Když Bůh mlčí

Když Bůh mlčí https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301201/bmid_kdyz-buh-mlci-oG9-301201.jpg 5 26 7

Tato kniha byla zrozena z veliké bolesti i úžasu nad Boží mocí. Zatímco globální modlitební hnutí, které založil, ovlivňuje množství lidí po celém světě, jeho vlastní žena bojuje o život s těžkou nemocí. Pete Greig zápasí s temnou stranou modlitby a přichází s těžce získanou zprávou o naději, s útěchou a hlubokým biblickým povzbuzením pro všechny, kdo trpí v tichu Božího mlčení.... celý text

Literatura světová Náboženství
Vydáno: , Rosa books
Originální název:

God on Mute , 2007


více info...

Přidat komentář

kozisek1
30.04.2020 4 z 5

Podnětná kniha. Pro věřícího člověka rozhodně doporučuju.

68mario
22.03.2020 4 z 5

Vnímám velmi podobně jako Rihatama a Chesterton.


Rihatama
26.02.2020 3 z 5

Život není spravedlivý. Umírají či trpí lidé slušní, hodní, čestní, zbožní, nevinní a daří se zmetkům, vrahům a zrádcům. Otázka boží existence, víra v boží pomoc a sílu modlitby tak vyvstává vždy znovu a znovu. Má duše není tabula rasa. I já už jsem prožila významnou část svého života, svůj světonázor jsem si utvářela po léta a stále utvářím, do mého života vstoupily smrt, těžká zranění, bolest. A tak jsem se logicky nevyhnula ani přemítání o oné zásadní otázce víry v boží existenci, moc a spravedlnost.

Tuto knihu jsem jako jednu z mála málem nedočetla. Ne proto, že bych nesouhlasila, nebo a priori odmítala Boha, sílu modlitby či snad víru člověka v sílu modlitby. Ano, Greig se modlením a kurzy modlení živí 24/7. Modlení je jeho život. A přece nelze jednoduše souhlasit s tímto jeho osobním výkladem boží ne/pomoci a dle mého názoru i účelovostí zvolených, srdcervoucích příběhů. Jakkoliv coby výklad Bible je rozhodně inspirující a stejně tak kvituji snahy o logické vývody a argumenty, proč podle Greiga Bůh jednoduše nemůže plnit přání kohokoli a kdykoli. To, že Bůh mlčí vlastně záleží podle Greiga jen a jen na nás. Je to něco jako slušnost, morálka, laskavost, pomoc bližnímu, nesobeckost ... a víra v Boha přeloženo do bibličtiny. Hodně přitom vychází ze starého zákona a umí nahlédnout i do jiných zdrojů. Smysl pro humor je rovněž příjemnou stránkou tohoto výkladu.

Když Bůh mlčí nicméně zůstává knihou o osobním názoru, víře v Boha či víře ve vlastní pochopení Boha a jeho konání či nekonání. Proč ne, potom ale čteme knihu, která by se měla jmenovat Proč si myslím, že Bůh mlčí. Knihu jsem vzala do ruky v dobré víře. Málem odložila, ale nakonec jsem ráda, že jsem dočetla. I četbou názorů, s nimiž nelze vždy souhlasit s ohledem na zvolené základní premisy, si člověk tříbí názory své a v tomto případě nadto přispívá k pochopení jednání a chování drtivé většiny křesťanů, Graigovými slovy, následovníků Krista. Vlastně to celé vypadá jako apologetika Boha, ať už zázraky činí či nikoliv. Já to ale chápu jako apologetiku víry v Boha, která umí lidem s nejrůznějšími problémy a starostmi ulehčit jejich trápení a nemocem, a to samo o sobě je dobrý smysl této knihy.

"Indický básník Thákur vypráví příběh o žebrákovi, který z dálky vidí přijíždět zlatý kočár jako ze sna. Dochází mu, že je to kočár samotného krále a vyšle k nebi prosbu o bohatství. Toto totiž je největší příležitost jeho života. A skutečně. Kočár zastaví u žebráka a vystoupí z něj král s úsměvem na rtech. Ale pak se stane něco zvláštního. Král napřáhne k žebrákovi svou prázdnou dlaň a ptá se: "Co mi dáš?". Zmatený žebrák váhavě zaloví ve své mošně a vytáhne zrnko kukuřice. Jedno jediné. To nejmenší. To má být nějaký vtip? Pomalu vloží zrnko do královy napřažené dlaně. Na sklonku dne žebrák vysypal svou mošnu na zem a ke svému překvapení tam objevil jedno zrnko ryzího zlata. Ale jen jedno jediné, to nejmenší. Hořce jsem se rozplakal, řekl žebrák, a přál jsem si abych měl to srdce dát všechno, co mám."

Chesterton
21.02.2020 2 z 5

První pocity z prvních kapitol byly velmi smíšené. Až odmítavé. Nemám úplně blízko k slzám. Nejsem cynik, ale často krutý realista :o)
Probírat téma modlitby, byť nevyslyšené, na pozadí boje se smrtelnou nemocí z mého pohledu a zkušenosti není úplně nutné.
Naopak, přijde mi to až trochu nátlakové či manipulativní.

Až kapitola Jak nalézt Boha v pekle, nadchla i mou zabydlenost v tradicích.

"Jestli si někdo myslí že Bůh je odpovědný za smrt těch šesti milionů protože neudělal nic, aby je zachránil, bude muset změnit svůj způsob myšlení.
MY vděčíme Bohu za svůj život, za těch pár nebo mnoho let, co žijeme a máme povinnost ho ctít. . . . .
. . . . vyškrtnutí Boha z rovnice našeho utrpení nic nepřinese.
Boží existence se může zdát jakkoli problematická, ale bez Boha jsou životní tragédie jen nesmyslné prohry na výherním automatu evoluce. Bez Boha jsme beznadějně sami uprostřed pokroucené reality. . . "

"To, co odvádí Boha od našich životů není hřích, je to naše nutkání předstírat, zakrývat svou nahotu listím, lézt na fíkovníky, abychom viděli, ale přitom nebyli viděni. A když už tam vylezeme, on se někdy se smíchem podívá nahoru a pozve se k nám na čaj . . . "

Bavil mě občasný humor a dost věcí inspirovalo. Jen občas překážely určité rysy patosu?
Střízlivost i zaujetí projevu interpreta audioknihy je určitě bonusem ☀️

P.S. Vřelé díky Rihatama, neuměla jsem lépe vyjádřit, co vše mi v knize VYLOŽENĚ NESEDĚLO:
"To, že Bůh mlčí vlastně záleží podle Greiga jen a jen na nás."
A to je 100% lež, ale možná i nepochopení. Vše záleží na Bohu, ale musíme respektovat jeho moudrý nadhled nad každou naší "malou" situací. . .
Pak má modlitba šanci stát se spoluprací s jeho vůli, byť obtížně přijatelnou . . .

Vojslava
24.11.2018 4 z 5

Velmi poučná a praktická knížka - nechci úplně používat slovo "příručka" kvůli síle osobních svědectví, které v ní čteme... Rozhodně jsem si pár věcí uvědomila, něco dala do souvislostí a asi se budu k textu i sem tam vracet.

pucii
07.11.2017 5 z 5

Myslím si, že může pomoci při učení jak se modlit, jak/o co vlastně prosit a v důsledku i pomůže naslouchat a nacházet správnou cestu. Ale samozřejmě nejde to samo - je to jen návod a v praxi je to dost o sebezapření.

nickym
19.07.2016 5 z 5

Skvělá a úžasná kniha, ukazuje proč Bůh někdy mlčí, proč nic v modlitbě necítíme a taky proč se žádné z proseb nestanou. Autor ukazuje reálný pohled na Boha jaký skutečně je a taky ukazuje proč Bůh často naše prosby nevyslyší, často také odkazuje do bible - např. Bůh nevyslyšel Ježíše když se modlil: "Otče je-li to možné odejmi ode mne tento kalich..." Krasná a úžasná kniha co mi ukázala smysl věcí. Vřele doporučuji!

Štítky knihy

modlitba

Autorovy další knížky

Pete Greig
anglická
2016  90%Když Bůh mlčí
2017  97%Zašpinená sláva
2010  87%Krvavý měsíc na obzoru
2020  100%Jak se modlit
2024  %Jak slyšet Boží hlas

Kniha Když Bůh mlčí je v

Právě čtených3x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce13x
Chystám se číst20x
dalších seznamech1x