Kateřina z Poděbrad: Zkouška lásky

Kateřina z Poděbrad: Zkouška lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492487/bmid_katerina-z-podebrad-zkouska-lasky-2vJ-492487.jpg 4 10 5

Mladičká Kateřina z Poděbrad je provdána za uherského krále Matyáše Korvína. Její dvojče, saská vévodkyně Sidonie, jí závidí postavení královny, dokonce ji v hádce zraní. Když jede do Uher sestřino zranění vysvětlit, tváří v tvář krásnému Matyášovi ztratí odvahu i chuť přiznat, kdo je. Zastoupí sestru po jeho boku... i v jeho loži.... celý text

Přidat komentář

Aranel15
01.11.2022 4 z 5

Kniha se dobře četla a děj měl spád. Škoda, že pravdivé jsou v ní zřejmě jen historické postavy a ostatní je již věcí románu.

malýčtenář
29.08.2022 5 z 5

Krásný romantický příběh, tak na jedno odpoledne. Zase se něco dovídáme z českých dějin. Bohužel, jen ty základní informace. Jinak příběh by byl o to hezčí, kdyby byl pravdivý. Je pěkné, když láska zvítězí nad zlobou a nenávisti.


jahlina
16.08.2022 4 z 5

Jedná se o romantický příběh, který je oblečen v historickém kabátku. Té historie se není třeba bát. Vystupují zde skutečné postavy, vše se odehrává v mantinelech skutečných historických událostí, ale žádná suchá fakta vás zde nečekají. Jedná se o, skoro bych řekla, ryze holčičí záležitost. Já si čtení užila, knížka zahrála na mou romantickou strunu a já si na chvíli odpočinula od drsnějších příběhů, které obvykle čtu.
Knížku jsem zhltla za dva dny. Stránky jsem obracela a ke konci skoro nedýchala, jak to dopadne. Je to skvělé odpočinkové čtení.
Autorka v epilogu uvádí některé skutečnosti na pravou míru. Já jsem si také googlila nějaké informace okolo, proto je mi jasné, že většina příběhu je smyšlená. Každopádně fakt, že se dříve dívky v rámci politických zájmů vdávaly tak brzy a volbu za ně provedl někdo jiný, mě asi nikdy nepřestane udivovat.
Od Oldřišky Ciprové jsem četla ještě Drahomíru a Vládkyni Vikingů, ale tahle o Kateřině Poděbradské se mi líbila jednoznačně nejvíce.

Le Chat
01.06.2022 5 z 5

Historické romány Oldřišky Ciprové mám ráda a tento se podle mne opravdu povedl, takže hodnotím 5 hvězdičkami. Řadím ho hned za Princeznu Veronskou, tu považuji za autorčinu nejlepší knihu.

alnahu
31.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Příběh dvojčat ,dcer Jiřího z Poděbrad,jejich matka Kunhuta po porodu zemře.Mladší Kateřina se má stát uherskou královnou-svatbou s králem Matyáše.Její dvojče Sidonie/Zuzana / jí závidí její postavení a do Matyáše se zamiluje a zastoupí sestru nejen po jeho boku,ale i v loži,ale to jí štěstí nepřinese sice porodí následníka trůnu,ale po porodu zemře.Kateřina najde své štěstí po boku Albrechta-Sidonina manžela.Zase něco nového z české historie.