Kábulská škola krásy - život pod závojem

Kábulská škola krásy - život pod závojem https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36189/bmid_kabulska-skola-krasy-8nG-36189.png 4 60 12

Kábulská škola krásy : život pod závojem. V roce 2001 krátce po pádu Tálibánu přiletěla Deborah Rodriguezová, kadeřnice z Michiganu a matka dvou dětí, do Afghánistánu jako členka týmu, který obyvatelům této válkou zpustošené země přijel nabídnout humanitární pomoc. Po počátečním tápání se jí zrodil v hlavě nápad, jehož jedinečnost neměla v tom čase obdoby: navázala na kdysi hrdou tradici afghánských salonů krásy a díky podpoře mezinárodních sponzorů otevřela Kábulskou školu krásy, která by ženám zaručila schopnost zajistit rodině obživu. Zájemkyně o studium se jen hrnuly a mezi učitelkou a jejími studentkami se i přes občasná nedorozumění a kulturní i jazykovou bariéru rychle vytvořilo přátelské pouto. Deborah tak měla možnost nahlédnout do nelehkých osudů žen, které se často musely vyrovnávat s následky válečné tragédie či osobního traumatu, ať šlo o dívku, kterou ve dvanácti prodali do manželství, protože její rodina potřebovala zaplatit dluhy, či manželku stoupence Tálibánu, který se bitím snažil ženu donutit, aby studium ukončila. Nevšední vyprávění, v němž autorka s vřelostí a humorem líčí životní příběhy žen, jež se sešly proto, aby si společně osvojily umění trvalé ondulace, přátelství a svobody.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Kabul Beauty School , 2006


více info...

Přidat komentář

Nofar197
18.08.2023 4 z 5

Autenticky příběh americké humanitární pracovnice, která přijde s neotřelým nápadem, jak pomoci aspoň některým afghánským ženám na cestě k finanční nezávislosti v době po padu Talibanu. Jak se asi autorka dívá dnes na politický vývoj v Afghánistánu, kde opět převzal moc tvrdý teoreticky režim a veškeré úsilí dvaceti let přišlo vniveč?

Toňula
04.06.2021 4 z 5

Chvíli mi trvalo si zvyknout,že nejde o klasické vyprávění, ale o záznamy událostí, které mapují hrdinčin život v pro nás neznámém prostředí Afghánistánu. Právě proto je kniha velmi zajímavá a čtivá a i přes dokumentární styl velmi lidská.


Andrea S.
24.12.2019 4 z 5

Knížka se mi četla lehce, i přestože nemá klasickou dějovou linii. Autorka v textu zachytila vzpomínky na afghánské ženy, se kterými přišla do kontaktu během svého působení v Afghánistánu. V některých pasážích se opakují již jednou zmíněné věci a místy se mi zdá vyprávění až neuvěřitelné. To však nemění nic na skutečnosti, že život v Afghánistánu - jak vyplývá z jednotlivých příběhů žen - je těžký nejen pro cizince, ale zejména pro tamní obyvatele.

ivesab
18.12.2018 4 z 5

Přečetla jsem všechny knihy autorky, tato pro mě byla nejslabší. Popisuje svět afgánských žen, ale pro mě je v knize příliš mnoho jmen, mnoho postav a je těžké se orientovat, kdo je kdo, obzvlášť, když se ke knize vrátíte po několika dnech.

akdar72
31.10.2017 5 z 5

Afghánistán očima žen zahalených i odkrytých.... Moc hezké.

Leniii
27.01.2017 3 z 5

Kniha o životě žen v Kábulu očima Američanky, kterou jsem si toužila několik let přečíst..teď když se mi dostala do rukou, nemůžu říct, že by mě příliš nadchla - nemá žádný strhující děj, jsou to osobní zážitky a poznatky..nad knihou jsem se spíše trápila, otáčela s těžkostí každou stránku a v půlce jsem to vzdala...

bosorkajedna
06.01.2017 4 z 5

Nejdřív jsem četla Kavárničku v Káubulu a musela si chvíli zvykat, že tenhle příběh nezačíná ani nekončí. Prostě to není román, spíš osobní zápisky. Ale pak mě uchvátila opradovost, láska a pečlivost, s jakou je tu vyobrazen samotný Kábul a jak autorka jemně přistupuje k lidským osudům.

Vědruna
16.04.2016 4 z 5

Velmi poučné čtení z destinace, která je pro většinu z nás poměrně exotická. Poměry, ve kterých žijou ženy v Afganistánu, jsou z evropského pohledu ve většině případů nepřijatelné, z mého pohledu mi připadá, že musím být ráda, že jsem se narodila ve střední Evropě, v době, která mi dává osobní svobodu a jaký si to udělám, takový to mám. Kniha mě přinutila znovu se zamyslet nad tím, jaká bude budoucnost Evropy, jaké bude soužití s nově příchozími lidmi a jestli a jak to naše kultura ustojí.

amalka 100
17.08.2014

hezká pohodová knížka určitě doporučuji :-)

valentýna
31.01.2014

Bezva čtení o životě v Kábulu a zejména o tamních ženách a jejich rodinném životě, i o hluboce zakořeněných tradicích a chování tamějších mužů, knihu jsem přečetla takřka jedním dechem, doporučuji.

Alca007
23.06.2013 4 z 5

zajímavá knížka - trošku hůře se mě četla, nemá strhují děj
přesto stojí za přečtení.

Dandulka
09.03.2012 5 z 5

Vtipně a mile napsaná kniha o životě žen v Kábulu očima kadeřnice...

Štítky knihy

muslimské ženy

Autorovy další knížky

Deborah Rodriguez
americká, 1964
2015  77%Kavárnička v Kábulu
2008  75%Kábulská škola krásy - život pod závojem
2016  74%Návrat do kavárničky v Kábulu

Kniha Kábulská škola krásy - život pod závojem je v

Právě čtených2x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst61x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x