Každé jaro pampelišky

Každé jaro pampelišky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381655/bmid_kazde-jaro-pampelisky-U9d-381655.jpg 4 16 8

Třetí vydání románu, v kterém autorka na příběhu matky a dvou dcer podává kritiku ženské emancipace tehdejší doby a rozpory obou generací v nových společenských podmínkách.

Přidat komentář

Pajina68
02.05.2024 3 z 5

Ráda čtu knihy z této doby, připomíná mi to moje dětství. Ale mě prostě nebaví číst v knihách dopisy. Kdyby to byl jen děj, bylo by to pro mne zajímavější. Ty dopisy mi hodnocení trochu srazily.

aralka
28.05.2019 4 z 5

Knihy paní Sedlmayerové mají standardně vysokou literární úroveň, tahle není výjimkou. Jsou v ní krásné myšlenky týkající se vztahů, manželství a lásky obecně.. první část knihy formou dopisů a deníkových zápisků mi lezla na nervy, s velkým úsilím jsem překonala tuto část a druhá polovina knihy mě za to odměnila....ovšem musím podotknout, že v dnešní době některé pasáže působí až směšně, hlavně tedy komunistické budovatelské pasáže o schůzích, brigádách a nadšení k práci, z nichž je patrné, že je to psáno v padesátých letech, kdy byli lidí zblblí po válce a ještě té myšlence komunismu OPRAVDU věřili. Nicméně i z toho důvodu byla pro mě kniha zajímavá, když se nad to člověk povznese, dala by se brát i jako takový dokument z té doby... V rodině, kde se příběh odehrává je matka je pilíř rodiny, radí a pomáhá svým dvěma mladičkým dcerám a směruje je na správnou cestu životem... chvílemi ty její moralistické přednášky působily trošku směšně a moc upjatě a chytrolínsky, ovšem když si uvědomím, že toto bylo napsáno téměř před 70 lety, tak klobouk dolů, některé myšlenky jsou platné i dnes a budou i nadále... například pasáž o manželství po dvaceti lety, kdy dcera matce vmete do tváře, že ani její manželství není šťastné, když tatínek se o ně moc nestará a hledí si jen svojí práce, je nádherná a platná v každé době... knihu bych doporučila hlavně hloubavým starším čtenářům, kteří mají rádi různé úvahy, myšlenky o lásce, mateřství, manželství a vztazích obecně, nevadí jim používání starých až archaických výrazů a nečekají moc akce...


p.pavlina
15.12.2018 3 z 5

Kniha je čtivá. Je to takové pohodové čtení.

meluzena
15.09.2018 2 z 5

Knížka z 50. let o tom, jak jedna máma prožívá vztahové kotrmelce svých dvou dcer a bilancuje své manželství.
Úvodní část knihy psaná formou dopisů je natolik rozvláčná a naivní, že jsem čtení několikrát odložila. Pak se forma změní na normální vyprávění a už se čte dobře, nicméně reálie, názory na vztahy i pohnutky jednotlivých postav jsou pořád dost poplatné době. (Jasně, některá schémata platí i dnes, ač v trochu jiném kabátě.).
Některé vnitřní monology jsou až tak moudré, že působí spíš jako výstřižky z učebnice psychologie či příručky osobního rozvoje a balancují na samé hraně uvěřitelnosti.

JointlieKat94
08.04.2018 3 z 5

Kniha byla moc hezky psaná, čtivá. Neříkám, že se mi nelíbila. Neříkám to o žádné knize, nikdy. Na čtení byla moc příjemná, chvilkama jsem se zasmála, Martinku jsem měla moc ráda. I její maminku. Moudré ženy. :)

Tétéčko
20.11.2014 3 z 5

Četla jsem to kdysi jako malá holka. A zase to bylo hezké.

dulenka
22.03.2013 5 z 5

Na Každé jaro pampelišky navazuje Všechny cesty vedou domů.
Četla jsem už dávno, dodnes mi utkvěl citát:...." Ač nevíme, proč tu jsme, proč vznikl život a svět a my na něm, udělejme sebe šťastnými a svět co nejhezčím..."

katynais
25.02.2011 5 z 5

Annu Sedlmayerovou mám moc ráda, tato knížka je moc hezky napsaná, že vás úplně vtáhne do děje