Juraj Jánošík® a parný chrám

Juraj Jánošík® a parný chrám https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458347/bmid_juraj-janosik-a-parny-chram-hdp-458347.jpg 4 37 8

Juraj Jánošík série

< 2. díl

Akčný príbeh z alternatívnych slovenských dejín je druhou časťou knižnej ságy tajomného autora. „Nové jánošíkovské dobrodružstvo vás treskne valaškou ešte silnejšie než to prvé. Delikátna záležitosť – po všetkých stránkach. Bujará oslava imaginácie, hravej kreativity a potešenia z príbehu. Olovrant prekračuje všetky literárne hranice, ktoré sa dajú prekročiť. A tie, čo sa nedajú, vynaliezavo ohýba, aby ich prekročil tiež. Zjavne sa pri tom až orgiasticky baví – čitateľ spolu s ním. Dielo šialenca alebo génia, poprípade šialeného génia. Dômyselne zamaskované literárne nóbl umenie a zároveň skvelo pokleslá zábava. Čo viac si priať?“ Jozef Karika Svetozár Olovrant, slovenský spisovateľ, ktorého pravú totožnosť poznajú iba najbližší priatelia. Podľa nezaručených správ sa narodil roku 1975 v Trenčíne a žije sám ako pustovník na vrchole opusteného vodojemu v pustatinách Turčianskej kotliny. Odmieta vystupovať v médiách a s vydavateľom komunikuje len cez internet alebo cez nastrčené osoby. Medzi jeho záľuby patrí športová streľba z kuše a suchá frankovka.... celý text

Přidat komentář

ANTITERRA
29.03.2022 5 z 5

Druhý díl steampunkového Juraje Jánošíka od Světozára Svačiny je... k sežrání. A není to žádná nízkokalorická svačinka z celozrnného chleba a bezlaktózního tvarohu. Podává se opulentní oběd, který plynule přechází v sedmichodovou večeři: proto vypíchnu namátkou jen několik ingrediencí: tajná sekta vyrábějící parního strojového Boha, vysoká škola žebráctví, tuláků a argotu pd povrchem Paříže, lekce ze světové politiky lstí a plánů v plánech, uhrančivé voodoo obřady, roztomilé loutkové divadélko s neuvěřitelně vtipným rýmovaným textem, a další a ještě lepší lahůdky. To vše se vaří v parním kotli heroického Juraje Jánošíka, který nenechá nit suchou na žádné ženské sukni. Myslím si, že tato kniha je ještě lepší než první díl. Svetozár Olovrant je zcela jistě pseudonym. Ale koho? Jeden tip mám, ale neprozradím, ať si na to čtenář přijde sám.

Vyvr-HELL
17.05.2021 2 z 5

Příjemná oddychovka na dva večery. Na můj vkus je to ale příliš jednoduchá zápletka se zrychleným a nerozvedeným dějem. Občas se povede nějaký ten humor, zato se sexem by mohl autor trochu ubrat-místy to vypadá jako braková červená knihovna.


kolacky
11.03.2021 5 z 5

Výborné počtení. Jurajové a spol. jsou neodolatelná parta. A ilustrace pana Podprockého velice příjemně evokují tvorbu Mistra Káji Saudka.

Sidonka3
25.01.2021

Docela úlet. Satirický, nanejvýš svébytný román s několika osobitými ilustracemi. Jánošíka mám ráda na všechny způsoby a tenhle steampunkový je fakt těžce netradiční. Tahle svérazná taškařice patří mezi texty, které každému nesednou, nicméně kdo se do příběhu pustí, o zábavu bude mít postaráno. Možná trochu kontroverzní fantasy knížka, takže jí raději nikomu přímo nedoporučuju. No, nestačila jsem se divit!
Viz anotace: s Jánošíkem můžete prohodovat, prosmilnit a probojovat Evropou 18. století. :-)
Ukázka textu:
…Jánošík se probudil jako první. Ostatní ještě spali, nazí a vzájemně propletení. Cikánská kapela už dávno zmizela a s ní i několik stříbrných příborů…

Jindor
05.01.2021 5 z 5

Famózní pokračování, ve kterém se tajemný autor překonal. Zábavné dobrodružství Juraje a jeho povedené partičky čtenáře vede napříč Evropou, kde se potkají s mnoha dějinnými postavami. Humor a fantazie a k tomu dávka napětí vás nenechají knihu odložit.

DennisMoore
23.12.2020 5 z 5

Protože kniha stejně jako první díl vyniká kromě jiného tím, jak často se v ní jí a kolik se toho sní, dovolím si gastro přirovnání. S Jánošíkem je to totiž jako s dobrým jídlem. Komu chutnalo jednou, tomu bude chutnat i podruhé. Kuchař se nezměnil, nevařil ani podle jiného receptu nebo z jiných surovin, udělal zkrátka zase tutéž baštu, po které jste se minule mohli utlouct, a já na tom nevidím absolutně nic špatného. Teď počkám, až mi trochu slehne, a pak dostanu chuť na další repete. Klika, že Svetozár Olovrant (ať je to hergot kdokoliv) už vaří, totiž píše, trojku.

matej7245
04.11.2020 5 z 5

Pokračovanie príbehu dobrodruha, polyglota, filozofa Juraja Jánošíka nezostalo nič dlžné prvej časti. Tentoraz Jánošík s priateľmi Turzom, grófkou Kounicovou a Moliwda spoločne pátrajú po objednávateľoch a strojcoch atentátu na českého kráľa Hirama I., z ktorého boli sami obvinení a následne i Mária Terézia. Putovanie po Rakúsku, nemeckých zemiach, Francúzsku, Holandsku, Británii sa skončí na Bytčianskom zámku.
Táto krimi zápletka dodala príbehu spád a posúvala Jánošíka s partiou ďalej do čoraz nebezpečnejších situácií. Erotika, mŕtvoly, obrady, všetko zostalo. Našťastie. Autor vytvoril vlastný svet, v ktorom sa stretli všemožné postavy v jednom období, zakomponoval voodoo, cech žobrákov, Sprisahanie mechanigromantov, všemožnú slovnú zásobu.
Teším sa na pokračovanie.

Lettrice
26.09.2020 5 z 5

Byla to jízda, od začátku do konce; snad ještě napínavější a vtipnější než “dračí řád”.

Štítky knihy

satira historická fantasy

Kniha Juraj Jánošík® a parný chrám je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst16x
Chci si koupit16x