Karneval

Karneval https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523084/bmid_karneval-650da0e49982e.jpg 5 3 3

Závěrečná část poetické „punkové trilogie“ tak trochu klame tělem. Přes pesimistické vročení – kratičké příběhy o hledání barev, zvuků a vůní i tam, kde už nejsou... a nebyly – sbírka hraje barvami (autor si úmyslně jako obrazový doprovod zvolil fotografie streetartu) a tomu, kdo chce slyšet, zní i hudbou, jež je pro básníka věčnou inspirací. Na čtenáři pak je se rozhodnout, zda karneval se vší svou opulentností pestrobarevných skvrn, tance a smíchu, je příležitostí k veselí, nebo naopak ke smutku. I přes veškerou melancholičnost, která se v textech skrývá, ale stále pro všechny příběhy (Mauser de Vader o svých textech nerad hovoří jako o básních a o sobě jako o básníkovi) platí motto první sbírky (3. nástupiště) – Naděje je.... celý text

Přidat komentář

katy238
18.10.2023 5 z 5

Epické zakončení série básní psaných volných veršem a zároveň stejně svobodných. Autor třetím dílem završuje svou cestu předávání zkušeností o nejintimnějších pocitech a neobává se přitom proniknout hluboko do čtenářovy duše. Stejně jako předchozí knihy je i tato doslova zásahem na komoru, který si ale rádi necháte dát. Je to totiž přesně ten pocit, který v knize budete podvědomě hledat a ten i získáte. Karneval je sice vesele barevný, ale je to zároveň i potemnělé loučení s jednou ságou, jaká tvořila příběh. A být součástí toho příběhu bylo nadějí i příslibem do budoucna. Intimní poezie psaná rukou zkušeného autora, který si řečené odžil, je totiž skutečným pokladem letošní české literární scény. Neváhejte se do ní také nechat vtáhnout.

kajda74
18.10.2023 5 z 5

Mauserovy punkové příběhy mám moc ráda. Řekla bych, že název této poslední knížky je velmi výstižný. Jednotlivé básně připomínají odložené masky po konci benátského karnevalu s jejich rozličnými výrazy a ostrými barvami. Od těch s laskavým úsměvem až po ty se sarkastickým úšklebkem, jež působí poněkud znepokojivě. A celou knížkou se pod texty táhne zvláštní pocit smutku.


miklaras
11.10.2023 5 z 5

Básník generace, která doufala v nadějnější svět a která teď prožívá těžkou deziluzi. Za posledních dvacet let jsem nečetla silnější poezii. Minimalismus, podobný McCarthyho próze. Je to jako údery kladiva do traverzy a údery srdce do peří. Mauser vypráví o tom, co se nedá vyjádřit jinak, než pláčem a skloněnou hlavou.

Autorovy další knížky

2021  100%3. nástupiště
2022  100%Žádná kapka není ta poslední
2023  100%Asi je má někdo rád...
2023  100%Karneval

Kniha Karneval je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce1x