Katastrofa a jiné novely

Katastrofa a jiné novely https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80761/katastrofa-a-jine-no-80761.jpg 4 5 2

Deset novel rumunského spisovatele, znalce lidských duší i poměrů rodné země v období kapitalismu. Zachytil v nich vesměs smutné osudy prostých lidí, kteří tu vlivem společenského řádu a jinde zase svou nedostatečností prožívají drobné i velké tragédie a poznávají jen rub a tíhu života.

Přidat komentář

žlučníkář
27.04.2023 4 z 5

Tak tenhle sešítek se hemží samejma katastrofama. Většíma i menšíma, kterejm vévodí táta všech katastrof. Čili na závěr, než to zaklapneš, průser jak má bejt. Snažil jsem se o použití trochu méně pikantního slova, ale moc mi to nešlo. Navíc k večeři si naložím hromadu chilli con carne, tak tohle bude trošku předrážečka. Průser však neznamená, že by ten sešítek byl taky katastrofa. To vůbec ne! Ty příběhy se četly dobře, a to já zas krátký příběhy na ranní posezení tuze rád.

Bylo to jako v dokumentu Putování s dinosaury. Vylíhl se tam nějakej prďola a ani nevěděl, do jak blbý doby se mu to povedlo. Ani netušil, že v lese není žádnej Burger King, ba ani že dojde ke koliznímu kurzu země s meteoritem a že všechny jeho kámoše čeká vyhlazení. Pokud bude mít štěstí, něco ho zabije dřív. A jak ten co to vypráví řekne, tady to je mládě Velociraptora, budeme mu říkat třeba František, bylo hned jasný, že se františkovi do konce dílu stane nějaká srandovní příhoda, neslučitelná se životem.
V těchto katastrofách to bylo podobný. Říkal jsem si, co se tam tak tomuhle chlápkovi/dítěti/ženský může ještě stát? Něco se nakonec vždycky našlo. Skoro jako v těch povídkách dobrého člověka těžko najdeš.

Tyhle katastrofy jsou z Rumunska. Hele, já tam byl v roce 2005 tuším. Ve městě to byla katastrofa, v horách nádherně a v těch na Ukrajinskejch hranicích totální divočina s vlastníma zákonama a bída jak sviňa. A na přelomu století to muselo bejt ještě horší. O moc teda ne, protože se tam furt jezdilo s koňma. Takže ten co to sesmolil, tak si nic nevymejšlel. Rozhlídl se kolem a řek si: Rumunsko vole, co bys chtěl! A hodil to na papír. Dobře udělal.
Když si to tak vezmu, tak jsem četl i něco Bulharskýho, Tureckýho, Gruzinskýho...no všechno byly katastrofy. Z toho mi vychází, že od Jindřichova Hradce na východ je to samá katastrofa, průser a nebezpečenství, tak bacha!

zuvacka
27.05.2022 3 z 5

Bavilo ma to čítať, napísané je to veľmi zručne, ale bolo to príliž ťaživé, úplne v duchu Cimrmanovského výroku - "Jak chudák do jestě větší nouze prišel." Za ťaživý osud vždy nejakým spôsobom môže vrchnosť alebo nezmeniteľné okolnosti a vždy sa to skončí zle.


Štítky knihy

rumunská literatura Rumunsko

Autorovy další knížky

Liviu Rebreanu
rumunská, 1885 - 1944
1928  68%Les oběšených
1980  67%Ion
1985  80%Tanec lásky a smrti
2014  0%Adam a Eva
1961  84%Katastrofa a jiné novely

Kniha Katastrofa a jiné novely je v

Přečtených7x
Knihotéce8x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x