Když má štěstí kliku

Když má štěstí kliku https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448168/bmid_kdyz-ma-stesti-kliku-YL8-448168.jpeg 4 93 25

Francie roku 1968. Jeanovi je šest let a matka ho ze dne na den nechá u jeho babičky. Na léto. Napořád. Vůbec to nečekal. Babička taky ne. Vycházet s babi Lucette není zrovna snadné, má však velké a něžné srdce. Až dosud si žila mírumilovně po svém, chodila na hřbitov a vášnivě pletla. Jean je pro ni se svým hbitým jazýčkem jako závan svěžího vzduchu. Oba dva na své životní pouti právě zdolávají docela jinou etapu – ona už všechno viděla, on se všemu diví. Jean a Lucette čekají, až se matka vrátí, a zatím si jeden druhého získá. V období plném překotných společenských změn zjišťují, že i prosté radosti mohou být kořením života. Tahle nepravděpodobná dvojice je zárukou léčivě dobré nálady. Čtvrtá kniha autorky, která se ve své rodné zemi vyhoupla roku 2018 rovnou na páté místo mezi nejčtenějšími domácími spisovateli. Srdce svých čtenářů všech generací si získala přístupným stylem a příběhy o rodinné soudržnosti inspirovanými skutečným životem. Neváhejte a propadněte knihám Aurélie Valognesové také!... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Au petit bonheur la chance! , 2018


více info...

Přidat komentář

Miladad
14.01.2024 4 z 5

Knížku jsem dostala od kamarádky s komentářem že je to takové oddychové čtení. Rozhodně mi to tak ovšem nepřišlo. Je tam tolik momentů nad kterými člověk musí přemýšlet že nevím který z nich je ten nejdůležitější. Asi matka která opustí své dítě a snaha pochopit její chování, vztah k sourozencům i vztah prarodičům to jsou věci které formují náš život. Takže určitě doporučuji k přečtení a i když se jedná o jinou dobu podnětů k přemýšlení tu najde každý dost. Je zajímavé si na závěr přečíst pohnutky, které vedly autorku...

lencin
29.05.2023 4 z 5

Příběh malého chlapce a jeho babičky, která ho vychovává, protože jej matka opustila. Nemohla jsem se ubránit odsuzování matky, ale závěr knihy mě přiměl názor přehodnotit...
Bylo to pro mě silné čtení, i když chvílemi se mi vyprávění ústy malého Jeana zdálo trochu nedůvěryhodné.
Ale myšlenky za oponou byly pro mě zajímavé.


goofinkaa
04.05.2023 4 z 5

Veľmi príjemná kniha, ktorá má na záver silnú myšlienku, ktorú by ste nečakali. Celé to malo zrazu nový rozmer.

veriszv
08.01.2022 3 z 5

Když má štěstí kliku je na jednu stranu milý příběh sbližování babičky a vnuka, na druhou stranu příběh o tom, jak může matka opustit své dítě.
Na události se díváme očima Jeana, takže navíc vše podáno dětským pohledem.
Mě to přišlo takové neslané, nemastné...
Podle anotace jsem čekala trochu backmanovský příběh, který mě chytne za srdce, a nedočkala jsem se.
Špatné to nebylo, ale že by mě to nějak nadchlo se taky říct nedá, spíš to bude jeden z těch příběhů, u kterých za chvíli nevíte, o čem byly.
Nicméně pokud jste fanoušci pomalých vyprávění, nevadí vám pohled dítěte a hledáte nějakou trochu hlubší oddechovku na léto, tak tuhle klidně zkuste.

Buchtičkajani
28.10.2021 4 z 5

Moc hezká , ale smutná knížka a člověka donutí k zamyšlení. Nejprve matku odsoudí, jak toto může udělat dítěti, ale postupem času se jí ode mě dostalo částečné pochopení. Nicméně krásná souhra vnoučka a babičky byla úžasná.

Isew
11.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Je pro mě těžké napsat něco k této knize. Milé, dojemné? Ne, zkrátka je pro mě nepochopitelné, že matka opustí dítě, nechá ho své stárnoucí matce, odjede do Paříže a za pět let pošle dvě neosobní pohlednice. A širší rodina s tím vůbec nic nedělá. Vůbec se nedivím Jeanovi, že si k matce už nenašel vztah. Kdo chce, hledá cesty. Kdo nechce, hledá výmluvy. A tady se to výmluvami jen hemžilo. I když autorka v knize chtěla ukázat, že nic není takové, jak se zdá a matka byla jen hračkou v mužském světě. Je to pouhé hledání ospravedlnění, které autorce nevěřím. Kdyby matka chtěla, mohla zůstat v Normandii a být se svým synem.

Nuttelka
12.08.2021 4 z 5

(Audiokniha)
Původně jsem chtěla dát o hvězdu méně, jelikož mi příběh moc nesedl, tedy spíš celková interpretace.
Ale poslední třetina byla už mnohem lepší.
Věřím, že v dané době to nebylo lehké, ale že matka odloží své dítě babičce a vůbec o něj nejeví zájem, to hodně bolí.
Jean je skvělý chlapec a život se s ním nemazlil, ale i když byla babička taková jaká byla, jsem nakonec ráda, že žili společně.
Příběh je hodně k zamyšlení...

evelýny
11.07.2021 2 z 5

Audiokniha: čte Renata Růžová, sterilně encyklopedicky, disharmonie v moll

Příběh matky, která nezvládla odpovědnost za své dítě.
Příběh babičky, která nedokázala předat odpovědnost svojí dceři.
Příběh šestiletého Jeana, jehož štěstí mělo kliku.

Rozhodně kliku jsem neměla já, že jsem audioknihu zakoupila. Interpretace Renaty Růžové byla dle mého děsná, ale..

,, Nic není jen černé a bílé. Hrajeme hru s takovými kartami, jaké nám byly rozdány."

Dle doslovu autorky příběh autentický.
Tak proč mám pochybnosti?
Možná Jean byl na můj vkus moc chytrý a poměry ve Francii trochu podivné. Rozhodně rozporů v příběhu bylo dost (aspoň pro mě).
A patetičnost v doslovu autorky nad rámec mého chápání.
Přijímám fakt, že tento příběh nebyl napsán pro mě, přesto jsem všem držela palce.
Obálka knihy nádherná.

Příběh se letmo dotýká problému nežádoucího těhotenství a práva ženy na svobodnou volbu interrupce.
,,Román je věnován ženám dnešním i ženám zítřka, aby si připomněly ženy včerejška, které jim prošlapávaly cestu ke svobodě."

Přesto...

P.S.: Děti jsou život...

Zajímavost:
Zákon o interrupci byl ve Francii přijat v roce 1975, tedy o padesát pět let později než v Rusku a o dvacet pět let později než v ČR.
Trochu zvláštní pro národ s Marseillaisou v zádech.
,,Vzhůru děti vlasti, den slávy nadešel..."

Janulka81
23.04.2021

Úžasně napsaná kniha s velkou myšlenkou, moc dobře se četla. Děkuji za ni.

zuzana2599
19.03.2021 5 z 5

Vydařená knižní lahůdka od francouzské autorky ! Příběh šestiletého Jeana, kterého maminka odloží na venkov k babičce byl dojímavý, laskavý, místy smutný, místy usměvavý, byl to něžný příběh o rodinné lásce a pospolitosti. Děj se odehrával v době mého dětství a mě nějak to babiččino pletení, návštěvy hřbitova, společné mše, to vše
mě chytlo za srdce a nepustilo až do dojemného konce.
V době thrillerové smekám nad obyčejností a laskavostí této knížky !!

Dixinka
31.01.2021 5 z 5

Smutný příběh s velkou myšlenkou. Moc pěkné vyprávění, celá kniha se velice dobře četla.

evonra
28.01.2021 5 z 5

Krásné, poetické .... ach ty babičky.... ty jsou zkrátka úžasné ♡.

Lucyjee
27.01.2021 4 z 5

Krásný příběh, který pohladí na duši. Moc hezky napsané, vyhovovaly mi krátké kapitoly a svižný děj.

kaja77
18.01.2021 4 z 5

Moc milé, dojemné. Babička a vnouček, ona původně taková životem unavená a on malý a nešťastný,opuštěný. Nakonec spolu byli tak sehraní.Uronila jsem nejednu slzu a děsně obdivovala chlapce Jeana, babičku i tetu.pro Marii jsem nenašla ani lítost ani pochopení. Jak naložila s Jeanem, jak zacházela se Sergem...nedojala mně ani její smrt. Pro mně prostě paní Sobecká

katerina5544
30.12.2020 5 z 5

Hezka,ale smutna knizka. Malem jsem i obrecela. Nicmene matka Jeana mi k srdci tedy neprirostla ani trochu, dite opustila,nezajímala se ani o svou starou matku,cigarety na prvnim miste... vic prozradit nemuzu...spis mi prisla sobecka,ale to je jen muj nazor ;)

KnihomolkaEva
02.12.2020 3 z 5

Kniha se hezky čte, ale to, jak mluvil malý Jean, mi vzhledem k jeho věku připadalo nepřirozené.

Annannas
29.11.2020 5 z 5

Velmi čtivý příběh, je až neuvěřitelné, že i přes jeho spíše smutnější ladění, dokáže vykouzlit na tváři čtenáře i úsměv. Chlapce mi bylo často velmi líto a jeho matku jsem šmahem odsoudila, ale když se více odkryl její osud.... bylo velmi těžké představit se na jejím místě.

Olous1
19.10.2020 5 z 5

Krásný, ale i trochu smutný příběh o malém chlapci,jeho babičce a matce,která se rozhodla opustit svého syna.Moc dobře se kniha čte, kapitoly jsou celkem krátké. Kdo má rád historické romány, tak určitě stojí za přečtení.

ANDY28
17.10.2020 5 z 5

Napsané půvabným jazykem

MartinaF
07.10.2020 5 z 5

Příběh, který chytne za srdce každého, kdo je citlivý a není mu jedno lidské štěstí. Nádherný příběh o rodině, vztazích i dobách, kdy nebylo moc na výběr, jak žít. Doporučuji.