno to v skutočnosti nebol dokonalý človek, ale neverím, že by bol až taká sviňa a chrapúň. Takže kto si chce túto knihu prečítať, nech počíta s týmto ideologickým masírovaním mozgu. ZSSR je tu vykreslený ako hotový raj na zemi, kde sa síce v minulosti udiali nejaké chyby a krivdy, ale to je minulosť a teraz je to už fakt dokonalé. Nuž tak. Napísané je to ale vskutku skvele a číta sa to samé.

Terisek99
09.05.2018 2 z 5

Knihu jsem nedočetla, nezaujala mě.


jprst
02.03.2012 3 z 5

Knihu jsem přečetl docela svižně, nechybí jí napětí a švih, ale je potřeba brát s rezervou autorovo černobílé politické vidění, které podsouvá čtenáři takřka od samého začátku.

Autorovy další knížky

Harry Thürk
německá, 1927 - 2005
2008  89%Hodina mrtvých očí
1980  64%Kejklíř
1981  75%Singapur
1977  67%Amok
1963  88%Lotos na hořících jezerech