Hodina mrtvých očí přehled

Harry Thürk

Jeden z nejlepších válečných románů ! Román Hodina mrtvých očí, který autor vydal v roce 1957, mu přinesl mezinárodní úspěch. Má částečně autobiografický charakter a zabývá se narůstajícím procesem deziluze, kterým procházela značná část mladých Němců na konci druhé světové války. Ti byli vychováni v prostředí jednoznačně prezentované totalitní ideologie, která jim vštěpovala pocit výjimečnosti a nadřazenosti nad ostatními národy. Až každodennost válečného prožitku v prostředí narůstajících vojenských neúspěchů v nich pocit výlučnosti postupně smazávala a u mnohých, autora knihy nevyjímaje, přivodila názorový zlom, jenž ale vyústil v přimknutí k totalitě jiného druhu. zdroj: novinky.cz... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2008 , Naše vojsko
Originální název: Die Stunde der toten Augen, 1957

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Hodina mŕtvych očí" vyvolává silné emoce a zamyšlení o nesmyslnosti války. Čtenáři oceňují realistické ztvárnění postav a jejich psychologii. Mnozí se ztotožňují s osudy vojáků, kteří procházejí ztrátou iluzí a morálními dilematy. Někteří čtenáři však vnímají knihu jako propagandu, což ovlivňuje jejich celkový dojem. Přesto je příběh považován za významný a důležitý pro pochopení válečné reality. Více v komentářích.

Komu by se kniha Hodina mrtvých očí mohla líbit?

• Čtenáři hledající realistické válečné příběhy
  • Milovníci psychologických románů
  • Ti, kdo se zajímají o historické události
  • Fanoušci protiválečné literatury
  • Čtenáři, kteří ocení silné emocionální prožitky

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina mrtvých očí. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Kolumbus531
16.06.2025

Hodina mrtvých očí je dost temná kniha. Vypráví o německých výsadkářích Bindigovi a Zadovi, vojácích, kteří už dávno zahodili svoji lidskost. Jsou ale opravdu tak bezcitní, jak se sami popisují? Toť je na čtenáři, aby sám posoudil.

Kniha se mi dost líbila. Nabídla nám něco zajímavého, nejen popis bojů a taktik využívaných německými vojsky, ale také na to jak přibližně
vypadal každodenní život těchto lidí. Jak se každý po svém snaží ospravedlnit činy, které napáchal. Jak vůbec člověk může žít po tom všem, co provedl. V této stránce je kniha napsána skvěle.

Bohužel je tady ten nepřehlédnutelný fakt, kvůli čemuž dávám 1 hvězdičku dolů. Z Harryho Thürka se po 2 sv. stal prostě a jednoduše komouš. A to se místy až výrazně projevuje v tom jak zde popisuje Rudou armádu a její techniku. Hlavně mě ke konci už začínalo štvát to moralizování Sovětů, kteří jak dobře víme, se mohli také pochlubit hromady válečných zločinů. Holt Harry šel z okapu do louže…

Jinak ale knihu beru jako hodnotný kousek a doporučuji 83/100 :-)

všech 77 komentářů

Související novinky - Hodina mrtvých očí (0)

Kniha Hodina mrtvých očí v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně242x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi