Kateřina Keplerová

Kateřina Keplerová https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12880/bmid_katerina-keplerova-wI6-12880.jpg 4 29 10

Matka slavného astronoma obviněna z čarodějnictví V přísně střeženém městském žaláři čeká sedmdesátiletá vdova Kateřina Keplerová, známá svým léčitelským uměním na svůj proces, neboť byla obžalována z čarodějnictví. Všichni obyvatelé města popichovaní zkorumpovaným fojtem se proti kdysi obdivované léčitelce a statečné ženě, která sama vychovala čtyři děti, spikli, pomluvili ji a svalili na ni vinu za veškerá úmrtí neduhy a úrazy. Teď už ji před upálením na hranici může zachránit pouze sám císař. O záchranu své matky ze všech sil usiluje také slavný dvorní astronom Johannes Kepler. Se změnou panovníka, zhoršující se pozicí protestantů a rozmáhajícím se čarodějnickým procesům však klesá i Keplerův vliv. Nakonec se mu ale přece jen podaří vymoci si dobrozdání právníků z univerzity v Tübingenu, kteří rozhodnou, že vzhledem k pokročilosti věku a nepřesvědčivosti důkazního materiálu má být obžalovaná propuštěna a zproštěna nepravdivého nařčení...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Katharina Kepler , 2005


více info...

Přidat komentář

zvetrnehurky
18.06.2023 3 z 5

Vata, vata, vata, kousek příběhu, vata, vata... Tak nějak tuto knihu vidím já. Zbytečně zdlouhavé dialogy a popisy, které často neposouvaly děj, jsem prakticky přeskakovala. Divím se vysokému hodnocení, které tato kniha získala. Já ji bohužel nemůžu ohodnotit víc než jako průměr.

mistrikova
19.01.2021 5 z 5

Kateřina Keplerová byla matka slavného německého astronoma. Kniha vypráví její životní příběh, které se odehrával v 16. století, v době nizozemské revoluce, násilné rekatolizace, utlačování protestantů a kalvínistů, kdy kdokoliv mohl být nařčen z čarodějnictví a odsouzen k upálení. Doba plná kontrastů. Její život nebyl lehký již od dětství, kdy ji vychovávala pěstounka a naučila ji bylinkářství. Následovalo bouřlivé manželství, vychovávala čtyři děti prakticky sama, zatímco její manžel opakovaně odcházel do války v Nizozemí. Kniha dává nahlédnout i do života její širší rodiny. Popisuje také mateřství, vysokou novorozeneckou úmrtnost i rizikovost porodu v domácích podmínkách. Dobu, kdy nebyla dostupná lékařská péče a ženy se spoléhaly buď samy na sebe, na sousedku nebo na porodní bábu a bylinkářky. Je také i takovou malou studií o čarodějnických procesech. Ačkoliv je to již několik let, co tato kniha vyšla, stojí stále za přečtení.


Arev122
02.11.2019 4 z 5

Zajímavě a románově zpracovaná historie a osudy rodiny Jana Keplera, zejména život jeho matky, nařčené z čarodějnictví

cace
24.06.2019 2 z 5

Trochu málo čtivé - slibovala jsem si od toho více.

432830
08.01.2019 5 z 5

Nejlepší kniha o problematice čarodějnictví, jakou jsem četla. Skvělá románová biografie, velmi čtivá, naučná, informující, strhující. Ráda bych si ještě někdy přečetla knihu podobného tématu a hlavně podobné kvality. Tučkové Žítkovské bohyně jsou taktéž skvělé, ale na Kateřinu Keplerovou podle mě nemají.

kopretina19
20.02.2018 5 z 5

Vynikající kniha, napsána velmi čtivou formou. Skvěle popsána doba života Kateřiny a jejích potomků. Výborně vykresleny tehdejší poměry mezi lidmi, kdy bylo možné a běžné, že než se člověk nadál, stál na hranici. Velmi, velmi krutá doba. Nicméně knihu jsem si opravdu moc užila a v mé knihovně má své čestné místo.

milunka21
04.03.2016 5 z 5

Skvělá čtivá a zároven smutná

Jana09
24.01.2016 5 z 5

Poutavě napsaná, čtivá a velmi pěkná kniha. Nechala jsem se strhnout dějem a prožívala celý těžký život Kateřiny s ní. Byla to opravdu obdivuhodná, odvážná a nezdolná žena.

maruna
30.04.2015 5 z 5

Román se mi moc líbil, skvěle popsaná doba, ve které Kateřina Keplerová žila.

Marika Vanova
11.02.2013 5 z 5

Výborný román. Nevím, do jaké míry dle historických skutečností. Doba 16. století musela být hodně drsná, zvláště pro ženy a děti. Líbí se mi, že je to o celém životě Kateřiny Keplerové a ne jen o době jejího obvinění. Doporučuji.