Tanec lásky a smrti

Tanec lásky a smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144596/tanec-lasky-a-smrti-144596.jpg 4 8 2

Příběh mladého příslušníka bukurešťské smetánky, který zabije svou ženu a je odvezen do sanatoria pro duševně choré. Úporná snaha hlavního hrdiny poznat sám sebe končí další tragédií.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Ciuleandra , 1964


více info...

Přidat komentář

Knišíl
11.12.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem tento rok četl. Liviu Rebreanu byl jedním z nejvýznamnějších rumunských modernistů a Tanec lásky a smrti svými tóny připomíná vzdáleně delší, komplexnější a rozvinutější Dostojevského Zločin a trest. Rebreanova novela je plně rozvinutou psychologickou prózou směřující především ke kritice sociálních podmínek v Rumunsku. Přesto se nejedná o černobílé vidění bojarů a sedláků, spíše to ukazuje na rozdílnost těchto světů a na jejich velmi těžké až nemožné spojení. Upřímně nechápu akorát český překlad knihy, proč nepoužili Čuleandra/Šuleandra/Ciuleandra, a namísto toho použili možná lákavější název – až bych řekl – marketingově orientovaný. Jednoslovný název, který jsem navrhl výše (ostatně, tak je kniha známa například i v anglickém jazykovém vydání), by mi přišel vzhledem k tématu knihy výstižnější, ale chápu, že se zde muselo vyhovět širší čtenářské obci, kterou bylo třeba nalákat, protože tentokráte bych řekl, že jméno Rebreanu nikdo příliš nezná. Je to ukázka méně známé literární tvorby rumunské, která si ale co do kvality dá srovnávat s nejlepšími psychologickými romány velkých literatur Španělska, Ruska, Anglie či USA.

"Velké tragédie i velké radosti prožívá člověk pokaždé ve své samotě, docela opuštěn pak je, když jeho duše strádá nejkrutěji." (s. 77)

intelektuálka
01.08.2017 3 z 5

Tak pro změnu pohled do rumunské vyšší třídy - tedy pohled tragický.


Štítky knihy

zfilmováno rumunská literatura

Autorovy další knížky

Liviu Rebreanu
rumunská, 1885 - 1944
1928  68%Les oběšených
1980  67%Ion
1985  80%Tanec lásky a smrti
2014  0%Adam a Eva
1961  84%Katastrofa a jiné novely

Kniha Tanec lásky a smrti je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst6x