Kateřina Lucemburská

Kateřina Lucemburská https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249361/mid_katerina-lucemburska-Ndr-249361.jpg 4 31 31

Osudová zkouška Kateřiny Lucemburské, manželky Rudolfa IV. Habsburského a dcery císaře Karla IV a jeho první manželky Blanky z Valois.

Přidat komentář

Carol1122
26.02.2023 5 z 5

Hana Whitton prostě píše o Karlovi IV., jeho rodině a celkově o jeho životě prostě úžasně. Příběh je o druhé nejstarší dceři Karla IV. Kateřině Lucemburské, kterou měl z první manželkou Blankou z Valois. Kateřina byla od mládí zasnoubena s Rudolfem Habsburským, do kterého se později i zamilovala. Vzájemná láska byla obou manželů několikrát pokoušena a snad i proto mi jejich osud ke konci přišel velmi smutný. Velmi si cením vždy doslovu, kterému se paní autorka na konci věnuje. Krásně napsáno.

knihovnička007
27.09.2019 3 z 5

I tato kniha mé oblíbené spisovatelky historických knih se mi líbila. A je prima, že na konci každé knihy jsou napsány historické souvislosti i další informace o hlavních hrdinech v knize.
Já si vždy zjišťuji další informace hned při čtení a docela mne mrzelo, že takový krásný vztah Kateřiny a její sestry Markéty mít nestihly :(
Nehledě na to, že časově to vůbec neseděly, když se vdávala ve 12letech.
Ale jinak příjemné, odpočinkové čtení, včetně historických informací.


alnahu
09.03.2017 5 z 5

Příběh Kateřiny Lucemburské dceři Karla IV. a Blanky z Valois , jsem přečetla jedním dechem –moc se mě líbil i když byl velmi smutný. Osud si s ní opravdu zahrával, nejdříve když nevěřila Rudolfu Habsburskému, za kterého byla provdána, že si ji vzal z opravdové lásky a ne z politických důvodů. Další životní rána pro ni byla , když se po smrti Markéty -sestry Kateřiny, její manžel Ludvík, Kazimír- polský vladař a Rudolf její manžel spiknou proti jejímu otci Karlu IV. Po hádce s Rudolfem, odjíždí Kateřina za otcem Karlem IV, aby mu řekla ,co Rudolf chystá , je z toho všeho velmi rozrušena a potratí. Karel IV.je však velice moudrý a vše urovná a Kateřina se opět sblíží z Rudolfem ,její štěstí ale netrvá dlouho, Rudolf při jednání v Miláně náhle zemře- zřejmě na mor. Rok po Rudolfově smrti se provdá za Otu Bavorského, ale ten dával přednost lenošení a rozkoši, též zemřel mladý. Kateřina ve svých třiatřiceti letech ovdověla podruhé a již se nikdy neprovdala. Zbytek života strávila na hradě Perchtoldsdorf , kde žila se svým prvním manželem Rudolfem a kterého opravdu milovala.