Katedrála moře

Katedrála moře https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159371/bmid_katedrala-more-nyO-159371.jpg 4 486 120

Děj světově úspěšného historického románu Katedrála moře je zasazen do Barcelony 14. století. Arnau Estanyol, syn uprchlého nevolníka, který ve městě získal svobodu, prožívá ve vzkvétající Barceloně záviděníhodný společenský vzestup. Při pogromu zachrání děti Chasdaje Crescase, význačné židovské osobnosti tehdejšího Katalánska, a ten mu pomůže stát se zámožným finančníkem. Arnau získá i šlechtický titul, ale závist nepřátel na sebe nedá čekat a na scénu vstupuje inkvizice. To vše se odehrává na pozadí barvité mozaiky tehdejšího Katalánska, kde mají své místo prosperující měšťané, nevolníci, opovrhovaní Židé i muslimové potají vyznávající svou víru. A v neposlední řadě upřímně věřící křesťané ze všech společenských vrstev, kteří se pustí do stavby impozantního chrámu zasvěceného Panně Marii.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

La catedral del mar , 2006


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
03.12.2023 3 z 5

Krásný, drsný a také trochu nadnesený příběh o hlavním hrdinovi z prostředí středověké Barcelony. Nesmí samozřejmě chybět náboženství a hlavně inkvizice, která napáchala tolika zla v celém světě. Autor se vyjádřil o postavách a faktech v pěkném doslovu v knize.

Radimka
20.07.2023 5 z 5

Úžasná historická knížka, na každý stránce se něco dělo. Nabitá krásným příběhem. Hned má člověk chuť vyrazit do Barcelony a celý to tam prozkoumat. Nádhera.


Evišťátko
26.05.2023 5 z 5

Nádherný příběh odehrávající se v kulisách středověké Barcelony,plný historických faktů,při jehož čtení jsme neměla pocit sentimentality a prekombinovanosti.

eva-lupen
03.05.2023 3 z 5

Podle hodnocení jsem od toho čekala víc. Historicky to možná odpovídalo, ale samotný příběh mne moc neuchvátil, spíš na mne působil nevěrohodně. Určitě jsem z té doby četla lepší knihy. Jen tu katedrálu bych docela ráda viděla.

Simona814
10.04.2023 5 z 5

Krásná knížka. Sice drsná, asi jako doba, o které pojednává, ale jedna z nejhezčích jaké jsem kdy četla.

Paulika419
18.03.2023 5 z 5

Je to první historický román od tohoto spisovatele co jsem četla.Kniha nepostrádala napětí měla rozvinutý děj a zavedla čtenáře do středověké Barcelony,kde se začíná formovat inkvizice.Právě ve Španělsku měla inkvizice velmi silné postavení a tvrdě potírala kacířství.Ildefonso Falcones se do toho patřičně obul a vytvořil hodnotné dílo,kde přiblížil talet a praxi židovských obchodníků i v nejtěžších dobách.

Jahýnek
01.12.2022 4 z 5

Začátek byl dost drsný, ale naštěstí se děj včas přesunul do optimističtější polohy. Realistický zážitek z té doby, díky autorovi za doplnění mezer v dějepise, dokonce mne četba pošťouchla jít si něco z historie dohledat. Příběh je krásně dynamický, postavy jako živé. Nechtěla bych v té době žít, ale četlo se to náramně! A jestli se do té katedrály někdy podívám, je mi jasné, že ji budu vnímat úplně jinak než jen "pouhou" sakrální stavbu.

BlaV.
05.11.2022 5 z 5

Přečteno před lety - době, kdy jsme si s kolegyně půjčovaly vzájemně knihy. Román se mi moc líbil.

jitkact
02.06.2022 5 z 5

Přestože nejsem zrovna příznivec historických románů, kniha se mi moc líbila. Nedokážu posoudit, jak dalece je historicky přesná, ale spousta událostí je určitě založena na skutečných událostech. Moc zajímavé čtení.

tereza5767
01.04.2022 5 z 5

Jedním slovem skvělé! Doporučuji všem příznivcům historických románů.

Kaja1
19.10.2021 4 z 5

Krutá doba. Knihu jsem četla až po své návštěvě Barcelony a tak mi mnohá místa připadala známá a znovu mi připomněla tajné uličky staré Barcelony. Kniha se četla dobře, i když je pravda, že se mi mnohdy pletla jména všech těch hrdinů. Nicméně je to krásná pocta všem těm obyčejným lidem, kteří se na stavbě katedrály podíleli a za patří autorovi dík.

knihovnička007
21.09.2021 4 z 5

Historická kniha o stavbě katedrály a obyčejných životech obyčejných lidí... Více v mé recenzi v záložkách nebo na FB Tučňákův knižní svět.

Babo
17.09.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Od začátku do konce. Nemám co vytknout. Svižný děj,zajímavé "kulisy" . Jsem ráda za doslov autora,kde uvádí z jakých čerpal zdrojů , jak v zájmu příběhu některé skutečnosti z pozdější doby přesunul .
Vždy jsem měla ráda historické romány a je jedno jestli se jedná o historii králů , nebo v tomto případě spíš obyčejných lidí .
Už se těším na další autorův román .Věřím,že nebudu zklamaná a tuto knihu určitě doporučuji.

Dadance
27.08.2021 1 z 5

Vypadalo to líp, než jaké to bylo. Sice se to dobře a rychle četlo, ale trochu mi vadily historické nepřesnosti a klišé, nepropracovanost postav a často se opakující formulace. Žádný hluboký čtenářský zážitek to pro mě nebyl, brala jsem to jako pohlednici z časů minulých. Na to by ale stačilo daleko míň stránek.

Verrrunka
23.07.2021 4 z 5

Tahle bichle mi dala docela zabrat, strávila jsem s ní téměř 4 měsíce. Bylo to totiž poměrně velké vystoupení z mé komfortní zóny, historické romány prakticky vůbec nečtu. A do toho španělské reálie, spousta jmen, takže orientace nebyla úplně jednoduchá. Jde vlastně o takovou španělskou středověkou telenovelu, ale bavilo mě to dost. Hodně věcí je založených na skutečnostech, takže jsem si zase rozšířila obzory. Rozhodně zajímavé čtení.

Lie
22.06.2021 2 z 5

Tak tohle mě nezaujalo. Zezačátku se mi zdálo, že to bude napínavý lehký román, ale bohužel. Hlavní hrdina byl absolutně nijaký, ostatní postavy primitivní a neuvěřitelné, padouši byli Ach tak strašně zlí, že se chovali úplně nelogicky, jen aby ta jejich zlost opravdu vynikla a připomínali šablonovité padouchy z pohádek, hrdinové byli naopak hrozně šlechetní a za všech okolností úžasní. Když už tu byl pokus o nějakou postavu, která by nebyla černobílá (Aledis, Joan…) působilo to neuvěřitelně. Děj mi přišel naivní, zvraty byly neuvěřitelné a nebetyčně mě štvalo, že všichni bohatí šlechtici jsou strašně zlí a všichni chudí dělníci strašně hodní. Ani na mě z toho nedýchla atmosféra doby, jak jsem zvyklá u románů třeba od Waltariho nebo Eca (Nechápu, jak to k jejich dílům v některých starších recenzích může někdo přirovnávat, tahle kniha Jim nesahá ani po kotníky. A celkově té spoustě nadšených recenzí moc nerozumím) Bohužel to spíš připomínalo české pohádky z éry před rokem 89 než historický román pro dospělé. Ale pokud chcete něco lehkého na letní večery, pak i přes negativní recenzi doporučuji.

Maanna
11.05.2021 4 z 5

Kniha byla čtivá a vlastně mě bavila, takže jsem nakonec dala čtyři a ne tři, i když to bylo na hraně. Mnohem víc mě zaujala část zasazená mezi chudé, kde i hlavní hrdinové byli životnější a situace reálnější (aspoň některé), po přesunu děje mezi bohaté se z toho stává čistokrevná pohádka s kladnými hrdiny a záporáky, hlavní hrdina se z rošťáka s dobrým srdcem, který umí být i slaboch a zbabělec, změní v jakousi směs Mikuláše a Marxe. Obecně mi vadila autorova tendence dělit středověkou společnost na laskavý a dobrý chudý lid a zlou, zákeřnou zhýralou šlechtu a některé zvraty v hrdinově osudu byly těžko k uvěření (i vzhledem k jeho původu), ale na druhou stranu postupný růst katedrály a místa, kde autor zařadil skutečné historické události, mi to vynahradily.

Petronelka123
25.01.2021 5 z 5

Kniha mne chytla od prvního řádku, bylo v ní "cosi" díky čemuž mne děj úplně pohltil. Život Bernata a posléze Arnau jsem si skutečně prožívala spolu s nimi. Autorovi se podařilo věrohodně zachytit atmosféru Španělska 14. století...

Smonca
02.01.2021 4 z 5

Kniha se dobře četla. Je na ní vidět, že autor čerpal z historických pramenů ve formě středovekých soudních knih a zápisů. Hlavní hrdina mi byl sympatický, jen mi přišlo, že těch zvratů v životě měl až moc. Mám také trochu pocit, i když bych většinu jeho myšlenek a rozhodnutí podepsala, že jeho pohled na svět by ve středověku prostě nebyl možný, že prostě myslel jako moderní člověk.
Zaujala mne i
letmá zmínka o našem "Otci vlasti" jako o panovníkovi, který podporoval pogrom na Židy, takhle my Karla IV. moc neznáme...

mikosai
09.11.2020 2 z 5

španielska telenovela 14storočia..