Kámen ze Zdi nářků

Kámen ze Zdi nářků https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87504/mid_kamen-ze-zdi-narku-87504.jpg 4 22 8

Kámen ze Zdi nářků – 1984, historický opus, který se v originále jmenuje Forever Street, v českém přesném překladu Tato ulice navždy. Český název autorovi vyhovuje, protože přesně vystihuje podstatu příběhu. Zeď nářků ale považuje za lehce nedostatečný pojem. Židé k ní nechodí pouze naříkat, ale také věřit. Je to příběh mladého Žida Bereka Spiegelglase, který se roku 1873 dostane z rodné vsi na Slovensku na předměstí císařské Vídně. Na tomto špinavém a ošumělém místě zvaném Turecký plácek chce vybudovat domov pro svou rodinu. Věří,, že mu v tom pomůže zázračná moc úlomku kamene, který údajně pochází ze zdi zničeného jeruzalémského chrámu. Hrdina, kterého autor vymodeloval podle svého dědečka , začne věřit i tomu, že jeho Jeruzalém je tam, kde se nachází kámen, tj. ve Vídni. Jemu a celé rodině se opravdu daří, ale jen do doby než zasáhnou dějiny. Vypukne 1. světová válka, zhroucení monarchie, hospodářská krize a nakonec nacismus. Morton vycházel nejen z rešerží a dobového tisku, ale také ze zkušeností rodiny (oba rodiče se dožili téměř sta let). Kámen ze Zdi nářků s vírou v zázračnou moc se blíží latinskoamerickému magickému realismu, který je autorovou nejpřitažlivější formou vyprávění.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Forever Street , 1984


více info...

Přidat komentář

tabaluga
03.02.2019 5 z 5

Velmi zajímavý příběh částečně s autobiografickymi prvky, který popisuje život rodiny Spiegelglasovych od roku 1873 do druhé světové války, respektive do dne, kdy Rakousko podlehlo Nemecku. Hlavní postava byla silná osobnost s velkou vírou v sebe sama a kámen ze Zdi nářků. Ze začátku jsem si myslela, že knihu ani nedoctu, ale od poloviny knihy už jsem byla opravdu zabrana a čekala jsem, jak dopadne každý člen rodiny.

Uroborus
11.03.2018 5 z 5

Súhlasím, že je to výnimočná kniha, hrubá a v žiadnom prípade nie nudná, je plná života a osudov ľudí... Takéto príbehy ma uchopia a nepustia!


Babo
03.09.2015 5 z 5

OPRAVDU ZVLÁŠTNÍ A NEOBVYKLÉ ČTENÍ . ZACHYTIT DRAMATICKOU HISTORII 20.STOLETÍ VE VÍDNI V ŽIDOVSKÉ RODINĚ TÍMTO ZPŮSOBEM TO CHCE OPRAVDU VYJÍMEČNOST.
PO NĚKOLIKA PRVNÍCH STRÁNKÁCH JSEM VÁŽNĚ PŘEMÝŠLELA,ŽE KNIHU ODLOŽÍM,ALE NAKONEC JSEM TO NEUDĚLALA A JSEM RÁDA , ŽE JSEM VYTRVALA.
CHCE TO NADHLED , POSTAVY SE OPRAVDU VYMYKAJÍ STEREOTYPŮM ZNÁMÝM Z VĚTŠINY KNIH.

marimari
10.12.2013 5 z 5

Velmi pěkné čtení, hlavní postava- silná osobnost, ukázka vytrvalosti, houževnatosti a sebedůvěry! Doporučuji.

playada
29.12.2012 4 z 5

Dá se to. Proč ne...Tak čtěte, čtěte, čtenáříčkové.

kusma
19.10.2012 4 z 5

Pozvolný děj, strhující, bohužel (díky znalosti dějin) očekávaný závěr. Ukázka, jak nebezpečné změny přicházejí plíživě a nevšímání si jich vede k tragédii.

brabofka
17.05.2012 3 z 5

Zajímavé, určitě stojí za přečtení. Přesto jsem se musela do některých pasáží textu nutit, protože trochu nudili. Když porovnám s H. Epstein a její Nalezenou minulostí, tak Nalezená minulost byla skvělá od začátku do konce. Přesto doporučuji.

Alma-Nacida
20.01.2012 3 z 5

Opravdu netradiční rodinná sága a strhující příběh o síle přesvědčení, krásný jazyk, zkrátka dobrá kniha, kterou stojí za to si přečíst.

Autorovy další knížky

Frederic Morton
americká, 1924 - 2015
2011  95%Rothschildové
2009  83%Kámen ze Zdi nářků