Kamenáč Bill

Kamenáč Bill https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81366/bmid_kamenac-bill-GyX-81366.jpg 4 5 3

Kamenáč Bill je obdobou našeho barona Prášila. Australský spisovatel, který se touto knížkou představuje českému čtenáři poprvé, ve vyprávění jeho neuvěřitelných příběhů vychází zřejmě z lidové vypravěčské tradice, ale zmnožuje ji vlastní, bohatě rozkvetlou a vynalézavou fantazií. Poznámku napsal Lubomír Dorůžka.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Ironbark Bill , 1955


více info...

Přidat komentář

hrdlickova_61
30.03.2019 5 z 5

Na knížku mě navedla animovaná groteska Miroslava Štěpánka. Líbilo se mi jak filmové zpracování, tak potom i knižní podoba.

Miru
11.04.2012 2 z 5

Při první povídce jsem se smála a to dokonce nahlas. Při druhé a třetí mi úsměv na tváři ještě vydržel, ale s každou další už to pro mne byla nuda k uzoufání. V podstatě neustále se opakující scénář, který po přečtení prvních pár kousků už ničím nepřekvapí.


nightlybird
29.11.2011 3 z 5

Kamenáč Bill je v australské literatuře dá se říct totéž jako známá písnička Matylda. Stejně jako ona má lidové kořeny, vyrůstá z historek vyprávěných u táborových ohňů (tall story) a je problém vůbec rozlišit, zda Stivens jen sebral již hotové, lidovou tradicí vyciselinované příběhy a nebo drobty historek rozvinul a obohatil svou invencí a fantazií, smyslem pro spád a pointu a svérázným jazykem.
Je to malá knížečka s desítkou historek notně prášilovských, které jsou dobré opravdu jen na jedno - na zahnání chmur a mraků z mysli, žádné větší ambice nemá.

Autorovy knížky

Dal Stivens
australská, 1911 - 1997
1963  80%Kamenáč Bill