Předmět doličný

Předmět doličný https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18826/bmid_kay-scarpetta-predme-18826.jpg 4 141 28

Kay Scarpettová série

< 2. díl >

Doktorka Kay Scarpettová a poručík richmondské policie Marino vyšetřují vraždu mladé spisovatelky a ztrátu rukopisu její nejnovější knihy. Případ se komplikuje, zavražděn je další člověk, dva lidé spáchají sebevraždu, doktorce začíná telefonicky vyhrožovat neznámý muž a navíc má problémy s bývalou láskou. Obratně napsaný thriller se sympatickou hrdinkou a napínavým dějem určitě nezklame milovníky tohoto žánru. ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Body of Evidence , 1991


více info...

Přidat komentář

monte
09.07.2023 4 z 5

Napínavé a čtivé

jarin58
10.11.2022 4 z 5

Důvod k vraždám se mi zdál silně pofidérní,ale jinak slušně napsáno.


Mája777
04.09.2022 4 z 5

Druhé setkání s Kay a opět spokojenost. Sice jsem úplně nepochopila proč pachatel jednal tak jak jednal, ale příběh je to zajímavý. A už na mě čeká další.
(4. 9. 22 - 21 216 - 45)

TeaPeter
08.11.2021 3 z 5

Detektivní linka byla určitě lepší než v minulém dílu. Děj působí sice místy toporně a mdle, ale snad se autorka rozepíše (nebo překlad zlepší, nevím). Dílů je na to ještě dost. Ne všechny pohnutky pachatele jsem pochopil, ale to se u duševně zatíženého pachatele ani nedalo čekat. Líbí se mi, že Kay s poručíkem našli rozumnou cestu ke spolupráci; on nakonec bude lepší policista, než se snaží tvářit.

bigben
30.04.2021 3 z 5

Nezklamaná, dílů je ještě dost...nenáročná detektivka a mně velmi sympatická paní doktorka:-)

georginaa
04.03.2021 5 z 5

Sice jsem četla nejdříve další díly a pak si sehnala tento díl. Je vidět, že je to v začátcích série a další díly jsou více drsnější. Nicméně mě patoložka Kay baví, její případy jsou vždy jiné, neopakované a tím je to zajímavé a dobře čtivé.

ivzu77
21.11.2020 4 z 5

Druhý případ soudní patolozky K.S. mne opět velice bavil rychle se četl a musím říci že tohle je detektivka i pro ty, kteří nemají rádi mordy a popisy pitev.

petraj30
27.10.2020 3 z 5

Bohužel, ani tato kniha mě moc nepřesvědčila. V něčem byla sice lepší, ale i horší než ta první.
Už jsem tolik netápala, všechno mělo jistý řád, pěkně to na sebe navazovalo, žádné přeskakování vět - bylo to dobré, tedy pokud si odmyslím tu strašnou gramatiku. Kniha byla plynulá a čtivě napsaná, ale strašně, strašně nudná. Ne neodporuju si, protože pro někoho jiného to rozhodně čtivé je, ale ne pro mě. Řekla bych, že autorka se snažila držet čtenáře v napětí, proto se tam sem tam objevily zajímavé informace, ale stejně nehrály žádnou důležitou roli. Nějaké to napětí se objevilo až v poslední čtvrtině knihy, ale i tak to nebylo žádné terno.
Na Kay ještě nemám ucelený názor, ale něco mi na ní vadí. A Marino se díl od dílu chová jinak.
U prvního dílu mi vadil styl psaní a tady u druhého dílu příběh.
Autorce dám ještě šanci, i když ten rozjezd podle mě nebyl nic moc, ale moje máma má tuto autorku ráda, tak uvidím v další díle. Třeba i mně se zalíbí.

kap66
24.05.2020 3 z 5

Ty jeden zatracený mizero! …jako bych byl nějaký zatracený bacilonosič… Vy ty zatracené testy berete vážně…
Zatracená kap66, dej už s tím zatraceným slovem zatracený pokoj. Zatraceným čtenářům je většinou fuk, že to žádný zatracený Čech nepoužije, natož ve spojení se zatracenou spisovnou češtinou. Zatracení překladatelé si s tím kvůli tobě nebudou lámat svou zatracenou hlavu a hledat adekvátní NEzatracený výraz.
Přitom je tenhle překlad zdařilejší než u prvního dílu. Také autorka volila slova uvážlivěji a nepřeháněla to s násilným kontrastem mezi Kay a Marinem, takže jejich dialogy a spolupráce jsou hladší a věrohodnější. Namouduši jsem zamýšlela dát čtyři hvězdičky, protože je to krok správným směrem. Pak se ale na scéně objevila komplikace v podobě Kayina ex a jejich kontakt odfoukl jednu hvězdu do nenávratna. A bohužel mě ani vyšetřování nezaujalo natolik, aby vyvážilo topornost některých scén. Navíc mi Kay ani napodruhé nezačala být zásadně sympatická, což při četbě tolika dílů potřebuji. Ještě jednou, do třetice to zkusím.

kapr
27.03.2020 3 z 5

Kniha byla pro mne poněkud rozporuplná. Jako detektivka je naprosto perfektní, tedy za 4 nebo 5. Z hlediska vraždy mám raději něco klasičtějšího. Zvažoval jsem dokonce jenom dvě hvězdy. Nemám prostě rád

POZOR SPOILER !!!

vrahy, kteří nezapadají do běžného rámce. Ať už jde o mafii, drogy, nebo psychická vyšinutí. Samotná hrůza, ať už skutečná, nebo vyfantazírovaná mne přinejmenším nezajímá, a vyhýbám se jí jak se dá.

Knihu jsem četl zpočátku nesoustavně, ke konci jsem se už jenom snažil ji za každou cenu co nejdříve dočíst. Ne, že by to nebylo čtivé. Spíše jsem ji otevíral vždy až když jsem se šel natáhnout. Výsledek, z obvyklých 10 až 30 stránek, kdy minimem byly ony tří, tak tentokrát mi kniha už někde vprostřed druhé stránky pravidelně vypadávala z ruky, já se převracel na druhý bok, a nejméně na dvě tři hodinky usínal. Posledních 50 stránek jsem četl snad 14 dnů, přestože jsem ji každodenně, tedy spíše každovečerně otevíral.

Knížka je rozhodně dobrá, a řadě čtenářů se líbila a bude se jí líbit. Já autorku považuji za spolehlivý zdroj, ale v případě této knihy je, jak píšu již výše, z vícero důvodů můj dojem přinejmenším rozpolcený.

FejKýý
10.03.2020 3 z 5

Kde začít.. Kniha se mi nečetla dobře, formát knihy mám ráda že není moc velký ale určitě bych přidala více stran a zvětšila písmenka, pak jsem si na to už po čase zvykla ale byl to pro mě velký problém ze začátku. Radši více stran větší písmenka, než méně a malé písmenka. Příběh ušel, nebyl špatný ale že by to bylo něco wau? Tak to bohužel ne, docela mě kniha zklamala, anotace na ní mě tak nalákala.. Ke konci už se četla lépe, bylo tam více děje, místy byla kniha opravdu velice nudná, samozřejmě bylo dokonale tam vše popsáno, jenže někdy se to omílalo zbytečně dokola, nakonec i když mě to moc nebralo, furt jsem věřila v ten konec, že si řeknu, jo ten mě dostal.. Ale co to? Kdo to udělal už pár stran víte, spisovatelka vám to sama napíše, nakonec tomu fakt tak je. Za další čekala jsem větší, delší konec, na to jak spisovatelka vše protahovala, s tímhle se opravdu neštvala, to co se očekávalo celou knihu se seběhlo na dvou stranách a čau. :D Zkušenost dobrá ale už ji znovu určitě číst nebudu a další knihy od autorky mě nelákají.

jprst
08.12.2019 5 z 5

Tak jsem si tuto knihu po řadě let zopakoval a zase jsem si četbu užil. Prostě autorka to umí, i když připouštím, že autorka patří mezi mé oblíbené a tím může být mé hodnocení ovlivněné.

mi-380
27.03.2019 4 z 5

Z nekonečné série o doktorce Kay jsem vybral na DK nejlépe hodnocený díl a nakouknutí do jejího světa mě nijak zvlášť nepřekvapilo. Běžná skupina osob: policista/policistka, doktor/doktorka, právník/právnička, umělec/umělkyně. Autorka s nimi míchá celkem šikovně, zajímavou informací pro mě byl způsob přípravy senzačních biografií v kukaččím stylu. Stručný popis říká: obratně napsaný thriller určitě nezklame milovníky tohoto žánru. Protože jsem už dávno ustoupil z milovníka tohoto žánru na občasného uživatele, jsem spokojen na 80 % (92 hodnotících je na průměru 85 %), ale chytře vymyšlená zápletka a zručně odvedené řemeslo mi nechávají mírně pootevřená vrátka pro další díl.

dalia1769
26.12.2018 5 z 5

Ještě lepší než první díl, opět drsný příběh, ale velmi napínavý a líbí se mi, jak se postupně seznamujeme s hlavními postavami i jak se rozvíjí dynamika mezi Marinem a Kay.

čef
31.08.2018 5 z 5

Pro mne překvapivě dobrá detektivka. Autorce jsem se podvědomě vyhýbal - jméno Cornwell pro mne znamená Bernard nikoliv Patricie a ženské jméno autorky spíše něco zamilovaného než napínavého. No, zmýlil jsem se, ale jistě mohu svůj omyl ještě snadno napravit. Tato kniha mne přesvědčila, že autorka detektivky umí a spletitý příběh zvládne přímo bravurně.

soukroma
14.09.2017 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jak se mi tahle detektivka z roku 1991, druhá ve známé sérii, bude dneska líbit. Bylo to velmi čtivé a napínavé, přestože se odehrává z dnešního pohledu v dřevných dobách - bez mobilů, bez Internetu a e-mailu, pouze s osobními počítači a disketami, kopírkou a faxem a nějakým tím elektronickým domácím zabezpečovacím zařízením. Autorka dostala do příběhu snad vše, a pěkně to zamíchala do komplikovaného příběhu, který nakonec nepomůže rozluštit ani jedinečný corpus delicti, ale jen zaťatá patoložka.
To samostatné pátrání hlavní patoložky (občas se zálohou jediného policejního poručíka) mi jediné dost vadilo - jinde jsou američtí patologové tak zavaleni svou vlastní prací, že zkoumání místa činu a další pátrání mimo pitevnu vůbec nepřichází v úvahu. Ale na tom osamoceném pátrání od A do Z je prostě celá série založena.

moudivlacek
10.06.2017 4 z 5

Skvělý příběh, sice jsem tipovala, jak to bude asi s Markem i Alem, ale i tak je v knize plno zvratů. Opět se ukázala tvrdohlavost Kay při práci a zároveň i její vysoká dedukční schopnost.
Těším se na další díl.

postrach
25.02.2017

Tuto knihu rozhodně stojí zato přečíst od začátku do konce.Nezklame.V mém žebříčku,se zařadila na prvích místech.

Radous
29.12.2016 3 z 5

Oproti první knize se zde méně projevuje poručík Marino, to je tak jediné mínus. Jinak docela krvavá záležitost.

renefer
12.12.2016 3 z 5

Kdyby tohle byla první kniha, kterou jsem od PC četla, další bych si už nekoupila. Opět vyšinutý vrah a opět má v merku Scarpettovou...