Keď noc umiera

Keď noc umiera https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502793/bmid_ked-noc-umiera-9YF-502793.png 5 2 2

Život so zrakovým hendikepom či panickými záchvatmi. To je súčasť zbierky básní Keď noc umiera. Zároveň je to príbeh. Príbeh popisujúci tú tŕnistú cestu z temnôt ku svetlu a nádeji. Je to ako keď umiera noc. Keď svitá a narodí sa nový deň. To je presne ako život. Zbierka Keď noc umiera je pre všetkých, ktorí majú pocit, že sú sami. Sami s hendikepom, sami v hmlách či dokonca v tme. Sami vo chvíľach, keď majú pocit, že umierajú. Lebo v tých chvíľach nádej nevidno. No je tam. Len sa netreba vzdať. Toto nie je motivačná poézia, ako by sa mohlo zdať. Toto je príbeh vo veršoch, ktorý dokazuje, že bojovať stojí za to. A že ak je hmla/tma vašou spoločníčkou, treba ju prijať, no nedovoliť jej, aby vám zabránila robiť to, čo milujete.... celý text

Přidat komentář

NikolSeven
03.01.2023 5 z 5

Domnívám se, že tahle kniha je zpovědí a útočištěm pro mladé lidi, a to nejen s hendikepem, ale i psychickými problémy. Spousta knih hovoří o depresích, úzkostech, ale vždy mi přišlo, že vše pojímají jako velké klišé. V těchto verších ale cítíte opravdovou surovost těchto stavů. Dovolím si tedy říci, že autorka trefila místo, které nebylo zaplněné. Přála bych si jen, aby se sbírka dostala mezi více mladých lidí, kterým by mohla pomoci vidět světlo ve tmě.

PrincaListicka
12.10.2022 5 z 5

Od Dominiky jsem v minulosti již četla básnickou sbírku s názvem Slovo je nádych a byla jsem tedy velmi zvědavá, kam se ve své tvorbě posunula. Keď noc umiera je sbírkou věnovanou všem lidem, kteří trpí zrakovým hendikepem, depresemi a panickými záchvaty. Autorka sama má s těmito stavy bohaté zkušenosti, které promítá do jednotlivých básní.
Název sbírky má pak velmi symbolický název, protože noci často bývají plné slz, ale svítání dokáže člověku dodat novou naději a sílu do nového dne.

Musím říct, že po předchozí zkušenosti jsem se trochu bála, jestli po přečtení knížky nebudu v ještě horším psychickém stavu, než před ním. Naštěstí však mohu s radostí konstatovat, že ačkoliv se tato sbírka potýká s těžkými stavy těla i mysli, je zároveň plná naděje a povzbuzení. Nejprve se spolu s autorkou prodíráme tmou, smutkem, zoufalstvím. Pak ale básně začnou být pozitivnější. Začnou vyprávět o tom, že i přes všechno to zlé život stojí za to žít a ten, kdo se nevzdá, jednou možná zvítězí nad svými démony. Zároveň také předávají poselství o tom, že i když se člověk potýká s nějakým hendikepem, nemusí to znamenat, že je jeho život o něco horší či méně hodnotný. Že i tak si lze užívat každého dalšího dne naplno.

Básně jsou psány volným veršem, rýmy zde nehledejte. To však vůbec ničemu nevadí a celé dílo si lze užít naprosto bez problémů. Verše plynou a plynou a vy se najednou ocitnete na konci knihy a řekněte si, že si ji musíte přečíst ještě jednou, že vám to nestačilo.

Tuto sbírku tedy můžu s čistým svědomím doporučit jak milovníkům poezie, tak někomu, kdo teprve poezii chce objevovat. Tenhle čtenářský zážitek vážně stojí za to.


Štítky knihy

poezie

Autorovy další knížky

2016  92%Slovo je nádych
2017  100%Odtiene dúhy
2018  50%Na krídlach noci
2020  87%Maličkosti
2020  100%Bodkoč;arka

Kniha Keď noc umiera je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chci si koupit2x