Karel IV. - Císař a král

Karel IV. - Císař a král https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269635/bmid_karel-iv-cisar-a-kral-Hwk-269635.jpg 4 16 7

Jaký doopravdy byl Karel IV.? Byl skutečně Otcem vlasti? S Karlovou osobou se pojí mnohé legendy, které ho vynášejí na post nejpopulárnějšího Čecha dějin. Jiní však namítají, že byl spíše Němec než Čech. Tato kniha ho chce v roce, kdy si připomínáme 700. výročí Karlova narození, představit v co nejstřízlivějším světle. Nehodlá jeho památku ani oslavovat dalšími vavříny, ani ho pouze hanět. Ostatně ke své slávě sám v lecjakých ohledech přispěl, když vědomě zcela ve stylu moderních politiků dbal o svůj mediální obraz. V tom sice předběhl dobu, ale jinak byl synem středověku se vším všudy, jak vás přesvědčí životopisná kniha zkušeného autora literatury faktu a historických románů Jana Bauera.... celý text

Přidat komentář

stanislava9718
13.11.2023 3 z 5

Autor čerpal z knihy Františka Kavky Karel IV. Královské sňatky, čtyři ženy otce vlasti, a zhostil se práce na výbornou, jelikož panovníkovy skutky více vysvětlil a doplnil dalšími historickými fakty. Přidal i podrobnější poznatky renomovaného vědce Vlčka, jak Karel IV, pravděpodobně přišel ke svému fatálnímu zranění krční páteře, které zanechaly trvalé následky.

Daydreamer
13.05.2019 4 z 5

Otevíral jsem tuto knihu trochu s obavami, naštěstí se ale nepotvrdily. Autorovy knihy jsou hodnoceny různě, ale tady bych se přikláněl k pěti hvězdičkám. Co mi dojem pokazilo jen málo, je zbytečná kapitola o Karlu IV. v pověstech. Co mi dojem pokazilo výrazně, je tragická práce korektorská. Pokud tedy vůbec nějaká proběhla! Záplava pravopisných chyb(našel jsem dokonce čtyři hrubé chyby!), chybějící a přebývající písmena v textu...A v tomto ohledu, bohužel, tato kniha není nijak vyjímečná. Korektor zřejmě neměl dokončené ani základní vzdělání...Být autorem, poněkud by se mi pěnila krev...


Sisi11
15.07.2017 5 z 5

Krásně a čtivě psaná biografie Karla IV., která se soustředí na jeho královská a císařská léta života. Stručně nastiňuje také Karlovo dětství a spory mezi jeho rodiči, situaci v českých zemích v dobách Karlových předků a následné putování do Itálie, kde už figuruje jako mladý princ.
Kniha se čte velmi příjemně a svižně, i přesto že je faktografická. Pouze na třech místech jsem se zarazila nad autorovou surovou subjektivitou v komentářích, které si bohužel nehodlal odpustit, dojem z četby mi to ale naštěstí nezkazilo.
Velmi cením uvedení některých mýtů o Karlovi do reálných měřítek a vysvětlení některých mylných výkladů, které se omýlají všude možně jako populární historky z jeho života. Takže kdo by se chtěl dovědět o životě tohoto českého krále a císaře Svaté říše římské, nechť určitě sáhne po této knížce!

AlenaZelova
26.06.2016

Pokud se chcete dozvědět něco více o Karlovi IV., než je to, že postavil Karlštejn, Karlův most, chrám Sv. Víta a založil univerzitu, nebo chcete-li si trochu utřídit informace o jeho životě, doporučuji přečíst tuto knihu. Nejedná se o žádnou velkou studii o Karlovi IV., je to kniha, která popisuje velmi čtivým stylem život našeho panovníka.

Dandulka
09.05.2016 5 z 5

Pořád říkám, že Karel IV. bylo to nejlepší, co nás mohlo potkat. Tato kniha to jen dokazuje!

cérka
09.05.2016 5 z 5

Karel IV byl opravdu Císařem, Králem a hlavně Otcem vlasti. Kéž by naše země měla více takových panovníků !!!
Knížka je velmi čtivě napsaná, pan Bauer opět nezklamal. Krásně shrnul život Karla IV a jeho blízkých.

Bašťák
03.04.2016 3 z 5

Kniha na 180 stranách čtivě shrnuje známá fakta života Karla IV. což se v roce výročí Karlova narození docela hodí. Autor často cituje z kronik a prací historiků což je fajn. Oceňuji kapitolu shrnující staré pověsti a přehled osobností Karlovy doby.