Každý volí sebe

Každý volí sebe https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95907/kazdy-voli-sebe-95907.jpg 4 1 1

Obsah: - Je každý člověk sobec? - Štěstí... Ale jaké? - Rozličné podoby šťastného života - Na čem závisí štěstí? - Ukaž mi svůj rodokmen... - Jak se stát géniem a zda to má smysl - Je kariéra prospěšná? - Být někým - ale kým - Stojí za to být mistrem? - Proč jsem "hloupý"? - Komplexy neboli závaží na nohou - Emoce a city nám vládnou - Své emoce ovládej - O sebevraždě - S programem se žije snáz - Ach, ti dospělí - Jak být moderním člověkem? - Škodlivé předsudky 20. století - S proudem nebo proti proudu - Různé typy lidí - 20 návodů jak se seznámit - Umění líbit se - Rodina - ale tvoje vlastní - Jaký je smysl života - Zamysli se nad tím, jaký jsi... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Kazdy wybiera sam siebie , 1975


více info...

Přidat komentář

hrdlickova_61
21.06.2022

U podobných knížek mě vždycky nejvíc těšila dobrá vůle autora přispět k naší spokojenosti a úspěchům. A tak mi nevadilo, že ne se vším souhlasím nebo že něco odporuje mým zkušenostem. Zajímalo mě zkrátka, co si myslí ten který psycholog a jaké zkušenosti má on. V případě tohohle titulu se mi navíc líbilo, že je text doprovázen množství citátů, z nichž některé jsem si zapamatovala. Třeba: „Do každého životního období vstupujeme poprvé. Proto nám tak často – nezávisle na počtu prožitých let – chybí zkušenosti.“ (La Rochefoucauld, str. 310).

Hlavně ale je mi sympatické spojení odborného textu s kreslenými vtipy. To bylo v 70. a 80. letech minulého století docela časté a příspěvek kreslířů býval pro mě tím hlavním, co mě zaujalo. Zvlášť, když šlo o takové mistry, jako byl v tomhle případě Vladimír Jiránek. Představte si třeba takovou situaci: Malé děťátko dostane ostré kázání od tatínka, pak od maminky, pak od bráchy… A tak vztekle nakopne svého medvídka… Načež ho obejme a tak tam oba pak sedí vedle sebe, ponořeni do svých myšlenek, přituleni jeden k druhému (str. 16).

Nebo: Paní s klasickým jiránkovským psychiatrem se brodí vysokým obilím a paní říká: „Musí tu někde být, pane doktore. Vykřikl: Do lesů! Do polí! A začal utíkat.“ (str. 197).

Autorovy další knížky

Mikolaj Kozakiewicz
polská, 1923 - 1998
1978  80%Každý volí sebe
1970  0%Důvěrnosti: rozhovory o sexualitě
1979  0%Takmer dokonalé manželstvo

Kniha Každý volí sebe je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst1x