Kalifornické povídky

Kalifornické povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459664/bmid_kalifornicke-povidky-aBJ-459664.jpg 3 6 3

Přidat komentář

Luigi1
23.11.2022 2 z 5

Nějak jsem se nemohl chytit.

Mayaku
21.12.2021 2 z 5

Když výzva, tak výzva. I sáhla jsem po vydání z roku 1909 (možná i 1904 - kdo ví, J. Otto měl datování evidentně dost na háku) a musím říci, že jazykový styl mě docela zarazil. Už jsem měla čest s publikacemi, které byly vydány kolem dvacátých letech, ale nikdy jsem s textem neměla takový problém jako zde (komentář k OZO od Vážného je proti tomuhle dětská hra). Těžkotonážní přechodník posílený archaismy (přijde mi, že i na danou dobu) na mě útočil ze všech stran a já si pořád říkala, jestli za to může styl, anebo obsahová stránka, že mě ta kniha tak hrozně nebaví. A víte co? Myslím, že obsah, naopak ta archaická forma dodávala textu na určité neotřelosti. Nalijme si čistého vína - prostředí Kalifornie za dob zlaté horečky je sice nesmírně zajímavé, ale příběhy samé byly fakt nudné a depkoidní, a to i když zpravidla nesly v závěru nějaké to emocionální poselství. Původně jsem myslela, že dám průměrné hodnocení, ale nakonec snižuji jen na 2*, tohle je vážně kniha leda tak pro zapálené milovníky zlaté horečky, a to já bohužel nejsem.


kotasbk
29.06.2015 3 z 5

Bret Harte patří mezi americké klasiky, součastníky Marka Twaina, který píše o zlaté horečce v Kalifornii. Jedno místo se zde opakuje vícekrát a to je město San Francisco, ještě bez červeného mostu, ale přesto působí zajímavě.

Hrdinové jeho povídek často žijí v bídě v době zlaté horečky, někteří věří, že nakopnou zlatou žílu a ze dne na den se stanou milionáři. Někteří jsou profesionální hráči v kartách, novináři nebo zkrátka stateční muži. Ale jedno je pro jeho hrdiny typické - většinou skončí špatně.

3 hvězdičky kvůli tomu, že to prostě nebylo ono. Abych se přiznal nečekal jsem nic, možná něco průměrnýho, ale nakonec jsem průměrný povídky přece jenom dostal.

Štítky knihy

Kalifornie zlatokopectví

Kniha Kalifornické povídky je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce15x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x